MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Η σκοτεινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε αριθμούς! Βασίλης Βιλιάρδος

Τα όσα γράφει σε ανάρτηση του ο
Οικονομολόγος, Βουλευτής της  Ελληνικής Λύσης  Βασίλης Βιλιάρδος ,για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προκαλούν τρόμο! Επιβεβαιώνουν στο ακέραιο όσα κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει και στο militaire channel οικονομολόγοι που έχουν προειδοποιήσει για τα μαύρα χάλια της οικονομίας. Η κυβέρνηση επιμένει να «πουλάει παραμύθια» στον κόσμο.
 
Το κείμενο του κ.Βιλιάρδου
 
Η σκοτεινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας
 
«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας, το σημαντικότερο οικονομικό μέγεθος, διαμορφώθηκε στα -14,1 δις € ή στο 6,4% του ΑΕΠ (παρά την άνοδο των τουριστικών εσόδων, χωρίς τα οποία η Ελλάδα θα ήταν ήδη χρεοκοπημένη).
 
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, από την οποία εξαρτώνται οι μισθοί των εργαζομένων, ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – με τους μισθούς στην τελευταία σχεδόν θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, όταν το κόστος διαβίωσης είναι στη στρατόσφαιρα. Εν προκειμένω, θεωρούμε αδύνατον να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί (=αφαιρουμένου του πληθωρισμού) στα 1.500 € που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός – πόσο μάλλον με την παραγωγικότητα των εργαζομένων στο 55% του μέσου όρου της ΕΕ, λόγω μη διενέργειας παραγωγικών επενδύσεων.
 
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, δηλαδή των εξαγωγών μείον τις εισαγωγές, διαμορφώθηκε στα -32,413 δις €. Η μείωση του σε σχέση με το 2022 οφείλεται κατά 90,0%, στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων – λόγω της πτώσης των τιμών τους. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,0% (‑4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 12,3% (‑4,6% σε σταθερές τιμές) – ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέρρευσαν κατά -40%.
 
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε κατά 4 δις € περίπου, έναντι του 2022 – λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ύψους 4,2 δις €. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν (παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ) ότι, η αύξηση των μερισμάτων και των κερδών προήλθε από αύξηση της κερδοφορίας των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα – ενώ πρόκειται για ένα από τα δυσμενή αποτελέσματα του ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων, αφού τα κέρδη τους φεύγουν στο εξωτερικό (χωρίς να υπολογίζουμε τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, μέσω τριγωνικών συναλλαγών, υπερτιμολόγησης των εισαγωγών, χρέωση σημάτων και τόκων στις θυγατρικές κοκ.).
Το 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, διαμορφώθηκε σε -11,5 δις € – γεγονός που σημαίνει ότι, αντίστοιχα αυξάνεται το εξωτερικό μας χρέος που έχει υπερβεί ήδη τα 553 δις €. Τέλος, κατά τον ΟΔΔΗΧ, το δημόσιο χρέος μας αυξήθηκε στα 406,5 δις €, χωρίς να υπολογίσουμε το κρυφό χρέος που είναι της τάξης των 50 δις €  – ενώ το ιδιωτικό κατά το υπουργείο οικονομικών είναι στα 387 δις €, εκ των οποίων τα 236 δις € κόκκινο».
 
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι, η ελληνική οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, ενώ ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί  – οπότε ήταν απόλυτα δικαιολογημένο το χαστούκι της Moody’s στην κυβέρνηση, η οποία Moody’s συνέχισε να διατηρεί την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
 
 

 
 
 
 Βασίλης Βιλιάρδος
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου