MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Τώρα και πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, διέθεταν –ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα προτερήματα ή ελαττώματά τους– την πολιτική γενναιότητα να παραδέχονται τη γνώση, την ανάμειξη και τις πιθανές ευθύνες τους στις σοβαρές κρίσεις θεσμών, διαφάνειας και εθνικής ασφάλειας. Προέβαιναν, ασφαλώς, σε κινήσεις μείωσης του προσωπικού κόστους τους, αλλά συναισθάνονταν και αναλάμβαναν την ηγετική ευθύνη, χωρίς υπεκφυγές. Ο σημερινός πρωθυπουργός πράττει το ακριβώς αντίθετο.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητεί την αποκλειστικότητα στις νίκες και τις επιτυχίες, αλλά θέτει εαυτόν εκτός ευθυνών στις ήττες και τις αποτυχίες. Είναι ο πρώτος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου με, εκούσια, επιλεκτική γνώση στα μείζονα θέματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον να εξελίσσεται, ακούσια, σε πρωθυπουργό μειωμένης παραταξιακής και λαϊκής εμπιστοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται, λίγο πολύ, ότι ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων δρούσε πίσω από την πλάτη του. Ωστόσο, αν πράγματι αυτό συνέβαινε, η χώρα θα βίωνε δημοκρατική εκτροπή και ο πρωθυπουργός θα ήταν αιχμάλωτος άγνωστων συμφερόντων. Το αληθές είναι ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων δεν δρούσε μόνος. Υπάρχει απόλυτη ευθύνη του Μαξίμου, που επόπτευε και συναινούσε στις δράσεις της ΕΥΠ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να την επιρρίψει στον υφιστάμενο (και ανιψιό του) Γρηγόρη Δημητριάδη, αντί να αναγνωρίσει το δικό του μέγιστο μερίδιο.

Κρυπτόμενος πίσω από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον μετατρέπει σε Μένιο Κουτσόγιωργα, αντιγράφοντας, σε απελπιστικό βαθμό, τον Ανδρέα Παπανδρέου που δήλωνε «εγώ απλώς προεδρεύω», επιδιώκοντας να γλιτώσει τις ευθύνες του σκανδάλου Κοσκωτά και των τότε υποκλοπών. Όμως το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα πολιτευθεί στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω κρίσης και εν όψει της χειμερινής επιδείνωσής της.

Τα σφάλματα των “αλάνθαστων”


Την τελευταία τριετία γνωρίζαμε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο “πρωθυπουργεύων” ως εξουσιοδοτημένος να αναμειγνύεται στα πάντα και να επικοινωνεί με τους πάντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκούσε υψηλή εποπτεία με ταυτόχρονη σπατάλη πολύτιμου πρωθυπουργικού χρόνου στο επικοινωνιακό παίγνιο. Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, αναθέτοντας σχεδόν τα πάντα στο νέο Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, ή θα ασκήσει πραγματική, προσωπική διοίκηση της κυβέρνησής του; Ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα ασκεί κάποια καθήκοντα ατύπως, ή θα απουσιάζει πλήρως από την εικόνα;

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σεβαστεί το νέο διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη (έναν πεπειραμένο διπλωμάτη εγνωσμένου κύρους και ήθους), ή θα αδιαφορεί για τις επισημάνσεις και τις προειδοποιήσεις του; Για παράδειγμα, θα είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να επαναλάβει το λάθος του Νοεμβρίου 2019, όταν αγνόησε συγκεκριμένες αναφορές για επικείμενη υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν ανέλαβε επείγουσες διπλωματικές πρωτοβουλίες, προτιμώντας ένα ιδιωτικό ταξίδι, μετά αθλητικών θεαμάτων, στο Λονδίνο. Αργότερα, το καλοκαίρι του 2020, αποδέκτης των αναφορών της ΕΥΠ για την ελληνοτουρκική κρίση ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, χωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πολυδιψά γι’ αυτές, προτιμώντας να ενημερώνεται μόνον για ένα μικρό τμήμα τους.

Τον δε Νοέμβριο του 2021 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ προέβη σε απόρρητη ενημέρωση, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και προειδοποιήσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έπραξε τίποτα, επί τρίμηνο, για την προετοιμασία της χώρας. Επιλεκτική γνώση και ανεπαρκής πρωθυπουργική δράση και στις τρεις περιπτώσεις! Αν και τους προσεχείς μήνες θα κυριαρχήσουν η επέλαση της ακρίβειας και η επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση δεν θα απαλλαγεί από το βάρος της υπόθεσης παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι, δήθεν αλάθητοι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γρηγόρης Δημητριάδης έβλαψαν ανεπανόρθωτα τη ΝΔ και τη σταθερότητα του τόπου. Βαρύνονται ήδη με την απώλεια ενός πιθανού μετεκλογικού εταίρου σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τα χειρότερα έπονται, καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή του κεφαλαίου των υποκλοπών. Προξενεί, μάλιστα, τεράστια εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί επίμονα να συσκοτίσει το σκάνδαλο υποκλοπών των e-mails 17 βουλευτών, όπως και στελεχών της εφημερίδας “Δημοκρατία” και δικηγόρων.

Η απλή λογική υποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι ο επισπεύδων στην έρευνα, επειδή το hacking των e-mails έγινε, αποδεδειγμένα, την περίοδο 2015-16 επί ΣΥΡΙΖΑ και –βάσει νεότερων στοιχείων– μάλλον και μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Η υπόθεση είναι “δεμένη” από το FBI και το δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης, αλλά η κυβέρνηση δεν τολμά να αγγίξει τα ακλόνητα στοιχεία. Και εδώ, επιλεκτική γνώση και δράση του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου.
 

Τάρκας Αλέξανδρος
 
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου