MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Με ποιό πρόσχημα η Γερμανία δεν έστειλε βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές

Στο αίτημα της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Κύπρος. Όχι όμως η Γερμανία, που έχει 50.000 πυροσβέστες! To Βέλγιο, που επίσης δεν ανταποκρίθηκε, έχει 17.000 εθελοντές πυροσβέστες και 5.000 επαγγελματίες.


Η Γαλλία διαθέτει 190.000, εκ των οποίων μόνιμοι επαγγελματίες είναι οι 42.000 και οι άλλοι εθελοντές. Η Τσεχία που επίσης ανταποκρίθηκε έχει 11.000 μονίμους και 300.000 εθελοντές. Η Γερμανία έχει την ιδιορρυθμία να διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες πυροσβέστες (1.380.000), αλλά οι περισσότεροι είναι εθελοντές και κάθε κρατίδιο έχει τους δικούς του επαγγελματίες πυροσβέστες. Οι “κανονικοί” πυροσβέστες είναι περίπου το 3% του συνόλου ή 45.000-50.000. Η Ελλάδα έχει 15.000 πυροσβέστες, με τους 8.000 μόνιμους, τους 5.500 εποχικούς και τους 1.500 εθελοντές.

Στο σχετικό ερώτημα που έθεσε η DW προς την Ένωση Γερμανικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ο πρόεδρός της Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, απάντησε ότι η Πυροσβεστική της χώρας έχει καταπονηθεί από τις πλημμύρες που αντιμετώπισε… πριν από 20 μέρες. Να σημειωθεί ότι πολλές φωτιές αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο και η Γαλλία (που έστειλε όμως 85 πυροσβέστες) και η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η Γερμανία ελάχιστες.
 
Τί απαντά ο εκπρόσωπος των Γερμανών


Όπως και να έχει, ο κ. Μπάνζε θεωρεί ότι η στάση της Γερμανίας εξηγείται από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, όπου όντως έχασαν την ζωή της πάνω από εκατό άνθρωποι και η χώρα υπέστη μεγάλες ζημίες, πλην το φαινόμενο κράτησε τρεις ημέρες και η Πυροσβεστική δεν έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση των περιοχών. Το έργο της ουσιαστικά κράτησε μια εβδομάδα στην αντιμετώπιση των πλημμυρών και στην ανεύρεση αγνοουμένων, κάτι που έληξε εδώ και δύο εβδομάδες.

«Αυτή την χρονική περίοδο η πυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. Ειδάλλως βοηθάμε κάθε χώρα. Θα πρέπει να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιταλία και προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Κατά τα άλλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί σε ποιες χώρες γίνονται επιχειρήσεις κατάσβεσης και σε περίπτωση ανάγκης ζητά βοήθεια από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν», είπε, θεωρώντας σαφές ότι η δική του χώρα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.

Ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε πιστεύει πάντως ότι «αν το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επαναλαμβάνεται, τότε θα δραστηριοποιούνται πολύ πιο συχνά στο εξωτερικό γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο διαθέτουν το πιο πυκνό δίκτυο πυροσβεστών». Περιέλαβε πάντως και την Τουρκία σε ίση μοίρα με τα κράτη-μέλη.
 
Οι πυροσβέστες σε ΕΕ

«Η ΕΕ έχει ήδη ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα πρέπει λοιπόν, να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Διαθέτουμε γύρω στα εκατό στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κανόνες που ισχύουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γιατί συχνά υπάρχει στενή συνεργασία με τον στρατό», πρόσθεσε, προβάλλοντας ουσιαστικά το “επιχείρημα” ότι ειδικά οι Γερμανοί πυροσβέστες χρειάζονται ειδική εκπαίδευση για να συνδράμουν, ενώ οι Ρουμάνοι και οι Γάλλοι ή οι Ελβετοί τρέχουν να βοηθήσουν… απροετοίμαστοι.


Όπως φαίνεται και από τον ανωτέρω πίνακα, κάποιες χώρες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις πυροσβεστικές τους δυνάμεις και επενδύουν στην δασοπυρόσβεση, εν ολίγοις έχουν ιδιαίτερα υπολογίσιμα πυροσβεστικά μέσα. Πρώτη σε κονδύλια για την Πυροσβεστική (αεροσκάφη, εξοπλισμός) είναι η Γερμανία. Όμως στην τεράστια Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επαγγελματίες πυροσβέστες είναι μόνον 250.000 σύμφωνα με την Eurostat.


Η Γερμανία, επειδή αντιμετώπιζε πάντα λιγότερες πυρκαγιές από άλλα κράτη, είχε μειώσει ουσιαστικά τις προσλήψεις στο Πυροσβεστικό της Σώμα και στηριζόταν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στους εθελοντές, παρότι επένδυε πολλά σε εξοπλισμό των υπηρεσιών πυρόσβεσης. Εντούτοις, δεν παύει να διαθέτει 50.000 μάχιμους επαγγελματίες και 120 πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.
 

Μαύρου Όλγα
 

Πηγή : https://slpress.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου