MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Με χρέος 394,5 δισ. και επιτόκια ομολόγων εποχής 2017, ανέκδοτο η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα επικοινωνιακό show χωρίς αντίκρισμα, χωρίς καμία ουσιώδη βαρύτητα άπαξ και η πραγματικότητα διαψεύδει… το show..


Το Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022 ανακοίνωσε το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος από τους θεσμούς… 
 
Αυτό ωστόσο είναι ανέκδοτο καθώς αποδεικνύεται μια ακόμη φορά η υποκρισία της Ευρώπης… 3 μνημόνια, άπειρα μέτρα λιτότητας, 3 μεγάλα δάνεια… για να φθάσουμε στο 2022 να διαθέτει η Ελλάδα, χειρότερο χρέος, χειρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και επιτόκια δανεισμού στα ομόλογα στα επίπεδα του 2017.

Πως εξηγείται η κατάσταση στην οικονομία να έχει επιδεινωθεί, ο πληθωρισμός που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα να οξύνεται, τα επιτόκια δανεισμού να εκτοξεύονται θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο και το Eurogroup να ανακοινώνει την έξοδο της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία…

Να δούμε λίγο τα δεδομένα;

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος μαζί με τα repos ανέρχεται σε 394,5 δισεκ. είναι το υψηλότερο δημόσιο χρέος που έχει ποτέ καταγραφεί..

Δημοσιονομικά ελλείμματα που εκτοξεύθηκαν εν μέσω πανδημίας και μια χώρα που κατασπατάλησε 44 δισεκ. σε δήθεν δημοσιονομικά κίνητρα με επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα μέτρα χωρίς να γνωρίζει κανείς που κατέληξαν τα κεφάλαια αυτά…

Επιτόκια στα κρατικά ομόλογα που έχουν αναρριχηθεί στο 4,15% στα 10ετή ομόλογα έφθασαν ως το 4,72%, δηλαδή πλησίον του 5%. 
 
Ήδη τα επιτόκια στα ελληνικά 10ετή ομόλογα βρίσκονται στα επίπεδα του 2017 δηλαδή της εποχής των μνημονίων…

Η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα επικοινωνιακό show χωρίς αντίκρισμα, χωρίς καμία ουσιώδη βαρύτητα άπαξ και η πραγματικότητα διαψεύδει… το show..

Με πρόσχημα την πανδημία, με πρόσχημα την εισβολή στην Ουκρανία, με πρόσχημα τον πληθωρισμό, με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση, με πρόσχημα της επισιτιστική κρίση, με πρόσχημα την γενική επιδείνωση… ως παγκόσμια φαινόμενα… η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια… για χώρες όπως η Ελλάδα που εμφανίζει οικονομία – τραγέλαφο…
Το να κατασπαταλάς το δημόσιο χρήμα και αυτό να βαφτίζεται δημοσιονομική πολιτική, ξεπερνάει κάθε κοινό νου…


Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου