MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Qatar Gate – Όλα όσα ξέρουμε για το σκάνδαλο διαφθοράς

Η υπόθεση διαφθοράς υψηλού προφίλ που το Κατάρ φέρεται να δωροδόκησε Ευρωπαίους αξιωματούχους για να επηρεάσει την πολιτική έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Time συνοψίζει σε όσα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση μέχρι τώρα:
 
Οι βελγικοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν την Κυριακή κατηγορίες σε τέσσερα άτομα για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση για λογαριασμό ενός «κράτους του Κόλπου». Κράτος το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης και ορισμένα μέλη της Κομισιόν έχουν αναγνωρίσει ως το Κατάρ. Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν κατονόμασαν τη χώρα.
 
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε ότι «υποπτεύεται ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέρθηκαν σε αυτά σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου», όπως ανέφερε σε μια δήλωση.
 
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες και κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι η Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπρόεδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε κι άλλη έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.
 
Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες που συμμετέχουν
 
Έξι άτομα είχαν προσαχθεί για ανάκριση από τις αρχές μέχρι στιγμής, ενώ δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, ανέφεραν οι New York Times. Άλλοι που συνελήφθησαν την Παρασκευή είναι ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Francesco Giorgi, ο οποίος εργάζεται ως βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino, καθώς και ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής. Περιλαμβάνουν επίσης τον Λούκα Βισεντίνι, επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τους Times. Η ταυτότητα του έκτου ατόμου δεν είναι γνωστή.
 
Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα του κοινοβουλευτικού οργάνου της ΕΕ και πρώην παρουσιάστρια  ειδήσεων, είναι μια από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετείχε η Καϊλή έλαβαν γρήγορα μέτρα ως απάντηση στην έρευνα. Τέθηκε σε αναστολή από το Πασόκ-Κίνημα Αλλαγής καθώς και από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καϊλή, ανέφερε το POLITICO.
 
Ο Giorgi – ο σύζυγός της – είναι σύμβουλος που επικεντρώνεται σε θέματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδρυτής της Fight Impunity, μιας ΜΚΟ που επικεντρώνεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Πώς αντέδρασε η ΕΕ
 
Η ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» για τους ισχυρισμούς τη Δευτέρα. «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας χρειάζεται τα υψηλότερα πρότυπα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. Ζήτησε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα εποπτείας.
 
«Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο συγκλονιστικές παραβιάσεις – ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή πολιτική, το οποίο ελπίζουμε ότι προκαλέσει κάποια αντίδραση από τους πολιτικούς ηγέτες… πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις», λέει ο Alberto Alemanno, καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην HEC Paris και ιδρυτής του The Good Lobby, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δεσμεύεται να διασφαλίζει ίση πρόσβαση στην εξουσία στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τρία σημαντικά θεσμικά όργανα που διαμορφώνουν νόμους, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο πιο αδύναμος κρίκος του συστήματος ευρωπαϊκής ακεραιότητας είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει τους λιγότερους ελέγχους σε σύγκριση με τα άλλα ιδρύματα», λέει ο Alemanno. «Κανείς… δεν τιμωρείται επειδή δεν αναφέρει μια συνάντηση, δωρεά ή δώρο… επομένως πρόκειται για μια κουλτούρα ατιμωρησίας που διαποτίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
Τι σημαίνει το σκάνδαλο για το Κατάρ
 
Η έρευνα από τους Βέλγους αξιωματούχους πραγματοποιείται καθώς το Κατάρ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για τις εργασιακές πρακτικές της και την κακή μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων.
 
«Υπονομεύει την αξιοπιστία τους και καθιστά δύσκολο να τεκμηριωθεί ότι έχουν κάνει κάτι που προωθεί τα εργασιακά δικαιώματα», λέει ο Philip Nichols, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ειδικός στη διαφθορά.
 
Ο Νίκολς επισημαίνει επίσης ότι το σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται λίγο αφότου επετράπη στους πολίτες του Κατάρ να ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς βίζα. «Το ταξίδι χωρίς βίζα στη Ζώνη Σένγκεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. Αυτό που έκανε το Κατάρ έχει υπονομεύσει σοβαρά την προσπάθεια δημιουργίας ταξιδιών χωρίς βίζα».
 
Το Κατάρ αρνήθηκε τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά σε Tweet την Κυριακή από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Οποιαδήποτε σχέση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη», ανέφεραν.
 
Η Εύα Καϊλή είχε εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή της στο Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ.
 
«Το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα …και στη μείωση του κατώτατου μισθού», είπε σε ομιλία της τον Νοέμβριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ συζητούσαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA στο Κατάρ. «Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουν διακρίσεις. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλά ή εμπλέκεται για διαφθορά».
 
Ο Alemanno λέει ότι το σκάνδαλο είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για την ΕΕ και η εμπιστοσύνη έχει πιθανώς διαβρωθεί στον θεσμό. «Η ΕΕ δύσκολα έχει την πολυτέλεια να δείχνει τόσο αδύναμη στη διαφθορά από χώρες που η ΕΕ επικρίνει στη δημόσια σκηνή. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο διπλό πρότυπο που έχει προκύψει».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου