MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λώρίδα της Γάζας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί για «άμεση κατάπαυση του πυρός». Το ψήφισμα πέρασε αφού οι ΗΠΑ, σε μια αλλαγή από την προηγούμενη θέση τους, απείχαν και έτσι απέφυγαν να ασκήσουν βέτο.
 
Το Σώμα του ΟΗΕ βρισκόταν σε αδιέξοδο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο, αποτυγχάνοντας επανειλημμένα να συμφωνήσουν σε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
 
Η ψηφοφορία σήμερα ήταν σχεδόν ομόφωνη με δεκατέσσερις ψήφους υπέρ. 
 
Η κίνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ αυτών και του συμμάχου τους Ισραήλ σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
 
Τι ζητά επίσης το ψήφισμα:
  • Ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού γίνεται σεβαστή από όλα τα μέρη και οδηγεί σε μια διαρκή βιώσιμη κατάπαυση του πυρός
     
  • Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για την αντιμετώπιση των ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών τους
     
  • Ότι τα μέρη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σε σχέση με όλα τα άτομα που κρατούν
Εκκλήσεις για άμεση εφαρμογή
 
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες, με ανάρτησή του στο X τονίζει: «Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».
 
Ο Λουίς Σαρμπονέ, διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι το Ισραήλ «πρέπει να απαντήσει αμέσως» στην υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, τερματίζοντας την πείνα του πληθυσμού της Γάζας και αναστέλλοντας τις παράνομες επιθέσεις».
 
Ο Σαρμπονέ πρόσθεσε σε δήλωση: «Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους αμάχους που κρατούνται όμηροι. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση τους για να τερματίσουν τις φρικαλεότητες αναστέλλοντας τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ».
 
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ λέει ότι η Χαμάς πρέπει «να αποδεχθεί τη συμφωνία στο τραπέζι».
 
Μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είχε έρθει πριν από περίπου μήνες, αν η Χαμάς είχε απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Δεν συμφωνήσαμε σε όλα με το ψήφισμα», το οποίο λέει ότι είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ απείχαν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου