MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Politico: Έχει διαλύσει τη Γαλλία ο Μακρόν;

AP Photo/Aurelien Morissard
Με ταχείς ρυθμούς φθοράς και απώλειες συμμάχων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, εν μέσω των μεγάλων απεργιακών διαδηλώσεων για την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που έχουν κλονίσει τα θεμέλια της γαλλικής κοινωνίας το τελευταίο διάστημα. Εξ' άλλου οι απεργίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής και οικονομικής δραστηριότητας καλά κρατούν και οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν διατεθειμένο να υποχωρήσουν μέχρι την ανατροπή της μεταρρύθμισης.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπό του την δυσφορία της πλειοψηφίας των Γάλλων με αποκορύφωμα το συνταξιοδοτικό -το κερασάκι στην τούρτα μίας σειράς πολιτικών που έχουν απορριφθεί από τα συνδικάτα και τους Γάλλους πολίτες.
 
Σε κλίμα πόλωσης της Γαλλίας και με ισχυρό αντικυβερνητικό ρεύμα με αιχμή του δόρατος το συνταξιοδοτικό, το οποίο το Ελιζέ αποφάσισε να περάσει παρακάμπτοντας την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης, το Politico αναλύει με δημοσίευμά του τη σταδιακή αποκαθήλωση του «Μακρονισμού» στη συνείδηση των Γάλλων. Σημαντική πλευρά της ανάλυσης αυτής αποτελούν και τα «σημεία» που οδήγησαν στην αποτυχία της πολιτικής του «Κεντρώου» προέδρου μόλις μερικούς μήνες μετά την επανεκλογή του.
 
Το τσαλάκωμα της εικόνας του «μετριοπαθή επαναστάτη»
 
Το Politico επισημαίνει ότι παρόλο που ο Γάλλος πρόεδρος μιλούσε για μια «νέα μορφή διακυβέρνησης» που θα καταπολεμούσε τα ειδικά συμφέροντα των ελίτ και θα ήρε τα εμπόδια που εμπόδιζαν τη γαλλική ευημερία, ο ίδιος έχει γίνει ένας παραδοσιακός Γάλλος ηγέτης που αντιμετωπίζει τη σφοδρή αντίδραση του γαλλικού λαού. Όπως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ πριν από αυτόν, ο Μακρόν προσπαθεί να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία παρά τη θέλησή της, σχολιάζει το Politico. Η εικόνα του «μετριοπαθή επαναστάτη» έχει πια τσαλακωθεί αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στη Γαλλία και το «μαύρο μέλλον» της κυβέρνησης
 
Το σημερινό κλίμα στη Γαλλία, υπερβαίνει τις διαμαρτυρίες που αντιμετώπισαν οι προκάτοχοι του Μακρόν και αυτό είναι εν μέρει λάθος και του Γάλλου Προέδρου, γιατί υποσχέθηκε μια συναινετική, από τα κάτω προς τα πάνω πολιτική.
 
Όμως αντί αυτού, κατέληξε να επιβάλει, σχεδόν με διάταγμα, μια αρκετά μέτρια μεταρρύθμιση, η οποία απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Όπως τονίζει το Politico η αναταραχή θα υποχωρήσει. Η κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν θα επιβιώσει σίγουρα από μία πρόταση μομφής τη Δευτέρα (20/3). Όμως η καρατόμηση της πρωθυπουργού είναι σχεδόν βέβαιη, τον επόμενο μήνα, προβλέπει η πολιτική επιθεώρηση.
 
Και συμπληρώνει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κάνει μια νέα αρχή, αλλά το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του Μακρόν θα επισκιαστεί από την αντιπαράθεση για τις συντάξεις. Έχει υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία στο 5,5% μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του, αλλά θα είναι ένας αγώνας για τη μειοψηφική, κεντρώα κυβέρνησή του να περάσει τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που θέλει.
 
Η πόλωση της γαλλικής κοινωνίας
 
Από τότε που το παλιό σύστημα αριστεράς-δεξιάς κατέρρευσε πριν από μια δεκαετία (κάτι που ο ίδιος ο Μακρόν ενθάρρυνε και κέρδισε από αυτό), η πολιτική στη Γαλλία έχει γίνει επιδεινωθεί ενώ το πολιτικό σκηνικό έχει πολωθεί σημαντικά.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά ότι «καταστρέφει» την Γαλλία. Μέσα σε 15 μήνες από την εκλογική του νίκη το 2021, αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου αντίδραση για τους φόρους στη βενζίνη και το ντίζελ στη Γαλλία, από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
 
Μέσα σε 11 μήνες από την επανεκλογή του τον περασμένο Απρίλιο, αντιμετωπίζει τώρα τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε ευθεία εξέγερση.
 
Η αποτυχία του «Μακρονισμού»
 
Το Politico εκτιμά ότι η πολιτική του Κέντρου που εκφράζει ο Μακρόν και η οποία τον έφερε αρχικά στην εξουσία το 2017 έχει ξοφλήσει στη Γαλλία, και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψής της τα επόμενα χρόνια και με ορίζοντα την επόμενη κάλπη (2027).
 
Ο Μακρόν απέτυχε να δημιουργήσει άμεση σύνδεση με τον γαλλικό λαό, αποκλείοντας τα πολιτικά κόμματα από τα συνδικάτα, κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας και διαρρηγνύοντας τους δεσμούς με τους φορείς των εργαζομένων, λέει το Politico. Αυτό φαίνεται και από την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει υπόψη τα αιτήματα των συνδικάτων γύρω από την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό.
 
Στο μεταξύ, ο Μακρόν δεν έχει προφανή διάδοχο που να μπορεί να εκφράσει την πολιτική λογική του. Αρκετοί κεντρώοι πολιτικοί φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία, αλλά η «προσέγγιση» του Μακρόν, δεν θα κερδίσει πολλές ψήφους το 2027, προβλέπει το Politico.
 
Και εκτιμά, ότι ο Μακρόν απέτυχε να συνδεθεί άμεσα με τον γαλλικό λαό και τους εργαζόμενους. Ο «Μακρονισμός» όμως, όπως ορίστηκε αρχικά, απέτυχε, επισημαίνει η πολιτική επιθεώρηση.
 
Τέλος, προειδοποιεί για την έλευση της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, η οποία «καραδοκεί» όσο ο χώρος της Αριστεράς και της Δεξιάς είναι «διασπαμένοι».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου