MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ξεχειλίζει η οργή για την ακρίβεια!

RealPolls: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης λέει το 89,4% - Μόνο το 31,2% πείθεται ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διεθνείς εξελίξεις

Kόλαφος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της RealPolls που παρουσιάζει και σήμερα η «δημοκρατία», αφού οι πολίτες δεν δείχνουν να πείθονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει εξαγγείλει και τα οποία ο ίδιος, ως γνωστόν, έχει χαρακτηρίσει ουσιαστικά «ψίχουλα», ενώ δεν είναι ικανοποιημένoι από τον τρόπο που διαχειρίζεται το πρόβλημα.

• Β’ ΜΕΡΟΣ


Η ακρίβεια, που ξεζουμίζει το οικογενειακό εισόδημα και οδηγεί στη φτωχοποίηση, αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα σε «αχίλλειο πτέρνα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού συντριπτικό είναι το αθροιστικό ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι τους έχει επηρεάσει πολύ (92%), ενώ πλειοψηφικό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας (66,1%).


Ειδικότερα, μόνο το 8,7% όσων ρωτήθηκαν έκρινε τα πρόσφατα μέτρα στήριξης ικανοποιητικά και 26,9% ανεπαρκή, αλλά σε σωστή κατεύθυνση. Όμως το συντριπτικό 62,5% είπε ότι δεν το ικανοποιεί. Με εξαίρεση τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., εκείνοι των άλλων κομμάτων αποδοκιμάζουν τα μέτρα σε ποσοστό 90%, ενώ εκείνοι του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ποσοστό 70%. Eπίσης, το 55,1% και το 19,4% δηλώνουν ότι είναι αντιστοίχως καθόλου και λίγο ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την ακρίβεια.


Το ουσιαστικό μέτρο στήριξης που αποδέχονται οι ερωτηθέντες, αλλά η κυβέρνηση δεν διανοείται μέχρι τώρα να το πάρει για να μη θίξει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας, είναι ο περιορισμός στα κέρδη των εταιριών ηλεκτρισμού. Το 80,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ένα τέτοιο μέτρο απαραίτητο, ενώ έχει τόσο υψηλή στήριξη από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.


Επίσης, οι πολίτες δεν δέχονται ούτε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο. Την άποψη αυτή έχει το 31,2%, όμως καταλογίζει σε σημαντικό ποσοστό, που φθάνει στο 22,8%, ευθύνες και στη δική της πολιτική, στην αδράνειά της και στους κακούς χειρισμούς της. Επίσης, το 45,8% λέει ότι οφείλεται και στους δύο λόγους. Τα ποσοστά για τις ευθύνες της κυβέρνησης μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερα.


Σημαντικά υψηλό (37%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην ΚΙΝ.ΑΛ., που είναι στα ίδια επίπεδα με τη Ν.Δ.- κινείται στο 45%, γεγονός που, προφανώς, αντιστοιχεί στο κοινωνικοοικονομικό του προφίλ. Εχει επιβαρυνθεί πολύ αλλά την αντιμετωπίζει, δηλώνει το 54,7%.



Εξακολουθεί να μην πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, ποντάρει το τελευταίο διάστημα όλα τα λεφτά του στην ακρίβεια για να κατορθώσει να επωφεληθεί από τη μεγάλη δυσαρέσκεια που έχει ο κόσμος για την κυβέρνηση. Ολες οι παρεμβάσεις του αυτό έχουν ως κεντρικό θέμα, ενώ συχνά τονίζει ότι επί των ημερών του δεν υπήρχαν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όμως φαίνεται ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν πείθεται, κι αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Σε σχετική ερώτηση το 60,5% αθροιστικά θεωρεί ότι δεν θα διαχειριζόταν καλύτερα την ακρίβεια («σίγουρα όχι» το 41,6% και «μάλλον όχι» το 18,9%). Ωστόσο το «σίγουρα ναι» 16,8% και το «μάλλον ναι» 20,1% είναι αθροιστικά μεγαλύτερο από την εκλογική του επιρροή.


Δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πιστεύει ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν βέβαια κερδίσει τις εκλογές -γι’ αυτό άνοιξε παράθυρο σε κυβέρνηση συνεργασίας-, αλλά φαίνεται ότι δεν προτιμούν την αυτοδυναμία και οι ψηφοφόροι, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση προτιμάτε» μόνο το 23,4% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., ποσοστό μικρότερο από την εκλογική της δύναμη του 2019, αλλά και τη τωρινή δημοσκοπική της επιρροή, ενώ το 14,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 19,8% και αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 12,1%.

Επίσης, στο σύνολο των ερωτηθέντων δεν αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο. Οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 53,7% και οι θετικές στο 30,5%, πιο κάτω κι από το εκλογικό του ποσοστό του 2019. Τέλος, η πλειοψηφία του κόσμου και ανεξαρτήτως από την κομματική του προτίμηση εξακολουθεί να πιστεύει σε ποσοστό 52,6% ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η Ν.Δ. Μόνο το 19,3% ποντάρει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,4% δεν απάντησε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου