MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Νέα έκθεση «χαστούκι» για δημοκρατικό έλλειμα στην Ελλάδα

Η ανισότητα και η διαφθορά οι μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία στη χώρα
 
Ακόμα μια έρευνα πλήττει το κυβερνητικό αφήγημα για την ελληνική πραγματικότητα αναδεικνύοντας την απουσία του κράτους Δικαίου και δημοκρατικό έλλειμα στη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τον «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (DPI), από όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως ελεύθερες δημοκρατίες, η Ελλάδα θεωρείται από τους πολίτες της η λιγότερο δημοκρατική (43%). Τα κράτη που θεωρούνται πιο δημοκρατικές από τους πολίτες τους είναι το Ισραήλ, το Βιετνάμ και η Κίνα.
 
Από την έρευνα προκύπτει πως οι πολίτες στη χώρα μας παραμένουν βαθιά Δημοκράτες, καθώς θεωρούν, σε ποσοστό 94% -το μεγαλύτερο του δείγματος- πως η δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της. Ωστόσο, θεωρούν ότι το «αντιλαμβανόμενο δημοκρατικό έλλειμμα» (PDD) ανέρχεται στο 51% (έπεται η Ουγγαρία με 50%).
 
Παρόλο που το 57% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι οι χώρες καταγωγής τους είναι δημοκρατικές σε Γαλλία, Ελλάδα και Ουγγαρία, η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν ζουν πλέον σε ελεύθερες δημοκρατίες.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σχεδόν σε όλες τις δημοκρατίες (68%) αναφέρει πως η οικονομική ανισότητα αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα τους, με την Ελλάδα μαζί με τη Νότια Αφρική να έχουν τη «μαύρη» πρωτιά.
 
Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα όσων θεωρούν ότι η διαφθορά ήταν η πιο αναφερόμενη απειλή για τη δημοκρατία. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων σχεδόν σε όλες τις δημοκρατίες (67%) δηλώνουν ότι η διαφθορά αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα τους.  
 
Όσον αφορά στις απειλές για τη δημοκρατία ακολουθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (60%), οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου (56%) και οι εκλογικές νοθείες (53%). 
 
* Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, συμμετείχαν 63.000 πολίτες από 53 χώρες μεταξύ των οποίων 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση του 2024 θα παρουσιαστεί στη σύνοδο για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου