MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Προειδοποίηση από Druckenmiller: Η φούσκα των πάντων δεν έχει σκάσει – Συμβαίνουν τρομερά πράγματα, παίξτε άμυνα…

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Stanley Druckenmiller δεν πιστεύει ότι η φούσκα έχει διαλυθεί 
 
Η «φούσκα των πάντων» σε ό,τι αφορά τα αξιόγραφα παγκοσμίως δεν έχει σκάσει, παρά το γεγονός ότι η νομισματική σύσφιξη έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού και έχει περιορίσει τη ρευστότητα, μετριάζοντας τις υπερβολές, επισημαίνει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Stanley Druckenmiller.
 
Όπως λέει, «κάθομαι εδώ και κοιτάζω κατάματα τη μεγαλύτερη και πιθανώς πιο διογκωμένη φούσκα περιουσιακών στοιχείων – ξεχάστε ότι έχετε δει ποτέ μέχρι.
Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

Συμβαίνουν τρομερά πράγματα.

Επί 10-11 χρόνια βιώνουμε μιαν απίστευτη κατάσταση. 

Εάν οι φούσκες δεν… ξεφουσκώσουν, αν η οικονομία και οι αγορές δεν… ψυχρανθούν, τα ωστικά κύματα από το σκάσιμο, το “μπαμ”, θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους» είπε στο επενδυτικό συνέδριο Sohn.

Αγορά στα… χαμηλά;

Εάν διαχειρίζεστε ένα hedge fund με μακροχρόνια έκθεση, η πρόταση του Drukenmiller είναι να διαχειριστείτε την έκθεσή σας στις αγορές.

«Διατηρήστε… χαμηλά τα κέρδη σας, να είστε ανοιχτόμυαλοι και, αν υπάρξει σκληρή προσγείωση, θα υπάρξουν απίστευτες ευκαιρίες», είπε.

«Και δεν θέλω να χάσω αυτές τις ευκαιρίες με το να ρίχνω τα χρήματά μου τώρα και να έχω περίπου 20% ή 30% απώλειες όταν παρουσιαστούν αυτές οι ευκαιρίες».
 
Με άλλα λόγια, μην… μπείτε εντελώς. 

Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι αγορές πάρουν στροφή, θα έχετε τα χρήματα όσο και τη διανοητική διαύγεια για να αγοράσετε υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές αποτιμήσεις.

Bιοτεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επισημαίνει: «Υπάρχει πάντα ανάπτυξη».

Ωστόσο, στη σημερινή αγορά δεν υπάρχει έλλειψη μετοχών ανάπτυξης, οπότε σε ποιες πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές; 

«Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε ποιοι τίτλοι επιφυλάσσουν κέρδη, αλλά η βιοτεχνολογία τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια σημείωσε πολύ χαμηλές επιδόσεις, παρότι στον τομέα συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα… φάρμακα κατά του καρκίνου και άλλα πολλά», είπε.

Πού βάζει, όμως, ο Druckenmiller τα λεφτά; 
 
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Form 13F, η τέταρτη μεγαλύτερη δημόσια εμπορική συμμετοχή στην εταιρεία του — Duquesne Family Office — είναι η Eli Lilly and Co. (NYSE: LLY), μια φαρμακευτική με εκτεταμένες βιοτεχνολογικές δυνατότητες.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο ο Druckenmiller βλέπει δυνατότητες.

«Πιστεύω, πραγματικά, ότι το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ, πολύ αληθινό και θα μπορούσε να είναι εξίσου επιδραστικό όσο το διαδίκτυο», είπε. 

«Θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία στο ενδεχόμενο μιας σκληρή προσγείωσηε, όπως το [2001 και 2002] όταν έσκασε η φούσκα της τεχνολογίας».

Ο επιτυχημένος διαχειριστής κεφαλαίων αποκαλύπτει ότι η εταιρεία του «συμμετέχει στην τεχνητή νοημοσύνη» κατέχοντας μετοχές της Microsoft Corp. (NASDAQ: MSFT) και της Nvidia Corp. (NASDAQ: NVDA).

Ακίνητα

Ο Druckenmiller έχει επίσης μια ενδιαφέρουσα άποψη για τα ακίνητα.

Όταν αναφέρθηκε στο ότι η μέση περιφερειακή τράπεζα έχει το 43% των δανείων της σε εμπορικά ακίνητα, επισημαίνει ότι «περίπου το 40% από αυτά είναι γραφειακοί χώροι».

Και τα κτίρια γραφείων δεν τα πάνε τόσο καλά αυτές τις μέρες. 

Λόγω της Μεγάλης Παραίτησης και των περισσότερων ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι, ο Drukenmiller είπε: «Έχουμε υψηλότερο ποσοστό κενών θέσεων από ό,τι το 2008».
 
Αλλά η στέγαση είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

«Η αγορά κατοικίας προφανώς σημειώνει δραματική μείωση, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης», είπε.

«Αλλά σε αντίθεση με το [2007 και 2008], έχουμε στην πραγματικότητα μια διαρθρωτική έλλειψη σε μονοκατοικίες. 

Έτσι, αν τα πράγματα ήταν αρκετά άσχημα, θα μπορούσα να δω πραγματικά τη στέγαση, που είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσασταν διαισθητικά, θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος ωφελούμενος στην έξοδο».

Το καλύτερο κομμάτι; Είναι εύκολο για τους ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν στην αγορά στέγης - και δεν χρειάζεται να αγοράσετε σπίτι για να το κάνετε. 

Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες εμπιστεύονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα και καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους. 

Και αν δεν σας αρέσει η αστάθεια του χρηματιστηρίου, οι πλατφόρμες crowdfunding επιτρέπουν στους ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν απευθείας σε οικιστικά ακίνητα με μόλις 100 δολ. μέσω της ιδιωτικής αγοράς.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου