MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία, αναταραχή στην Ευρώπη ,φτώχεια στον πλανήτη! 70 εκατομμύρια «νέοι φτωχοί» σε 3 μήνες!

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο βύθισε στη φτώχεια από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια μέσα σε μόλις τρεις μήνες, 71 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κυρίως σε χώρες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, αποκαλύπτει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD) που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σήμερα στοιχεία για την εξέλιξη.


Τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ΔΕΝ τα βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης είναι ενδεικτικά: 

🇳🇱 Οι Ολλανδοί αγρότες έχουν αποκλείσει αεροδρόμια, λιμάνια, κέντρα διανομής τροφίμων,σύνορα κτλ.Μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία, αλλά σχεδόν κανένα μεγάλο ευρωπαικό ΜΜΕ δεν προβάλει εκτενώς.Βίντεο με εικόνες απο τα σχεδόν άδεια ράφια σουπερ μαρκετ. Εικόνες απο το προσεχές μέλλον; => pic.twitter.com/iaksyihu1k

— Maria Denaxa (@mdenaxa) July 6, 2022

🇳🇱Ολλανδοί αγρότες καίνε μπάλες σανού στη μέση εθνικής οδού κοντά στο Άπελντοορν.Στην πόλη Χέρενβεν,η αστυνομία του Μαρκ Ρούτε πυροβόλησε Ολλανδούς αγρότες σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις Το Νοέμβριο στο Ρόντερνταμ η αστυνομία είχε ανοίξει πυρ με αληθινά πυρά κατα διαδηλωτών pic.twitter.com/rAz9hdFdrm

— Maria Denaxa (@mdenaxa) July 6, 2022

🇮🇹 Εξαγριωμένοι ιταλοί ταξιτζήδες ψάχνουν τους πολιτικούς τους και προσπαθούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο της χώρας. Υποστηρίζουν πως νομοσχέδιο που προωθεί ο Μάριο Ντράγκι, απορρυθμίζει το επάγγελμα τους και στρώνει το δρόμο στον αθέμιτο ανταγωνισμό pic.twitter.com/jeVNZPWkpu

— Maria Denaxa (@mdenaxa) July 6, 2022
 
Η διεύρυνση της φτώχειας «είναι αξιοσημείωτα γρηγορότερη από ό,τι όταν είχε σημειωθεί το σοκ της πανδημίας του νέου κορονοϊού», τονίζει στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το PNUD, το οποίο αποδίδει εν μέρει την αύξηση του πληθωρισμού στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό του ΟΗΕ, «η στοχευμένη μεταφορά χρημάτων στα νοικοκυριά είναι πιο δίκαιη από τις γενικευμένες επιδοτήσεις της ενέργειας». Το PNUD θεωρεί ταυτόχρονα ότι οι χώρες που πλήττονται χρειάζονται υποστήριξη από το διεθνές σύστημα για να βρουν δημοσιονομικά περιθώρια, για «να τα βγάλουν πέρα».

«Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται σε αντίδραση στην ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί νέα φτώχεια λόγω της ύφεσης, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση, επιταχύνοντας και βαθαίνοντας τη φτώχεια στον κόσμο», προειδοποιεί το Πρόγραμμα στην έκθεσή του.

Το PNUD εξετάζει την κατάσταση σε 159 χώρες. Τα κράτη όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται πιο κρίσιμη είναι αυτά των Βαλκανίων, της Κασπίας και της υποσαχάριας Αφρικής, ειδικά αυτά του Σαχέλ.

«Οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών άνευ προηγουμένου σημαίνουν ότι για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα τρόφιμα που ήταν σε θέση να αγοράσουν χθες δεν είναι πλέον προσιτά σήμερα», στηλιτεύει στην ανακοίνωση Τύπου του PNUD ο επικεφαλής του, ο Άχιμ Στάινερ.

«Αυτή η κρίση του κόστους ζωής βάζει τρικλοποδιά σε εκατομμύρια ανθρώπους, τους ρίχνει στη φτώχεια και ακόμη και στον λιμό με ταχύτητα που κόβει την ανάσα». Παράλληλα, η «απειλή αύξησης των κοινωνικών ταραχών αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο δραματικές συνέπειες της αύξησης των τιμών είναι η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα, η Κένυα, η Ρουάντα, το Σουδάν, η Αϊτή, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Αιθιοπία, το Μαλί, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε, η Τανζανία και η Υεμένη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου