MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Σχέδιο του ΓΓ ΝΑΤΟ για δημιουργία ταμείου ενίσχυσης της Ουκρανίας με 100 δισ ευρώ με πενταετή ορίζοντα-Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να το υιοθετήσει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τους Ρώσους να έχουν το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης στην παρούσα φάση και το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο για το Κίεβο.
 
Η πιθανότητα εκλογής Τράμπ στις ΗΠΑ σε συγκερασμό με τα όσα έχει δηλώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προβληματίσει  το ΝΑΤΟ, το οποίο αναζητά έγκαιρα λύσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια παροχής βοήθειας στον Ζελένσκι στο διηνεκές του χρόνου.
Σχέδιο του ΓΓ ΝΑΤΟ  Στόλτενμπεργκ για δημιουργία ταμείου ενίσχυσης της Ουκρανίας με 100 δισ ευρώ με πενταετή ορίζοντα
 
"Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πρότεινε έναν επαναστατικό τρόπο με τον οποίο η Συμμαχία  θα χρηματοδοτεί και θα εξοπλίζει την Ουκρανία, αλλά το σχέδιό του προκάλεσε ανάμεικτη ανταπόκριση στους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη", αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
 
Η ιδέα του Γενικού Γραμματέα είναι να αφαιρέσει την πολιτική και την αβεβαιότητα από τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δημιουργώντας ένα πενταετές ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Στόλτενμπεργκ πριν από τη συνάντηση, «έτσι ώστε να βασιζόμαστε λιγότερο σε εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. Λιγότερο σε βραχυπρόθεσμες προσφορές και περισσότερο σε πολλαπλές υποσχέσεις έτους».
 
Οδηγό σε αυτό  αποτέλεσε  αυτό που συμβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου ένα νομοσχέδιο στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παγώσει στο Κογκρέσο χάρη στην αντίσταση ορισμένων νομοθετών από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και του υποψηφίου τους για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.
 
Αν και ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να αναφέρει ονομαστικά τον Τραμπ, κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση στην Ουάσιγκτον είναι ανησυχητική.
 
«Κάθε μέρα καθυστέρησης στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να «επιβληθεί» στην Ουκρανία.
 
Το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα θα ανατρέψει τον σημερινό ρόλο του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα από τα 32 μέλη της συμμαχίας παρέχουν στρατιωτική βοήθεια και μετρητά στην Ουκρανία μέσω του "σχήματος Ramstein" υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο οργανώνει τον εφοδιασμό με  όπλα για την Ουκρανία.
 
Το να αναλάβει το ΝΑΤΟ την ευθύνη του σχήματος θα σήμαινε ότι η συμμαχία υπερβαίνει τον προηγούμενο ρόλο της για να επικεντρωθεί μόνο σε μη θανατηφόρες προμήθειες στην Ουκρανία. Η πρόταση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το POLITICO νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
 
«Ένας ισχυρότερος ρόλος του ΝΑΤΟ στον συντονισμό και την παροχή υποστήριξης είναι ένας τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, με τρόπο όπου η Ουκρανία επικρατεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
 
Ο στόχος είναι να καταστήσει τη βοήθεια της Ουκρανίας λιγότερο εξαρτημένη από την εθνική πολιτική, επιτρέποντάς της να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.
 
Μια πρόταση είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στο ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους. Αυτό θα μείωνε το συνολικό μερίδιο που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και επίσης θα υπονόμευε το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν επωμίζονται το βάρος που τους αναλογεί.
 
Ο Στόλτενμπεργκ υποβάθμισε τους φόβους ότι ένας μεγαλύτερος ρόλος του ΝΑΤΟ θα αποδυνάμωνε την αμερικανική παρουσία, υπογραμμίζοντας τον διττό ρόλο που διαδραμάτισε ο Κρίστοφερ Κάβολι, διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης.
 
Ο Στρατηγός Cavoli είναι ο Διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλάείναι επίσης ο Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη", είπε ο Stoltenberg. "Και φυσικά, νομίζω ότι ο Στρατηγός Cavoli συντονίζεται με τον Στρατηγό Cavoli , αφού είναι ο ίδιος άνθρωπος".
 
Αλλά μια τέτοια ριζική αλλαγή στην πολιτική του ΝΑΤΟ χρειάζεται την έγκριση όλων των μελών.
 
Αν και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Farah Dakhlallah είπε ότι οι υπουργοί "συμφώνησαν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό για μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία", οι συζητήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.
 
Ο Λευκός Οίκος δεν ήταν ζεστός στο σχέδιο Στόλτενμπεργκ 
 
" Το σχήμα Ramstein" ήταν πολύ, πολύ αποτελεσματικό», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Τζον Κίρμπι, σύμβουλος επικοινωνίας για την εθνική ασφάλεια του Λευκού Οίκου. "Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε και να το συγκαλούμε. Και γνωρίζουμε ότι η ηγεσία μας σε αυτήν την ομάδα επαφής εκτιμάται, είναι σημαντικό."
 
Η αρχική αντίδραση την Τετάρτη ήταν ανάμεικτη από τους υπουργούς στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της 75ης επετείου της συμμαχίας την Πέμπτη.
 
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
 
Η Τουρκία ήταν επίσης ως σύμφωνη με την ιδέα, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ενημερώθηκε για το θέμα.
 
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν "αξιόπιστες, μακροπρόθεσμες δομές" για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
 
Υπάρχουν όμως και αμφιβολίες.
 
Μετά την παρουσίαση, ορισμένοι υπουργοί γούρλωσαν τα μάτια τους στον αριθμό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναρωτιούνται από πού προήλθε, είπε ένας διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
 
Ο Hadja Lahbib, υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, προειδοποίησε: «Είναι επικίνδυνο να δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε».
 
Τροχοπέδι στις προσπάθειες της ΕΕ για αμυντική της ολοκλήρωση
 
Ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ανησυχούν, λέγοντας ότι το να δοθούν στο ΝΑΤΟ τόσα πολλά χρήματα και δύναμη θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην άμυνα.
Η πρόταση του ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με τις λεπτομέρειες. Ένα βασικό ζήτημα είναι εάν ο οικονομικός στόχος αποτελείται από φρέσκα χρήματα ή αποτελείται απλώς από υπάρχοντα προγράμματα που στέλνουν οι σύμμαχοι μεμονωμένα στην Ουκρανία.
 
.Ο Γιαν Λίπαβσκι, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία και πρέπει να δούμε πρακτικά στοιχεία και λεπτομέρειες».
 
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών José Manuel Albares δήλωσε: "Πρέπει να υπολογίσουμε πόσα χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει τη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και όταν έχουμε αυτό το ποσό, πρέπει να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να το αποκτήσουμε."
 
Η Ουγγαρία, η πιο φιλορωσική χώρα του ΝΑΤΟ, διστάζει.
 
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ ήταν απλώς μια αμυντική συμμαχία. «Η Ουγγαρία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση που θα τη μετατρέψει σε επιθετική συμμαχία, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης», είπε πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας: «Αυτός δεν είναι ο πόλεμος της Ουγγαρίας και ούτε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ. "
 
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η δημιουργία μεγαλύτερης βεβαιότητας για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία οπλίζεται και χρηματοδοτείται θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο.
 
«Βλέπουμε ότι η Ρωσία πιέζει και βλέπουμε πώς προσπαθούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο », είπε.
 
«Πρέπει να απαντήσουμε στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πρακτικής οικονομικής υποστήριξης και ενός θεσμικού πλαισίου που διασφαλίζει ότι θα είμαστε εκεί μακροπρόθεσμα για να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο».
 
Γιατί η  Ελλάδα πρέπει να πεί όχι στο σχέδιο Στόλτενμπεργκ
 
Άπόψή μας είναι ότι με το σχέδιο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Συμμαχίας, αποτελώντας  ωστόσο ανάχωμα στην προσπάθεια της ΕΕ για αμυντική της ολοκλήρωση.
 
Παράλληλα θα επέτρεπε  στον Τράμπ την εκ του ασφαλούς αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη, αφήνοντας εκτεθειμένα τα Ευρωπαϊκά κράτη στην Ρωσική επιθετικότητα.
 
Το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ακόμη εντονότερο, αφού με βάση το σχέδιο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει μέρος των χρημάτων για τις αμυντικές δαπάνες μας να κατευθύνεται ουσιαστικά απευθείας στην Ουκρανία, την ώρα που ο Ερντογάν δεν έχει άρει το CASUS BELLI σε βάρος της χώρας μας , ούτε και έχει κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις  του στο Αιγαίο σε βάρος μας, με επακόλουθο η Ελλάδα να αιμοραγεί οικονομικά προκειμένου να διασφαλίσει ένα αποτρεπτικό ισοζύγιο ισχύος σε σχέση με την επιθετικότατη Τουρκία.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η χώρα μας δεν θα πρέπει να υιοθετήσει το σχέδιο Στόλτενμπεργκ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου