MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Βουλευτές πούλησαν τα εθνικά συμφέροντα

Υπερψηφίστηκε η απαράδεκτη εισήγηση της Μπακογιάννη. Ποιοι υπέγραψαν την τεράστια προδοσία απέναντι στη μαρτυρική Κύπρο 

Εξαιρετικά αρνητικές για τα συμφέροντα της Κύπρου και το κατοχικό καθεστώς είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την απαράδεκτη υπερψήφιση της εισήγησης της Ντόρας Μπακογιάννη για να γίνει μέλος το Κόσοβο.
 
Συνολικώς τέσσερις Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προσπάθειές του για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
 
Ο λόγος για την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προέβη και στη σχετική εισήγηση, την Αννα Ευθυμίου, τον Γιώργο Σταμάτη και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, η ψήφος των οποίων προκαλεί οργή αλλά και πλήθος ερωτημάτων. Την επίμαχη έκθεση καταψήφισε προς τιμήν της η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αποχή επέλεξαν οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.
 
Η ντροπιαστική έκθεση δύναται να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για την περίπτωση της Κύπρου, εξ ου και οι σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και τη Σερβία, καθώς και από μια σειρά κρατών που θα επηρεαστούν. Σημειωτέον πως κατά της έκθεσης ψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι της Κύπρου Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, δίνοντας μάχη μέχρι τέλους προκειμένου να μην καταστεί μέλος του Συμβουλίου το Κόσοβο, το οποίο υπενθυμίζεται πως δεν είναι κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Η ντροπιαστική έκθεση ψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές. Η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την ένταξη του Κοσόβου έχει προκαλέσει την οργή της Σερβίας, κινδυνεύοντας να καταστρέψει τους διαχρονικούς δεσμούς μας με τη χώρα, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αντιδρά εντόνως στην εισήγηση Μπακογιάννη, καταγγέλλοντας από την πρώτη στιγμή πως η «γαλάζια» βουλευτής άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της έπειτα από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε.
 
Η Ντόρα Μπακογιάννη ωστόσο στην ομιλία της τότε είχε ισχυριστεί πως «παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην εφαρμογή, οι νομικοί κανόνες του Κοσσυφοπεδίου είναι γενικά σύμφωνοι με τα διεθνή πρότυπα», καθώς και πως «το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί μια λειτουργική, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με ισχυρές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα».
 
Μετά τη νέα δυσμενή εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε «φεστιβάλ υποκρισίας» τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού, που θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου