MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Κατακραυγή για την αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα για εκεχειρία - Τι απαντά η κυβέρνηση

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βάζει τη χώρα η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να αναλαμβάνει το ρίσκο να εμπλέξει τον ελληνικό λαό στον άδικο πόλεμο, τον οποίο κήρυξε το Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
 
Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ κατά την οποία εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη στο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρκεί να υπάρχει... «μικρό ανθρωπιστικό κόστος», στο πλαίσιο μιας μονόπλευρης διπλωματίας, νέα απόφαση της Ελλάδας δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις.
 
Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 45 χώρες που δήλωσε αποχή στο -μη δεσμευτικό- ψήφισμα, που εισήγαγε η Ιορδανία, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το οποίο ζητά να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» και το οποίο εγκρίθηκε με 120 ψήφους, ενώ κατά τάχθηκαν οι εξής 14: ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φίτζι Γουατεμάλα Ουγγαρία, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη και Τόνγκα ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που εισήγαγε η Ιορδανία.
 
Απαντώντας στις επικρίσεις διπλωματικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι χώρα μας απείχε με το σκεπτικό ότι «παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών».
 
Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «δημιουργική» την αποχή «υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων». «Η Ελλάδα» υπήρξε επίσης «δημιουργική» «προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία» και «συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν».
 
Όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η χώρας μας υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της Χαμάς που δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, επιμένει να κρατά τη «γραμμή» του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που ζητούν την καταδίκη της οργάνωσης.
 
Πυρ ομαδόν
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του». «120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε. Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς "νίψαμε τας χείρας μας"» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για αδιανόητη απόφαση εκ μέρους μιας χώρας, που «στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής» είπε από τη Θεσσαλονίκη, μετά τη στρατιωτικά παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.
 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατήγγειλε την κυβέρνηση, που «στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για “κατάπαυση του πυρός”. Είναι με τη μεριά του “ληστή” και “εγκληματία” και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ. Παραδίνουμε, στην κρίση του λαού, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τις ακροδεξιές - φασιστικές δυνάμεις που, με τις κατάπτυστες τοποθετήσεις τους από την αρχή, με την υιοθέτηση των ανιστόρητων προσχημάτων του Ισραήλ και τις πολιτικές των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης θύτη και θύματος, έδωσαν άλλοθι στο κατοχικό κράτος» σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
 
• Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός... θυμήθηκε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τρεις μέρες μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου