Στο μεταξύ, οι BRICS έχουν
ήδη 10 μέλη, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Σαουδική
Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Αίγυπτο και Αιθιοπία... που
παράγουν λίγο λιγότερο από το 50% του πετρελαίου παγκοσμίως
Συνεχίζει τον χορό των
προειδοποιήσεων προς τους απανταχού αναγνώστες -και όχι μόνον- ο γνωστός εξ Ελβετίας αφορμώμενος οίκος Gold Switzerland.
Αυτήν τη φορά, «πηγή» έμπνευσης είναι τα ρωσικά assets, το δολάριο, αλλά κυρίως η ενεργειακή κρίση…
Όπως επισημαίνεται, η πλειονότητα των αναλυτών είναι σχεδόν βέβαιοι πως το δολάριο πνέει τα λοίσθια, με βασική αιτία γι' αυτό το χρεοκοπημένο νομισματικό σύστημα που βασίζεται σε αυτό,
Βασική ένδειξη περί αυτού, λέει ο ελβετικός οίκος, είναι πως σήμερα, λίγο περισσότερο από 20 χρόνια αργότερα, ο χρυσός έχει αυξηθεί 7 - 8 φορές στις περισσότερες δυτικές χώρες, ενώ η αύξησή του είναι εκθετική σε πιο αδύναμες οικονομίες όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Τουρκία κ.λπ.
Υπενθυμίζεται πως η κακοδιαχείριση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους των ΗΠΑ «προκάλεσε» στο δολάριο απώλειες της τάξης του 98% από τότε που ο Νίξον έκλεισε το παράθυρο του χρυσού το 1971.
Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νομίσματα απλώς ακολούθησαν τον ίδιο καθοδικό δρόμο - ίσως με διαφορετική ταχύτητα το καθένα από αυτά.
Tώρα ακολουθεί η πραγματικά συναρπαστική φάση αυτού του αγώνα προς τον… πάτο, αναφέρει η Gold Switzerland.
«Μας απομένει μόνο ένα 2% για το βασιζόμενο στο δολάριο νομισματικό σύστημα, ώστε να πάει στο ΜΗΔΕΝ.
Όπως είπε άλλωστε το 1728 ο Βολταίρος, «τα χαρτονομίσματα πάντα επιστρέφουν στην εγγενή τους αξία: το ΜΗΔΕΝ».
Πολλοί θα πουν πως αυτό δεν είναι δυνατόν - είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν Ιστορία, και η Ιστορία ποτέ δεν σφάλλει.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «πυροβολούν τα πόδια τους»
Μπορείς να πυροβολήσεις τον εαυτό σου στο πόδι και να συνεχίσεις περπατάς όρθιος με περηφάνια; διερωτάται ο αναλυτής της Gold Switzerland και απαντά:
«Λοιπόν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σίγουρα έχει τραυματίσει και τα δυο πόδια της τόσο, που είναι γεμάτα τρύπες».
Η τελευταία τρύπα στο πόδι του δολαρίου ΗΠΑ είναι μια πρόταση για κλοπή 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών αποθεμάτων και η χρήση ρωσικών κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Έχει, μάλιστα, οριστεί προθεσμία για τα κράτη της G7 να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2024 αναμένεται να είναι το έτος που, όταν όλα τα κακά που δημιούργησε η Δύση, θα ξεσπάσουν στην πιο βίαιη αλυσίδα γεγονότων: πολιτικοί, εμφύλιοι πόλεμοι, γεωπολιτικοί, περισσότεροι πόλεμοι, τρομοκρατία, οικονομική κατάρρευση, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του νομισματικού συστήματος είναι προ των πυλών.
«Ελπίζουμε προφανώς ότι ο κόσμος δεν οδεύει προς τα εκεί, αλλά όλα τα συστατικά της συνταγής καταστροφής είναι, δυστυχώς, στη θέση τους.
«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφτασε στο τέλος του».
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι μεγάλοι πόλεμοι στο παρελθόν προκλήθηκαν από την πολιτική των ΗΠΑ.
Όπως παραδέχτηκε η Merkel, από τη συμφωνία του Μινσκ το 2014 ήταν πάντα η πρόθεση των ΗΠΑ να ωθήσουν την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς.
(Δεδομένου ότι η προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές είναι ένα σημαντικό μέρος του πολέμου, δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό.)
Θα είναι προφανώς δελεαστικό για την G7 να χρησιμοποιήσει δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πόλεμο, καθώς τα κοινοβούλια πολλών χωρών δεν θέλουν πλέον να χρηματοδοτήσουν αυτόν τον πόλεμο.
Όμως, κατ' αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δημιουργούν ένα προηγούμενο που θα ισχύσει και για άλλους πολέμους.
Αλήθεια, εφόσον οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις επιθέσεις στο Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και πολλές άλλες χώρες, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά συναλλαγματικά αποθέματα για την ανοικοδόμηση όλων αυτών των εθνών;
Αλλά όπως πάντα, άλλος κανόνας ισχύει για τις ισχυρές ΗΠΑ και άλλος για τους εχθρούς τους.
Όπως είπε ο Bush Jr, «ή είσαι μαζί μας ή είσαι με τους τρομοκράτες».
Υποτίμηση…
Όπως προαναφέρθηκε, βρισκόμαστε στην τελευταία φάση υποτίμησης του δολαρίου… που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2022, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δεσμεύσουν όλα τα ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτή η δράση ήταν το καρφί στο φέρετρο του πετροδολαρίου…
Αυτό ισχύει από το 1973 με ένα σύστημα πληρωμών για τον μαύρο χρυσό, καθώς ο κίτρινος χρυσός δεν υποστήριζε πλέον το δολάριο.
Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ενός σημαντικού κυρίαρχου κράτους (της Ρωσίας) δεν μπορεί ποτέ να τελειώσει καλά.
Και στη συνέχεια, το να δοθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σε έναν εχθρό αυτού του κράτους (την Ουκρανία) είναι εγγυημένο ότι θα σφραγίσει τη μοίρα του κυρίαρχου νομισματικού συστήματος του δολαρίου και των υποστηρικτών του.
Δυσμενείς επιδράσεις θα υπάρξουν εύλογα και στην Ευρώπη…
Ήδη η ιστορική νεκροτομή αυτής της ολοκληρωτικής αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι καταστροφική για τη Γερμανία καθώς και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αλλά, δυστυχώς, οι αδύναμοι ηγέτες παίρνουν πάντα καταστροφικές αποφάσεις.
Και καθώς η Δύση έχει τεράστιο πλεόνασμα αδύναμων ηγετών, τρέχει από τη μια κρίση στην άλλη.
BRICS
Στο μεταξύ, οι BRICS έχουν ήδη 10 μέλη, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Αίγυπτο και Αιθιοπία.
Επιπλέον, άλλες 30 χώρες θέλουν να ενταχθούν, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας.
Οι BRICS παράγουν λίγο λιγότερο από το 50% του πετρελαίου παγκοσμίως.
Αλλά αν κοιτάξουμε τα αποθέματα πετρελαίου, τα υπάρχοντα BRICS συν τα επίδοξα μέλη όπως η Βενεζουέλα, έχουν πάνω από 20 φορές τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.
Ενέργεια…
Μια άλλη εστία μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι το συρρικνούμενο ενεργειακό σύστημα.
Η παγκόσμια οικονομία κινείται από την ενέργεια που σημαίνει ορυκτά καύσιμα.
Χωρίς επαρκή ενέργεια το βιοτικό επίπεδο θα μειωνόταν μοιραία.
Επί του παρόντος, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν το 83% της παγκόσμιας ενέργειας.
Η μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι απίθανο να αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες.
«Και όπως πίστευα πάντα, ακόμη και τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πλέον το ιερό δισκοπότηρο που οι παγκόσμιες κυβερνήσεις προσπαθούν να ωθήσουν στους καταναλωτές.
Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα όπως το κόστος αγοράς και το κόστος των επισκευών, η εμβέλεια και τα αμφισβητήσιμα οφέλη του CO2.
Επίσης τα ηλεκτρικά ηλεκτρικά ηλεκτρικά για το περιβάλλον αποτελούν καταστροφή, καθώς οι μπαταρίες έχουν μικρή διάρκεια ζωής και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν» επισημαίνει ο αναλυτής της Gold Switzerldand.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Για τα πρώτα 60-70.000 μίλια ένα EV παράγει περισσότερο CO2 από ένα συνηθισμένο όχημα.
Συσσωρεύονται αποθέματα απούλητων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία επιδεινώνονται από εταιρείες όπως η Hertz που πουλούν 20.000 οχήματα.
Επίσης, για να παραχθεί μία μπαταρία ONE χρειάζονται 250 τόνοι πετρωμάτων και ορυκτών.
Το αποτέλεσμα είναι 10-20 τόνοι CO2 από την εξόρυξη και την κατασκευή πριν το όχημα οδηγηθεί έστω 1 μέτρο.
Επιπλέον, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων δεν μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, κάτι που έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Και όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι απίθανο να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα για πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - ακόμη κι αν αυτή είναι μια πολιτικά άβολη άποψη για τους ακτιβιστές του κλίματος.
Αυτό που πολύ λίγοι συνειδητοποιούν είναι ότι οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ δαπανηρές και επίσης όλες εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα: είτε πρόκειται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες ή ηλιακούς συλλέκτες.
Όπως δείχνει το γράφημα, η ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η τάση θα επιταχυνθεί τα επόμενα 20+ χρόνια καθώς η διαθεσιμότητα ορυκτών καυσίμων μειώνεται και το κόστος αυξάνεται.
Το οικονομικό κόστος παραγωγής ενέργειας έχει αυξηθεί 5 φορές από το 1980.
Αυτό που πολύ λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν είναι ότι η ευημερία του κόσμου δεν βελτιώνεται με περισσότερα χρέη αλλά με περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια.
Αλλά, δυστυχώς, η παραγωγή ενέργειας πρόκειται να μειωθεί για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Λιγότερη ενέργεια σημαίνει χαμηλότερη ευημερία για τον κόσμο.
Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι η ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί κατά 18% μεταξύ 2021 και 2040.
Όμως, παρόλο που η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα αυξηθούν αναλογικά, δεν θα αντισταθμίσουν σε καμία περίπτωση τα ορυκτά καύσιμα.
Προκειμένου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν τη διαφορά, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 900% με επένδυση που να ξεπερνά τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι απίθανο καθώς η παραγωγή Wind & Solar εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Με άλλα λόγια, μπορεί να έχουμε καθαρότερο αέρα, αλλά πολλοί θα πρέπει να τον απολαμβάνουν σε σπηλιές, με λίγα τρόφιμα, στερούμενοι άλλες ανάγκες και ανέσεις που έχουμε σήμερα.
Παρακμή…
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραγωγής ενέργειας θα επιδεινώσει την παρακμή της παγκόσμιας οικονομίας.
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραγωγής ενέργειας θα επιδεινώσει την παρακμή της παγκόσμιας οικονομίας.
Επίσης, τα BRICs, προϊόντος του χρόνου, θα πάρουν το έλεγχο της φθίνουσας δυτικής αυτοκρατορίας.
Αλλά αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, έχει επίσης πρόβλημα χρέους σχεδόν τόσο μεγάλο όσο αυτό των ΗΠΑ.
Απλά κοιτάξτε την αύξηση της προσφοράς χρήματος της Κίνας αυτόν τον αιώνα.
Καμία χώρα δεν έχει επιβιώσει από μια τέτοια έκρηξη προσφοράς χρήματος χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Το πλεονέκτημα που έχει η Κίνα είναι ότι το χρηματοοικονομικό και νομισματικό της σύστημα είναι κυρίως εγχώριο και επομένως το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί «εσωτερικά».
Η κατοχή χρυσού δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά μας, αλλά τουλάχιστον θα μας δώσει ένα πολύ σημαντικό καταφύγιο από την επερχόμενη οικονομική καταστροφή που θα χτυπήσει τον κόσμο» καταλήγει η Gold Switzerland.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου