MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Κυβερνητική ανησυχία για τα αγροτικά μπλόκα – Τί είπε ο Μητσοτάκης στην Πρόεδρο

Διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες που δείχνουν αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα στους μεγάλους οδικούς κόμβους, αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση. Χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι κινητοποιήσεις παίρνουν διαστάσεις και αυτή τη φορά οι αγρότες δεν έχουν απέναντι τον κόσμο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβερνητική σύσκεψη έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες αγρότες ειδικά της Θεσσαλίας από τα συναρμόδια υπουργεία ενώ κατέστη σαφές ότι η πόρτα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. «Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
 
Αναφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών έκανε κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που στήριξε τον πρωτογενή τομέα και παρά τις δυσκολίες έχουν καταγράφει επιτυχίες.
 
«Το αγροτικό ζήτημα δεν προέκυψε τώρα, δεν προέκυψε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία», δήλωσε σήμερα το πρωί στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως η κακοκαιρία Daniel έφερε μία πρωτοφανή καταστροφή. «33.000 πληγέντες και σε 18 ημέρες καταβάλαμε σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατ. ευρώ προκαταβολές. Σε 25 ημέρες δώσαμε στους αγρότες που έχουν πληγεί 106,2 εκατ ευρώ και άλλα 26 εκατ. στη συνέχεια. Το υπουργείο μέσω του ΕΛΓΑ έχει καταβάλει για αποζημιώσεις το ποσό των 160 εκτα. ευρώ και δεν τελειώνουμε εδώ, συνεχίζουμε». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το υπουργείο έχει πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υλοποιήσει τις προτάσεις των αγροτών, ενώ τόνισε πως το αρμόδιο υπουργείο επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες και να ακουστούν τα αιτήματά τους.
 
Οι αγρότες του νομού Λάρισας βρίσκονται με τα αγροτικά μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας την επίλυση των σημαντικών αιτημάτων τους. Θα παραμείνουν στην πλατεία μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και θα διεξαχθεί νέο συλλαλητήριο. Στη συνέχεια θα μεταβούν στον κόμβο Πλατύκαμπου, ώστε να ενισχύσουν το αγροτικό μπλόκο που υπάρχει ήδη εκεί.
 
Αποφασισμένοι εμφανίζονται και οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων που παραμένουν στο μπλόκο κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας. Σήμερα, οι αγρότες απέκλεισαν ξανά τον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνέλευση.
 
Στη Χαλκιδική οι αγρότες απέκλεισαν για δύο ώρες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής στα Μουδανιά, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θέρμη και στη Χαλκηδόνα. Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας σήμερα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.
 
Τα αγροτικά μπλόκα
 
Σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα: Στο Μεσόβουνο Εορδαίας, στην περιοχή Κοίλα της Κοζάνης, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Μυρσίνα Γρεβενών, στη Θεσσαλονίκη, στην Επανομή, στη Θέρμη, στο δημαρχείο Χαλκηδόνας και το δέκατο χιλιόμετρο της οδού θεσσαλονίκης Καβάλας, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στην Εθνική οδό Άρτας-Πρέβεζας, στη Θεσσαλία, στους κόμβους Πλατύκαμπου, Καρδίτσας, Ζάκρου, στη Μαγνησία στον Αλμυρό και το Ριζόμυλο, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, στην είσοδο της πόλης της Λαμίας, στη Μεσσηνία στην περιοχή του παλιού σταθμού του ΟΣΕ.
 
Αιτήματα των αγροτών
 
-Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση.

-Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωϊκό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων.

-Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες.

-Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου.

-Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης.

-Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος.

-Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.
 

 
Από την πλευρά της κυβέρνησης υπενθυμίζουν τις τελευταίες ημέρες μία σειρά περίπου 19 δράσεων που έχουν προωθηθεί το προηγούμενο διάστημα για την στήριξη όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων σημειώνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και από το 24% στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις.
 
Το στοίχημα για τη συνέχεια θα κριθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica» την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Εκεί οι αγρότες προγραμματίζουν συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν για τα ελλιπή μέτρα.
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου