MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Παραπαίει ο Μητσοτάκης μετά τα “documenta” – Επιχείρηση αποσιώπησης από ΜΜΕ

Παρά την στήριξη από ένα εξωθεσμικό σύστημα συμφερόντων, που βρίσκει την αντανάκλασή του και στην κατά κανόνα υποστήριξη που συνεχίζει να απολαμβάνει από τα συστημικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στο καναβάτσο. Για την ακρίβεια παραπαίει ο Μητσοτάκης υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων για την υπόθεση των υποκλοπών. Στην πολιτική σκηνή είναι πλήρως απομονωμένος, δεν διαθέτει συμμάχους, ενώ και στο εσωκομματικό πεδίο είναι έντονες πλέον οι παρασκηνιακές διεργασίες με φόντο την επόμενη ημέρα.
 
Η ΝΔ έχει δύο επιλογές: να πάει σε εκλογές με την παρούσα ηγεσία και με τις αποκαλύψεις για υποκλοπές, παρακολουθήσεις, διαλόγους στην ημερήσια διάταξη και σε διαρκή ροή. Ή να αλλάξει ηγεσία και να κάνει την αυτοκάθαρσή της πριν τις εκλογές. Όσο περνά ο χρόνος το δεύτερο γίνεται όλο και πιο δύσκολο, αν και η παρτίδα αυτή δεν έχει ακόμα παιχτεί. Για την ακρίβεια μόλις τώρα αρχίζει.
 
Τί θα προκρίνει ο Μητσοτάκης; Θα επιχειρήσει να μείνει μέχρι τέλους; Προφανώς αυτό θέλει, αλλά πώς θα απαντήσει όταν θα του τεθεί το δίλημμα από το ίδιο του το κόμμα, εάν τελικώς του τεθεί; Θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές αμέσως μετά τις γιορτές εάν κάποιο από τα θύματα των υποκλοπών, π.χ. κάποιος υπουργός ή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (όπως ακούγεται είναι ο επόμενος στην λίστα των αποκαλύψεων μετά τον Χατζηδάκη) υποβάλλει την παραίτησή του. Ή θα τις προκηρύξει εάν διαπιστώσει ότι στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αναπτύσσεται το ρεύμα με σκοπό την άσκηση πίεσης στον Μητσοτάκη για να παραιτηθεί.
 
Σε μία οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα της Δύσης, μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ που υπαγόταν στον πρωθυπουργό, παρακολουθούσε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους, η κυβέρνηση θα είχε ήδη πέσει. Ακόμα κι αν δεν γνώριζε, μάλλον απίθανο, ένας πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα, το αξίωμα και τον εαυτό του θα είχε παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο.
 
Το τελευταίο φύλλο συκής  
 
Είναι κάτι στο οποίο για πρώτη ίσως φορά συμφωνούν όλοι οι συνταγματολόγοι, πλην του Γεραπετρίτη. Ακόμη και αν η κυβέρνηση είχε δεύτερες σκέψεις δεν θα μπορούσε να σταθεί από την ομόθυμη κατακραυγή των ΜΜΕ, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων, που δεν θα της άφηναν περιθώριο. Και φυσικά από την στάση της δημοκρατικής κοινής γνώμης και πρώτα από όλα των πολιτών, μη εξαιρουμένων των ψηφοφόρων της ΝΔ που δεν θα έχουν κανέναν λόγο, έστω και διά της σιωπής, να γίνουν συμμέτοχοι στην συνταγματική εκτροπή. Εάν μάλιστα λειτουργούσε η εσωκομματική δημοκρατία, όπως π.χ. στο βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη αμφισβητηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν εκδηλώνονται τέτοιες αντιδράσεις. Σε μία οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα οι θεσμοί, από την Βουλή μέχρι την Δικαιοσύνη, θα λειτουργούσαν για να προστατεύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα και όχι για να συγκαλύψουν, επικαλούμενες τα πιο διάτρητα προσχήματα, όπως το απόρρητο, την συνταγματική εκτροπή.
 
Η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων πλέον στοιχείων από την εφημερίδα Documento ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη αφαιρεί και το τελευταίο φύλλο συκής του πρωθυπουργού, αφήνοντας εκτεθειμένη συνολικά τη ΝΔ. Μέχρι τώρα, η γραμμή του Μαξίμου ήταν ότι «τα δημοσιεύματα ήταν ανυπόστατα ή μυθεύματα και δεν είχαν προσκομίσει αποδείξεις». Οι αποδείξεις για την παρακολούθηση του Χατζηδάκη από την ΕΥΠ έχουν πλέον δημοσιευθεί.
 
Το Μαξίμου αυτή την φορά δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα τους, αλλά καλύφθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι έκανε η ΕΥΠ και δεν είχε λόγο να παρακολουθεί τους υπουργούς του. Η δικαιολόγηση δεν αντέχει στην κοινή λογική και είναι αλάνθαστη ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης παραπαίει. Αντιπαρέρχεται την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του σύμφωνα με το Σύνταγμα ωσάν ο πρωθυπουργός να είναι ανεύθυνος άρχοντας!
 
Ακόμη κι έτσι όμως το ερώτημα παραμένει: Τι θα κάνει από εδώ και στο εξής; Θα ζητήσει την παραπομπή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και της εισαγγελέως που είναι συνυπεύθυνη στη Δικαιοσύνη για βαρύτατη κατάχρηση εξουσίας, ή θα αδρανήσει, επιβεβαιώνοντας ότι τα περί άγνοιας είναι πρόσχημα για να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας; Προς το παρόν είναι προφανές πως ο Μητσοτάκης παραπαίει.
 
Αποσιώπηση από συστημικά ΜΜΕ
 
Στο πλευρό της η κυβέρνηση έχει μερίδα των ΜΜΕ που αντί να επιτελούν τον ρόλο τους, ασκώντας την δημοσιογραφία της λογοδοσίας και καθιστώντας υπόλογη την κυβέρνηση, την στηρίζουν αποσιωπώντας τις αποκαλύψεις για την εκτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση της παρακολούθησης του Χατζηδάκη, κυριολεκτικά θάφτηκε από την πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Εάν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα είχε μείνει στο σκοτάδι.
 
Το θέμα θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση με κάθε αυθεντικό δημοσιογραφικό κριτήριο. Τα μεγάλα ΜΜΕ έπρεπε να διαγκωνίζονται για την εύρεση και παρουσίαση νέων στοιχείων ή πτυχών του σκανδάλου των υποκλοπών. Αντί γι’ αυτό τα κανάλια ή δεν έπαιξαν καν την είδηση ή έκαναν μία σύντομη αναφορά κάπου προς το μέσο ή το τέλος των δελτίων τους. Το ίδιο ισχύει και τα μεγάλης επισκεψιμότητας sites. Η είδηση της παρακολούθησης Χατζηδάκη απουσιάζει εντελώς.
 
Εμφανίζεται δε το ευτράπελο να παρουσιάζουν την απάντηση Χατζηδάκη στο δημοσίευμα και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να παρουσιάζουν το κυρίως θέμα, τι αφορούν τέλος πάντων οι ανακοινώσεις! Τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης, που παίζουν τον δικό τους ρόλο, μέχρι χθες ασχολούνταν με την σύλληψη της Καϊλή. Η συνέχεια και σε αυτό το πεδίο θα έχει ενδιαφέρον, εάν με τους μηχανισμούς της η κυβέρνηση πετύχει να διατηρήσει αλλού την προσοχή.

Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, το Μέρα25, μέχρι και την Ελληνική Λύση, θεωρούν ότι οι υποκλοπές αποτελούν μείζον σκάνδαλο και ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και φυσικά ότι το θέμα δεν εξαντλείται με την απομάκρυνση του Κοντολέοντα. Επίσης ομοφωνούν ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει τακτική συγκάλυψης που εκλαμβάνεται ως τεκμήριο ενοχής της.
 
Παραπαίει ο Μητσοτάκης
 
Αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς χαρακτήρισαν αδιανόητο να ήταν σε γνώση της κυβέρνησης οι παρακολουθήσεις και της ζήτησαν να μην κρυφτεί πίσω από το «βολικό άλλοθι του απορρήτου». Και οι δύο στις τοποθετήσεις τους, ο καθένας με την δική του φρασεολογία, είπαν ότι η ΝΔ δεν μπορεί να χρεωθεί και να σπιλωθεί στο διηνεκές από μία τέτοια εκτροπή. Ενώπιον των ευθυνών της, όμως, είναι συνολικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέχρι τώρα οι βουλευτές στις δια ζώσης συζητήσεις έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να κινηθούμε με βάση πληροφορίες. Πρέπει να υπάρξουν ακράδαντα στοιχεία». Τώρα τα στοιχεία υπάρχουν και το ερώτημα για το πώς θα κινηθούν καθίσταται πιεστικά επίκαιρο.
 
Ο Μητσοτάκης παραπαίει, αν και συνεχίζει να τον στηρίζει ένα εξωθεσμικό σύστημα συμφερόντων και τα περισσότερα ΜΜΕ. Προς το παρόν, αρνείται να παραιτηθεί, ελπίζοντας ότι οι βουλευτές του –και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί– δεν θα τολμήσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους και να τον ρίξουν. Και γι’ αυτό προκαλεί τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής για να συσπειρώσει ο πρωθυπουργός τη ΝΔ πίσω του.
 
Φυσικά  ο Χατζηδάκης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, αντί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του και να υπογραμμίζει την μακρά πολιτική φιλία που τον συνδέει με τον πρωθυπουργό. Εάν βγουν αποδείξεις και για την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τί δικαιολογίες θα ψελλίσει ο πρωθυπουργός και τί θα πράξει ο στρατηγός Φλώρος, θα παραιτηθεί; Κι αν δεν παραιτηθεί με ποιο κύρος θα ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν το γραφείο του πρωθυπουργού τον θεωρεί ύποπτο ότι συνιστούσε κι αυτός απειλή για την εθνική ασφάλεια;


Γκουτζάνης Σπύρος
 
 
Πηγή : https://slpress.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου