MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Βατερλώ υποκλοπών για Μητσοτάκη στο debate: Ομολόγησε το σκάνδαλο

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών, δήλωσε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια • «Αδιανόητα πράγματα, να δώσει εξηγήσεις τώρα» το σχόλιο Τσίπρα • Για φυλακές και δικαιοσύνη μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
 
Σε βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό εξελίχθηκε ένα χαμηλών προσδοκιών debate, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί σε αλλεπάλληλα λάθη για το θέμα των υποκλοπών, ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ύπαρξη του σκανδάλου.
 
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί προσεκτικός στις απαντήσεις του και να διαφημίσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, υπερασπιζόμενος, παράλληλα, το κυβερνητικό του έργο. Ωστόσο, σε ορισμένες από τις ερωτήσεις που αφορούσαν τις υποκλοπές προχώρησε σε δηλώσεις που τον εκθέτουν και δημιουργούν νέα ερωτήματα.
 
Ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο» το θέμα που μέχρι πρότινος για Μαξίμου και κυβέρνηση ήταν «υπόθεση υποκλοπών», παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» για να συμπληρώσει ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προσθέσει ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Π. Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη «δεν ήταν επαρκείς».
 

 
Η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη: «Είχατε πει τότε ότι δεν γνωρίζατε, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στην απόλυτη ευθύνη σας. Θα ήθελα να μας πείτε λίγο πριν τις εκλογές να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ένας αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται ένα μέτρο μακριά από εσάς, κι αν είναι κίνδυνος για την δημοκρατία. Θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί του ζητάει να τον ψηφίσει σε λίγες μέρες, αλλά και ένας εν ενεργεία τότε υπουργός σας».
 
Απαντώντας ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Επειδή όμως μιλάμε για κράτος δικαίου, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών». 
 
Φυσικά, οι παραδοχές αυτές από πλευράς πρωθυπουργό φέρνουν σε δεινή θέση τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, όμως και ο ίδιοςο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνε εντελώς εκτεθειμένος, καθώς οι διευκρινίσεις του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, μάλλον διαψεύδουν τα όσα ισχυριζόταν εδώ και μήνες περί άγνοιας για τους λόγους παρακολούθησής του.
 
Και όπως, μόλις, χθες σχολίασε στην συνέντευξη Τύπου για την έκθεση της PEGA η Σόφι ιντ Βελντ: Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι μόλις η κυβέρνησή του ανέλαβε, ο νόμος άλλαξε και η ΕΥΠ πέρασε υπό την άμεση ευθύνη του πρωθυπουργού. Ή ήξερε, τότε έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ή δεν ήξερε ενώ έπρεπε να γνώριζε, που είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα.
 
Πρέπει να δώσει εξηγήσεις τώρα
 
Το ατόπημα του πρωθυπουργού δεν πέρασε ασχολίαστο από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να τοποθετηθεί εκτός ερώτησης για το ζήτημα, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει αμέσως εξηγήσεις.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Αισθάνομαι λίγο αμήχανα να κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, στον κύριο Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κύριο Ανδρουλάκη. Και ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι "οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς". Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός».
 

 
«Να πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν»
 
Αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή του περί φυλάκισης εκείνων που διέπραξαν αδικήματα στο θέμα των υποκλοπών.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίασε την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία» λέγοντας συγκεκριμένα: «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν».
 
Λίγο αργότερα επανήλθε αναφέροντας «όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγώ λέω αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη, απάντησε για το τι ζητά σχετικά με τον Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών».
 

Απολογητικός και πιεσμένος
 
Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αρκετά σημεία στα οποία ο πρωθυπουργός ζορίστηκε στις απαντήσεις του, ενώ προσπάθησε να εμφανιστεί απολογητικός, χωρίς να, ω ως συνήθως, να αναλαμβάνει και πολλές ευθύνης.
 
Για τα Τέμπη υποστήριξε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί παρότι έκανε λόγο για αστοχίες και καθυστερήσεις «τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά», όμως στη συνέχεια υποστήριξε «έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. προχωράμε σε συνολική παρέμβαση για να είναι τα τρένα επιτέλους απολύτως ασφαλή».
 
Έσπευσε, ακόμη, να απορρίψει τη κριτική για το προεκλογικό 150αρι στους νέους υποστηρίζοντας ότι «οι νέοι δεν θα μας κρίνουν από τα 150 ευρώ. 
 
Από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ξεχώρισε το προεκλογικό παραθυράκι που άφησε για επέκταση του market pass και το επόμενο εξάμηνο υπό προϋποθέσεις, την ώρα που αρνήθηκε για ακόμη μια φορά τις μειώσεις στον ΦΠΑ υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν αποτέλεσμα και έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Ανάμεσα σε άλλα

Για δαπάνες στην άμυνα: Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης καθώς μετά από μια δεκαετία κρίσης υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις. Και εμείς αυτό κάναμε, χωρίς απόκλιση απ' τους δημοσιονομικούς κανόνες.  Τα τελευταία χρόνια έπρεπε να διαχειριστώ μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία, είπε και αναφέρθηκε στη σύσφιξη των σχέσεων με ΗΠΑ και Γαλλία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και χαίρομαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προφανώς θα συνεχιστούν.
 
Για επιδόματα που έδωσε σε ενεργειακή κρίση και πανδημία σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Όταν χρειάστηκε να κάνουμε παρέμβαση, σώσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν: η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κοστίζουν 4 δισ. ετησίως
 
Ξανά για Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι' αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρ».
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου