MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Αυτοκαταστροφική η ΕΕ – Κόβει oριστικά τους δεσμούς με Ρωσία - Κίνα και μετατρέπεται σε υπάκουο δορυφόρο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παράρτημα της αμερικανικής οικονομίας χάρη στην αυτοκτονική πολιτική των Βρυξελλών 
 
Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξαιτίας της επιλογής της να ταχθεί αναφανδόν κατά της Ρωσίας αλλά και εναντίον της Κίνας, μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
 
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν, πως η συστράτευση της ΕΕ με τις ΗΠΑ και η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα θα στοιχίσει στο τέλος στις Βρυξέλλες την αυτοτέλειά τους, αφού η στρατηγική της θα την καταστήσει «όμηρο» της Ουάσινγκτον.
 
Μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποφάσισαν να μειώσουν και την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα.

Σχιζοφρενική και ύποπτη πολιτική απέναντι στην Κίνα

Έτσι η οικονομική και πολιτική πίεση στο Πεκίνο αυξάνεται αλλά η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
 
Ο έμπειρος Βρετανός διπλωμάτης Alastair Crooke αναλύει μέσω στο Strategic Culture τα δεδομένα:
 
«Πρώτον, η ΕΕ έχασε τη Ρωσία ως εταίρο, ωστόσο επιμένει να διατηρήσει το εμπόριο με την Κίνα.
 
Δεύτερον, η Κίνα πρέπει να συμμορφωθεί στους ''κανόνες’'' της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης της οικονομίας της.
 
Τρίτον, το Πεκίνο πρέπει να αποδέχεται κατηγορίες από πολιτικούς όπως ο Olaf Scholtz και ο Charles Michel επειδή ''δεν έβαλαν τέλος στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία''.
 
Τέταρτον, η ΕΕ, ούτως ή άλλως δεν σκοπεύει να εξαρτηθεί από την Κίνα.
 
Και πέμπτον, πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τακτικά την Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βλέπει την Κίνα ως απειλή για την οικονομική της ασφάλεια, επισημαίνει ο Crooke.

Εύλογη η αντίδραση της Κίνας
 
Την ίδια στιγμή, η αντίδραση της Κίνας σε τέτοιες επιθέσεις φαίνεται να έχει εκπλήξει τους Ευρωπαίους πολιτικούς.
 
Έχει αξία να αναφερθεί ότι, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να μην μεταδώσουν  ομιλία μέσω βίντεο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε έκθεση στη Σαγκάη.
 
Το Πεκίνο ζήτησε να δοθεί εκ των προτέρων το περιεχόμενο του μηνύματος.
 
Αποδείχθηκε ότι ο Michel επέκρινε τη Ρωσία και ζήτησε να μειωθεί η εμπορική εξάρτηση από την Κίνα.

Εκτός της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών
 
Σύμφωνα με τον Alastair Crooke, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στερηθεί πολύ σύντομα τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, όπως έχει ήδη συμβεί με τη Ρωσία.
«Η Ευρώπη έχασε τη Ρωσία, πιθανότατα θα χάσει την Κίνα. Και πιθανώς, θα βρεθεί αποκλεισμένη από τον κολοσσό, τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που εκτυλίσσεται στην Ευρασία - καθώς τα μπλοκ διαφοροποιούνται σε ξεχωριστές εμπορικές σφαίρες», υπογραμμίζει ο Βρετανός διπλωμάτης.
Σε αυτή την περίπτωση, η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ θα ενταθεί περαιτέρω.
Οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παράρτημα της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως σημειώνει ο Crooke, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται τις μελλοντικές εξελίξεις αλλά δεν αναλαμβάνουν καμία ενέργεια για να αποτρέψουν τη δορυφοροποίηση της ΕΕ.

Οι σχέσεις κυρίαρχης εξουσίας και αγοράς 

Όσον αφορά στη Ρωσία, η Ευρώπη έχει χαθεί για τη Μόσχα, η οποία ωθείται λογικά να αναπτύξει τις εμπορικές συναλλαγές πέρα από τα νότια σύνορά της.

Η Ρωσία χωρίς κάποιο καταναγκασμό διέθετε εμπορεύματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους ενεργειακούς πόρόυς στην Ευρώπη.
 
Το μόνο εχέγγυο ήταν η δεύσμευση στο διεθνές δίκαιο με τη μορφή που αυτό αναπτύχθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Η αίσθηση μιας ισχυρής ρωσικής παρουσίας στην Ευρώπη γέννησε την πίστη στο απαραβίαστο του πραγματικά αμοιβαία επωφελούς διμερούς εμπορίου για την Ευρώπη και τη Ρωσία.
 
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία δεν έχει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τέτοια παρουσία στην Ευρώπη, όχι η Ρωσία.
 
Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσιολογικά, επιδιώκουν να εκδιώξουν τους ανταγωνιστές τους από την αγορά για λογαριασμό τους με τέτοιους όρους που είναι επωφελείς για αυτές και όχι για κανέναν άλλον.
 
Πρόκειται για κλασική εφαρμογή της αρχής όσον αφορά τις σχέσεις κυρίαρχης εξουσίας και αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου