MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Η ακρίβεια ρίχνει τζίρο και ποιότητα


Στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών οδηγήθηκαν τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων τροφίμων στην Ευρώπη το 2022 ● Οι πιέσεις θα συνεχιστούν και το 2023 ● Το 53% των Ευρωπαίων καταναλωτών σκοπεύει να κόψει δαπάνες για τη διατροφή.
 
Στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών οδηγήθηκαν τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων τροφίμων στην Ευρώπη το 2022, καθώς ο ευρωπαϊκός τομέας λιανικής πώλησης ειδών παντοπωλείου-σουπερμάρκετ επικεντρώθηκε στον πληθωρισμό και την αυξανόμενη ευαισθησία στις τιμές καταναλωτή.
 
Ο κύκλος εργασιών, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, μειώθηκε κατά 7,1%, ενώ οι πιέσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων αναμένεται να συνεχιστούν και το 2023, με τους Ευρωπαίους πολίτες να ζουν με την ίδια αβεβαιότητα και να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια προσαρμόζοντας ανάλογα τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
 
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε στις 18 Απριλίου από την Euro Commerce (ευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τον τομέα λιανικής και χονδρικής) και αναλύθηκε από τη McKinsey, στις Βρυξέλλες και για την οποία ενημέρωσε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις με 50 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων και σε έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 12.000 καταναλωτές από 9 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικές τάσεις στο ευρωπαϊκό εμπόριο τροφίμων ανάμεσα στ’ άλλα περιλαμβάνουν:
 
● Το 53% των καταναλωτών σχεδιάζει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα στα τρόφιμα και η πόλωση μεταξύ των ομάδων υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος μειώνεται, καθώς όλα τα τμήματα γίνονται πιο ευαίσθητα στις τιμές λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.
 
● Η συνεχιζόμενη πίεση περιθωρίου κέρδους πιθανότατα θα εντείνει τον αγώνα δρόμου για οικονομίες κλίμακας. Οι τιμές των παραγωγών, οι αυξήσεις των μισθών και τα αυξανόμενα επιτόκια θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων. Η συνεχιζόμενη πίεση του περιθωρίου κέρδους έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιδιωτικών ετικετών αλλά και τις ολοένα πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές.
 
● Με την πρόβλεψη μιας μέτριας μελλοντικής ανάπτυξης πωλήσεων στο διαδίκτυο, βασικός στόχος θα είναι να γίνει το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο πιο κερδοφόρο. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα τροφίμων αυξήθηκαν ταχύτερα το 2022 και ορισμένα έφτασαν σε κερδοφορία.
 
● Η τεχνολογία και ο αυτοματισμός είναι πιθανό να επιταχυνθούν. Οι πρόσθετες απαιτούμενες επενδύσεις στην τεχνολογία υπολογίζονται από 45 έως και 55 δισ. ευρώ έως το 2030.
 
Στις μεγάλες επιχειρήσεις κατασκευής καταναλωτικών αγαθών εντοπίζει το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, οι οποίες, όπως τονίζει, αρνούνται στις επιχειρήσεις λιανικής τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ενιαία αγορά και εξηγεί: «Οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού εμποδίζουν τους εμπόρους λιανικής να έχουν την ελευθερία παράλληλων εισαγωγών στην ενιαία αγορά, ώστε να προμηθεύονται από όπου θέλουν τα προϊόντα που πωλούν στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι καταναλωτές της Ε.Ε. πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια καθημερινά προϊόντα, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, καλλυντικά και ποτά, σε σύγκριση με άλλους σε μια γειτονική χώρα».
 
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κάνει γνωστό ότι μελέτες εκτιμούν πως αυτό κοστίζει στους Ευρωπαίους καταναλωτές επιπλέον 14 δισ. ευρώ ετησίως. Η λύση κατά τον κ. Κορκίδη είναι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να λάβουν αποφασιστική δράση για να καταστήσουν ευέλικτους τους «Εδαφικούς Περιορισμούς Εφοδιασμού TSC» με καλύτερη χρήση των μέτρων επιβολής του ανταγωνισμού μέσω ερευνών για σκόπιμες στρατηγικές.
 
Επίσης να κηρυχθούν μη αποδεκτές οι πρακτικές που κατακερματίζουν τεχνητά την ενιαία αγορά και εμποδίζουν τη διασυνοριακή κυκλοφορία προϊόντων με βάση τα πορίσματα της μελέτης της Επιτροπής για τις κάθετες κατευθυντήριες γραμμές.
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου