MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Κραυγή αγωνίας καταναλωτών για την ακρίβεια

Καταγγελίες για πολλαπλασιασμό των τιμών σε σχέση με το κόστος που πληρώνεται ο παραγωγός ● Εντυπωσιακές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, πάνω από 20% ετησίως, και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, οικοδομικά υλικά και στο ενεργειακό κόστος κατέγραψε η έρευνα του ΙΝΚΑ ● Προτάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων.

«Φτάνει πια με τις δηλώσεις σας. Θέλουμε να ζήσουμε όχι με λόγια λόγια λόγια, αλλά με έργα! Μείωση τιμών τώρα», φωνάζουν εξοργισμένοι οι πολίτες που συμμετέχουν στην Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας - ΙΝΚΑ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αμεριμνησία στο θέμα του πληθωρισμού.

«Δυστυχώς παρ’ όλο που φωνάζαμε από το Πάσχα πως η ακρίβεια θα χτυπήσει κόκκινο, κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα», σημειώνει το ΙΝΚΑ και παραθέτει στοιχεία που έχει συλλέξει για την αγορά ειδών διατροφής, με αυξήσεις ως και 600% σε ορισμένα προϊόντα.

Εντυπωσιακές είναι οι αυξήσεις στα χύμα όσπρια, που απειλούν να μετατρέψουν ακόμα και την ταπεινή φασολάδα σε πιάτο πολυτελείας. Ενδεικτικά το 2020 τα φασόλια πωλούνταν 1,10 ευρώ το κιλό στη χονδρική, το 2021 έφτασαν στο 1,30, με την τιμή λιανικής να αγγίζει τα 2,50 ευρώ, ενώ 2,50 ευρώ έχουν φτάσει οι φακές, και 3,20 τα ρεβύθια. Ακριβότερα από το κρέας έχουν φτάσει να πωλούνται τα φασόλια γίγαντες, με τιμή χύμα 6,90 ευρώ το κιλό, ενώ η χονδρική είναι 4,80 και πριν ένα χρόνο 3,60.

Επίσης αναφέρει ετήσιες αυξήσεις 20% στη φέτα (π.χ. 9,80 από 8,10 ευρώ το κιλό), 22% στο ελαιόλαδο, 20-25% στο κρέας. Οσο για τον εξαπλασιασμό των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γ. Λεχουρίτης αναφέρεται στο παράδειγμα της Κορινθιακής σταφίδας, που πωλείται από τον παραγωγό 0,80 λεπτά το κιλό και φτάνει στη λιανική από 6 ως και 8 ευρώ το κιλό. Εντοπίζει αυξήσεις ως και 100% σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη (π.χ. μελάνι εκτυπωτή από 7,99 στα 14,99 ευρώ) και 50% στα οικοδομικά υλικά.

Ειδικά για την ενέργεια το ΙΝΚΑ καταγγέλλει περίπτωση καταναλωτή που κλήθηκε να πληρώσει 680 ευρώ λογαριασμό ρεύματος, από 250 ευρώ με την ίδια κατανάλωση, ενώ υπέρογκο αποδεικνύεται το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (π.χ. 65 ευρώ το ρεύμα και 350 ευρώ οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Επιπλέον καταγράφει αυξήσεις 135% στο φυσικό αέριο, ως και 40% σε καύσιμα και 25% στα καυσόξυλα.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με αύξηση ακόμα και στα ενοίκια κατοικιών κατά 25% μπορεί κάποιος να μιλά ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα;», αναρωτιέται ρητορικά η Ομοσπονδία Καταναλωτών και ζητά μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50%, μείωση του ΦΠΑ σε ενέργεια, φυσικό αέριο, νερό, αποχέτευση και μείωση τιμών μέσω του ΦΠΑ σε διατροφικά είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, νερό, κρέας).

Σε πιο ψύχραιμους τόνους το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών, αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού σε «ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών αλλά και γεωστρατηγικών παραγόντων», παραδέχεται ωστόσο ότι «οι αυξήσεις στο καλάθι του καταναλωτή φαίνονται ότι δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο αναμέναμε» και συστήνει 12 άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων προτείνει αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανά μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική (δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ), αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το επόμενο εξάμηνο και διεύρυνση των δικαιούχων μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων (κόστος 250 εκατ. ευρώ), μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να φτάσουν στο 6% αλλά και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού (πέρα της νομοθετημένης αύξησης του 2%, από 1/1/2022), στο πλαίσιο των ευοίωνων προοπτικών της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας.
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου