MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ελ Σαλβαδόρ και το Bitcoin

Oι κεντρικές τράπεζες έχουν όλα τα μέσα για να σταματήσουν τη νομισματική «επανάσταση» που έχει ξεκινήσει, από κράτη και ανθρώπους που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους διεθνείς τοκογλύφους – μεταξύ άλλων την υιοθέτηση δικών τους κρυπτονομισμάτων, εγγυημένων από τις ίδιες, όπως άλλωστε σχεδιάζουν. Φοβούνται δε πως εάν δεν το κάνουν, θα αποδυναμωθούν περισσότερο τα χρήματα χωρίς αντίκρισμα (Fiat Money) που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετά την έξοδο των Η.Π.Α. από τον κανόνα του χρυσού το 1971 – με καταστροφικά επακόλουθα, ειδικά σε μία εποχή που, μετά από δεκαετίες, έχει αναβιώσει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού. Ως εκ τούτου, το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ θα επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις – σημειώνοντας πως η τιμή του Bitcoin μπορεί να διακυμανθεί από το 0 έως το 1.000.000 $, με μοναδικό κριτήριο την εμπιστοσύνη ή μη των ανθρώπων. Οι τεράστιες φούσκες πάντως που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, από τις μετοχές έως τα ακίνητα, λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνουν και τα κρυπτονομίσματα – εκτός του ότι έχουν εκτοξεύσει τις εισοδηματικές ανισότητες και τα χρέη στα ύψη, με το επόμενο κραχ προ των πυλών. .


Ανάλυση

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη οικονομία στον πλανήτη που υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα της, στη θέση του δολαρίου που είχε έως τότε – ενώ η μετάβαση έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου. Πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε 400 Bitcoins, αξίας 20 εκ. $ – βοηθώντας την τιμή του κρυπτονομίσματος να υπερβεί τα 52.000 $, για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2021. Θυμίζουμε πως τότε ακολούθησε η κατάρρευση του στα επίπεδα των 30.000 $ – γεγονός που τεκμηριώνει την τεράστια μεταβλητότητα του, λόγω της οποίας δεν θεωρείται νόμισμα (ανάλυση).

Σημειώνοντας πως το Ελ Σαλβαδόρ είναι μία μικρή οικονομία των 6,4 εκ. ανθρώπων, με περιορισμένο ΑΕΠ και με υψηλό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ (γράφημα), την ημέρα μετάβασης το επιλεγμένο από την κυβέρνηση «δίκτυο πορτοφολιού» (wallet’s network) κατέρρευσε – κάτι που δεν ήταν απαραίτητα κακό, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της τιμής του Bitcoin διεθνώς κατά -17%.


Εξέλιξη χρέους προς ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ
(μπλε στήλες, αριστερή κάθετος)
και του ΑΕΠ (διακεκομμένη, δεξιά)

Το προηγούμενο πάντως Σαββατοκύριακο, υπήρξαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατοίκων της χώρας, οι οποίοι ήταν εναντίον της υιοθέτησής του Bitcoin ως επισήμου νομίσματος (πηγή) – ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε να εξαλείψει τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν (πηγή).

Εν τούτοις, τα προβλήματα αυτά θα επιδεινώσουν τα αρνητικά κοινωνικά συναισθήματα, με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα μέσα Αυγούστου – σύμφωνα με τις οποίες το 70% των Πολιτών θα προτιμούσε να καταργηθεί ο νόμος Bitcoin, το 20% δεν εμπιστεύεται το κρυπτονόμισμα, ενώ το 43% θεωρεί πως η μετάβαση από το δολάριο στο Bitcoin, θα επιδεινώσει τις οικονομικές δυσχέρειες και προκλήσεις του έθνους (πηγή).

Το 96% τώρα δήλωσε πως η επιλογή του νομίσματος πρέπει να είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική – κάτι με το οποίο θα συμφωνούσε ο εμπνευστής του, αυτός που έγραψε την αρχική λευκή βίβλο του Bitcoin, με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Εν προκειμένω, θα ήταν καλό να διαβάσει κανείς την αναφορά του, εάν θέλει να έχει τη συνολική πληροφόρηση (πηγή).

Εντός της χώρας πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα, ως προς τη συνταγματικότητα της πρωτοβουλίας του προέδρου της – ενώ ολόκληρο το καλοκαίρι ακούγονταν αντικρουόμενα μηνύματα, σε σχέση με το νομικό καθεστώς του Bitcoin έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο υπουργός οικονομικών της διαβεβαίωσε το ΔΝΤ, με το οποίο διαπραγματεύεται δάνειο ύψους 1 δις $, πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το δολάριο, αλλά θα είναι και τα δύο νομίσματα αποδεκτά (πηγή) – σημειώνοντας πως το Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποιούσε ως μοναδικό επίσημο νόμισμα το δολάριο τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την κατάργηση του δικού του νομίσματος.

Περαιτέρω, η χρήση του κρυπτονομίσματος έγινε τελικά υποχρεωτική – με την έννοια πως όποιος δεν το δέχεται ως μέσον πληρωμής, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις (πηγή). Το γεγονός αυτό είναι προβληματικό, μεταξύ άλλων επειδή αρκετοί Πολίτες της χώρας δεν είναι σωστά πληροφορημένοι – αφού το 21% στη δημοσκόπηση δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι το Bitcoin (BTC), ενώ λιγότεροι από το 5% το αναγνώριζαν ως κρυπτονόμισμα.

Αν μη τι άλλο, η τεράστια μεταβλητότητα της ισοτιμίας του θα έπρεπε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να παρέχει μεγαλύτερη πληροφόρηση – αν και είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον άνθρωπο που χρησιμοποιεί τα χρήματα του για την αγορά βασικών αγαθών ότι, από τη μία ημέρα στην άλλη θα μπορούσαν να ακριβύνουν κατά 17% και την επόμενη να φθηνύνουν κατά το ίδιο ποσοστό ή οποιοδήποτε άλλο.

Εκτός αυτού υπάρχουν πολλές άλλες πρόσθετες προκλήσεις, όσον αφορά τη μετάβαση μίας οικονομίας στο BTC – όπως είναι η χαμηλή ταχύτητα των συναλλαγών και το μεγάλο κόστος τους. Παραμένοντας όμως στην οικονομική πλευρά του εγχειρήματος, η πιθανότητα να αποσύρουν την υποστήριξη τους στη χώρα πολλοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (πηγή) είναι μεγάλη – κάτι που, εφόσον συμβεί, θα κλιμακώσει την οργή των Πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, η Moody’s αναφέρθηκε σε αυτόν τον κίνδυνο, όταν υποβάθμισε το Ελ Σαλβαδόρ σε Caa1 από Β3 με αρνητικές προοπτικές στα τέλη Ιουνίου (πηγή) – με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού του να αυξηθεί από το 8% περίπου στο 11% (γράφημα), τεκμηριώνοντας την ισχύ που έχουν οι εταιρίες αξιολόγησης και γενικότερα οι αγορές. Η αιτία βέβαια θα μπορούσε να είναι το ότι, κάποιες άλλες χώρες εξετάζουν επίσης την υιοθέτηση του Bitcoin, ως επισήμου νομίσματος ή άλλων κρυπτονομισμάτων – αποτελώντας ως εκ τούτου απειλή για το αμερικανικό σύστημα του χρέους (ανάλυση), καθώς επίσης για το τραπεζικό καρτέλ.

Ελ Σαλβαδόρ απόδοση κρατικών ομολόγων (Ιανουάριος 2021 – σήμερα)

Φυσικά οι κεντρικές τράπεζες έχουν όλα τα μέσα για να σταματήσουν τη νομισματική «επανάσταση» που έχει ξεκινήσει, από κράτη και ανθρώπους που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους διεθνείς τοκογλύφους – μεταξύ άλλων την υιοθέτηση δικών τους κρυπτονομισμάτων, εγγυημένων από τις ίδιες, όπως άλλωστε σχεδιάζουν.

Φοβούνται δε πως εάν δεν το κάνουν, θα αποδυναμωθούν περισσότερο τα χρήματα χωρίς αντίκρισμα (Fiat Money) που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετά την έξοδο των Η.Π.Α. από τον κανόνα του χρυσού το 1971 – με καταστροφικά επακόλουθα, ειδικά σε μία εποχή που, μετά από δεκαετίες, έχει αναβιώσει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού. Ως εκ τούτου, το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ θα επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις – σημειώνοντας πως η τιμή του Bitcoin μπορεί να διακυμανθεί από το 0 έως το 1.000.000 $, με κριτήριο την εμπιστοσύνη ή μη των ανθρώπων.

Οι τεράστιες φούσκες πάντως που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, από τις μετοχές έως τα ακίνητα, λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνουν και τα κρυπτονομίσματα – εκτός του ότι έχουν εκτοξεύσει τις εισοδηματικές ανισότητες και τα χρέη στα ύψη, με το επόμενο κραχ προ των πυλών.
 
Σημείωση

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε (ανάλυση), οφείλουμε να γνωρίζουμε πως σε ένα μέρος της οφείλεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Biden – η οποία έκλεισε τον αγωγό KeystoneXL από τον Καναδά, απαγόρευσε τις νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ομοσπονδιακά της εδάφη, επέβαλε νέους κανονισμούς στη βιομηχανία fracking, σταμάτησε τις ενεργειακές έρευνες στην Αλάσκα κοκ.

Όλα αυτά σε μία εποχή που οι Η.Π.Α. είχαν καταφέρει να ανακτήσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, από τους προμηθευτές τους της Μέσης Ανατολής – με αποτέλεσμα να εμφανίσουν ενεργειακό έλλειμμα ξανά και να εισάγουν περισσότερα από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Λογικά λοιπόν οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου αυξήθηκαν – ενώ φαίνεται πως ο Biden εκλιπαρεί πλέον τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, για να μειωθούν οι τιμές.

Ο ΟΠΕΚ βέβαια αγνοεί τις Η.Π.Α., ενδιαφερόμενος για τα δικά του κέρδη – ενώ η στάση του Biden, ο οποίος δεν άφησε την εγχώρια ενεργειακή βιομηχανία να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τη δυνατότητα εξερεύνησης της για να συνεχίσουν να είναι ενεργειακά πλεονασματικές οι Η.,Π.Α. περιεγράφηκε από τον C. Graves ως εξής: «Η ηλιθιότητα πίσω από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη».

Βασίλης Βιλιάρδος

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου