MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η ενεργειακή ληστεία των Ελλήνων

Δεν θα πάψει ποτέ να μας εντυπωσιάζει το πόσο αχόρταγη είναι η πολιτική και οικονομική Ολιγαρχία της χώρας μας – αφού προφανώς το «Target Model», με το οποίο ληστεύονται ενεργειακά οι Πολίτες, δεν είναι λάθος του κ. Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση τώρα που είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή αισχροκέρδεια της εγχώριας Ολιγαρχίας, αντί να κάνει σωστά τη δουλειά της, δρομολογεί επιδοτήσεις – όπως τα 39 € στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού πολλά νοικοκυριά πληρώνουν 300 € όταν πλήρωναν 100 €. Ακόμη χειρότερα, οι επιδοτήσεις αυτές είναι εις βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού και παρέχονται με δανεικά – αφού το δημόσιο παράγει μόνο ζημίες και χρέη. Στην ουσία λοιπόν η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα για να στηρίξει την αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας – δάνεια που θα πληρώσουν οι Πολίτες με φόρους, με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους κοκ. Την ίδια στιγμή, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας, παύουν να είναι ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις – ειδικά η όποια βιομηχανία μας επέμεινε, με εξαιρετικά οδυνηρά επακόλουθα για το μέλλον της χώρας μας. Ως εκ τούτου, ένα 5ο αυστηρότερο μνημόνιο είναι πιο σίγουρο από ποτέ – από το οποίο όμως δεν θα υποφέρει η εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ, ούτε βέβαια ο κ. Χατζηδάκης που τώρα ασχολείται με τη διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών.
.
Ανάλυση

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται συνεχώς πως η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται σε εξωτερικές αιτίες – αποκρύπτοντας το γεγονός ότι, ένα μεγάλο μέρος τους είναι το αποτέλεσμα της μνημειώδους κακοδιαχείρισης της. Ειδικότερα, οι δύο βασικότεροι λόγοι είναι (α) η πρόωρη απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχεδιασμό και (β) το «Target Model» που δρομολόγησε ο κ. Χατζηδάκης, ισχυριζόμενος τότε πως πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση!

Ξεκινώντας από το πρώτο, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ τουλάχιστον τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνεται, προέρχεται από εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου – ενώ την ίδια στιγμή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας έχει περιορισθεί στο 10% περίπου, από 53,4% το 2006 (γράφημα), καθιστώντας την Ελλάδα κυριολεκτικά ενεργειακό όμηρο. Πρόκειται λοιπόν για ένα έγκλημα – πόσο μάλλον όταν πετιούνται από το παράθυρο αποθέματα λιγνίτη, αξίας 300 δις €.
 
Όσον αφορά το δεύτερο, πρόσφατα ο εκπρόσωπος των μεγάλων καταναλωτών, ο κ. Κοντολέων, δήλωσε επικαλούμενος στοιχεία της ΕΕ ότι, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από τη Ρωσία, σε υγροποιημένη μορφή (LNG) κλπ., ήταν στα 33 € ανά θερμική MWH – το τρίτο τρίμηνο του 2021.
 
Επομένως επρόκειτο για μία από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, εάν όχι η χαμηλότερη – παρά το ότι η τιμή της MWH στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ήταν η ακριβότερη στην ΕΕ, παίρνοντας την πρώτη θέση τον Ιανουάριο του 2021 από την Ιταλία. Εύλογα λοιπόν συμπεραίνει κανείς πως γίνεται «όργιο αισχροκέρδειας» στην Ελλάδα – όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές.
 
Το γεγονός αυτό, τα τεράστια κέρδη δηλαδή των επιχειρήσεων που προμηθεύουν με ενέργεια το εθνικό σύστημα, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τη δήθεν «πράσινη πολιτική» της κυβέρνησης, οφείλεται ξεκάθαρα στο «Target Modell» του κ. Χατζηδάκη – οι τέσσερις αγορές του οποίου υπενθυμίζουμε πως είναι οι εξής:

(α) Η προημερήσια αγορά: Η αγορά στην οποία δημοπρατούνται οι προσφορές των μονάδων για τον ενεργειακό προγραμματισμό της επόμενης ημέρας.

(β) Η ενδοημερήσια αγορά: Η αγορά που γίνονται συμπληρωματικές αγορές και πωλήσεις την ίδια μέρα.

(γ) Η προθεσμιακή αγορά: Εδώ συνάπτονται συμβόλαια μελλοντικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε προσυμφωνημένες τιμές.

(δ) Η αγορά εξισορρόπησης: Εδώ οι παραγωγοί ενέργειας καταθέτουν προσφορές σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, για πακέτα ενέργειας που μπορούν να διαθέσουν άμεσα – έτσι ώστε να καλυφθούν ελλείμματα ή απώλειες του συστήματος. Με απλά λόγια, ενεργειακές ανάγκες που το σύστημα δεν μπορεί να καλύψει από την ενέργεια που διατέθηκε στην προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά.

Εν προκειμένω, οι τρεις πρώτες αγορές διαχειρίζονται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας (πηγή) που δρομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις μας – αφού γνωρίζαμε την καταστροφή που θα προκαλούσε, από τη χρεοκοπία της Καλιφόρνια και την Enron. Όσον αφορά την τέταρτη αγορά, τη σημαντικότερη ίσως όσον αφορά την αισχροκέρδεια, τη διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ – ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που ξεπουλήθηκε εν μέρει (24%) από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε κινεζική εταιρεία.
 
Το όργιο της αισχροκέρδειας
 
Συνεχίζοντας, αμέσως μόλις ξεκίνησε το «Target Model», άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού – τετραπλασιάσθηκαν δηλαδή, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ήδη από τα τέλη του 2020 (πηγή). Όπως φαίνεται όμως, χωρίς αποτέλεσμα – ενώ ο τρόπος, με τον οποίο μάλλον μεθοδεύονται οι αυξήσεις από τους κατόχους μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, όπως η ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η Motor Oil κλπ. (πηγή), είναι ο εξής:
 
Η προημερήσια και η ενδοημερήσια αγορά ενέργειας λειτουργούν με δημοπρασίες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, οι παραγωγοί καλούνται να μειοδοτήσουν – ενώ το σύστημα επιλέγει τις φθηνότερες τιμές, από κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, εάν μια μονάδα προσφέρει ρεύμα σε ακριβές τιμές, τότε αποκλείεται από τη δημοπρασία.
 
Εάν όμως η μονάδα είναι μεγάλη και άρα αναγκαία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου των παραπάνω εταιριών, τότε έχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί άμεσα να διαθέσει ενέργεια – παρά το ότι έχει αποκλειστεί από τις αγορές, επειδή χωρίς αυτήν το σύστημα δεν θα έχει επάρκεια.
 
Τότε όμως διαθέτει ενέργεια όχι πια μέσω της προημερήσιας και της ενδοημερήσιας αγοράς, αλλά μέσω της αγοράς εξισορρόπησης – η οποία διορθώνει, καλύπτει δηλαδή τα ελλείμματα του συστήματος.
 
Σε αντίθεση, όμως, με την προημερήσια και με την ενδοημερήσια αγορά, όπου οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές για να συμπεριληφθούν στον ημερήσιο προγραμματισμό, ο κανονισμός της αγοράς εξισορρόπησης επιτρέπει στους παραγωγούς να ζητήσουν τιμές έως και 4.240 € ανά MWH!.
 
Με την παραγωγή τώρα να κοστίζει   50 έως 100 €,  ο παραγωγός που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ενέργεια εξισορρόπησης, λόγω της μονάδας παραγωγής με φυσικό αέριο που διαθέτει, κερδίζει τεράστια ποσά – τα οποία η λέξη αισχροκέρδεια είναι φτωχή για να τα περιγράψει, αφού υπερβαίνουν το 3.000%!
 
Πώς το κάνει; Απλά προσφέρει ακριβές τιμές στις δημοπρασίες των τριών πρώτων αγορών, το σύστημα δεν αγοράζει τις ποσότητες που διαθέτει και τις πουλάει αργότερα, στην αγορά εξισορρόπησης, με τις πολύ υψηλότερες τιμές – έως και 3.000 € πρόσφατα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή του ρεύματος.
 
Εν προκειμένω, αρκεί να δει κανείς τα δελτία της αγοράς εξισορρόπησης ενέργειας που εκδίδει κάθε εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ που τη διαχειρίζεται, για να το διαπιστώσει – σύμφωνα με τα οποία από 7.689.669 € που διατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της (πηγή), έφτασαν στα 52.655.587 € το Δεκέμβρη του 2020 (πηγή). Στη συγκεκριμένη εβδομάδα δε, το κόστος της ενέργειας εξισορρόπησης δεκαπλασιάσθηκε (πηγή), σε σύγκριση με τις τιμές πριν το «Target Model» του κ. Χατζηδάκη – προς όφελος φυσικά της εγχώριας Ολιγαρχίας που ενδεχομένως υπηρετεί και εις βάρος των Πολιτών που τη συντηρούν και εξαθλιώνονται.
 
Ο ενεργειακός πληθωρισμός
 
Περαιτέρω, με βάση τα παραπάνω, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τροφοδοτείται σε μεγαλύτερο βαθμό από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, συγκριτικά με άλλα κράτη – έχοντας μετατραπεί από αποπληθωρισμό -2% τον Ιανουάριο του 2021 σε πληθωρισμό 5,5% τον Ιανουάριο του 2022. Επομένως οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 7,5% – κάτι που όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αφού πολλά είδη πρώτης ανάγκης, όπως επίσης τα καύσιμα, ξεπέρασαν το 30%, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των πιο φτωχών εισοδηματικών ομάδων.
 
Μία εξαθλίωση ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν των πρώτων μνημονίων – ελπίζοντας να καταλαβαίνουν οι Πολίτες πως ο πληθωρισμός είναι μία σκοτεινή μορφή φόρων, χωρίς να πιστεύουν τις ανοησίες περί μείωσης των φόρων που ακούγονται. Για παράδειγμα, όταν πληρώνουν 24% ΦΠΑ σε ένα είδος που κοστίζει 10 €, ο φόρος είναι 2,40 € – ενώ όταν η τιμή του είδους αυτού αυξάνεται στα 20 €, τότε ο φόρος που πληρώνουν είναι 4,80 €, οπότε διπλάσιος, παρά το ότι ο συντελεστής παραμένει ο ίδιος (24%). Ας μην απορήσει λοιπόν κανείς εάν το υπουργείο οικονομικών εμφανίσει αυξημένα έσοδα – αφού θα προέρχονται από τους αυξημένους φόρους, οπότε από τη νέα ληστεία των φορολογουμένων.
 
Η κυβέρνηση τώρα που είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή αισχροκέρδεια της εγχώριας Ολιγαρχίας, αντί να κάνει σωστά τη δουλειά της, δρομολογεί επιδοτήσεις – όπως τα 39 € στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού πολλά νοικοκυριά πληρώνουν 300 € όταν πλήρωναν 100 €. Ακόμη χειρότερα, οι επιδοτήσεις αυτές είναι εις βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού και παρέχονται με δανεικά – αφού το δημόσιο παράγει μόνο ζημίες και χρέη.
 
Στην ουσία λοιπόν η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα για να στηρίξει την αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειαςδάνεια που θα πληρώσουν οι Πολίτες με φόρους, με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους κοκ. Την ίδια στιγμή, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας, παύουν να είναι ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις – ειδικά η όποια βιομηχανία μας επέμεινε, με εξαιρετικά οδυνηρά επακόλουθα για το μέλλον της χώρας μας.
 
Επίλογος
 
Κλείνοντας, δεν θα πάψει ποτέ να μας εντυπωσιάζει το πόσο αχόρταγη είναι η πολιτική και οικονομική Ολιγαρχία της χώρας μας – αφού προφανώς το «Target Model», με το οποίο ληστεύονται ενεργειακά οι Πολίτες, δεν είναι λάθος του κ. Χατζηδάκη που είναι άριστος στο ξεπούλημα της Ελλάδας (ανάλυση). Δεν θα πάψει επίσης να μας εντυπωσιάζει η στάση των Πολιτών που ψηφίζουν ξανά και ξανά εκείνα τα κόμματα που τους απομυζούν αχόρταγα – χωρίς καν να διστάσουν να χρεοκοπήσουν την πάμπλουτη πατρίδα μας.

Εξέλιξη του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας
από την 1.1.2019

Όσον αφορά δε τις ανοησίες περί ανάπτυξης, ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει πως δεν είναι βιώσιμη – μεταξύ άλλων αφού όταν αναπτύσσεται η χώρα, αυξάνεται αμέσως το εμπορικό της έλλειμμα, επειδή δεν παράγει. Κατά 33,8% το 2021 και κατά 79% το Δεκέμβρη (πηγή) – οπότε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα το εξωτερικό μας χρέος να έχει εκτοξευθεί από τα 400 δις € στις αρχές του 2019, στα 540 δις € το 3ο τρίμηνο του 2021 (γράφημα).
 
Ως εκ τούτου, ένα 5ο αυστηρότερο μνημόνιο είναι πιο σίγουρο από ποτέ – από το οποίο όμως δεν θα υποφέρει η εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ, ούτε βέβαια ο κ. Χατζηδάκης που τώρα ασχολείται με τη διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελλάδας να επιταχύνεται.
 
Υστερόγραφο: Πώς αύξησε την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης; Απλούστατα, αύξησε την τιμή του ρεύματος το 2019 που έληγαν και τα ΝΟΜΕ κόστους 600 εκ. € – με αποτέλεσμα η ΔΕΗ που μετατράπηκε σε χονδρεμπορική επιχείρηση από παραγωγική, να αγοράζει το ηλεκτρικό με 40 € και να το πουλάει στους Έλληνες με 160 €. Επομένως με αισχροκέρδεια 400% – γεγονός που σημαίνει πως οι Πολίτες πλήρωσαν την άνοδο της τιμής, από την οποία κέρδισαν οι μέτοχοι της. Το θέμα για τους Έλληνες δεν είναι η τιμή της μετοχής της – αλλά η φθηνή ενέργεια που πρέπει να παράγει και όχι να αγοράζει.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου