MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Αδήλωτη και το 2020 η γαλλική εταιρεία της συζύγου Μητσοτάκη

Δημήτρης Τερζής


Δημοσιοποιήθηκαν χτες τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, με τον πρωθυπουργό να μην εμφανίζει ούτε στη χρήση του 2019 την εταιρεία SCI Personal Ventures, η οποία φέρεται να ανήκει στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι σύμφωνα με έγγραφα του γαλλικού εμπορικού επιμελητηρίου ● Σκληρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτήματα και βολές για τη διαπλοκή της κυβέρνησης με τα κανάλια. 

Δύο ήταν οι ειδήσεις που βγήκαν από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων για την οικονομική χρήση του 2019. Η πρώτη αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την εταιρεία SCI Personal Ventures, η οποία σύμφωνα με έγγραφα του γαλλικού εμπορικού επιμελητηρίου φέρεται να έχει διαχειρίστρια και κύρια μέτοχο έως τον Δεκέμβριο του 2020 τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Η εταιρεία, όπως και στις προηγούμενες χρήσεις, δεν είναι δηλωμένη στο «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού.

Η δεύτερη είδηση αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό και δη των κυβερνητικών βουλευτών, που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, θέτοντας πολλά ερωτήματα για το πώς διαχειρίζονται τα δάνεια οι τράπεζες, την ώρα που η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με το νέο πτωχευτικό που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στον πίνακα παραθέτουμε τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών, με το πρωθυπουργικό ζεύγος να είναι το πιο εύρωστο οικονομικά, τόσο λόγω καταθέσεών του (περίπου 400.000 ευρώ) όσο και μέσω της συμμετοχής τους σε εταιρείες αλλά και σε κατοχή ακινήτων (36 συνολικά).
 
Δανεισμός 1,3 εκατ.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι το ζεύγος Μητσοτάκη εμπλέκεται σε τραπεζικό δανεισμό που ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ (σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ως συνοφειλέτες). Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures για την οποία υπάρχει σωρεία δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα έχει απαντήσει μέσω της δημοσιοποίησης ενός ιδιωτικού συμφωνητικού στο οποίο φαίνεται ότι η κ. Γκραμπόφσκι δώρισε την εταιρεία στον ετεροθαλή αδελφό της από το 2016. Ωστόσο, στα αρχεία του γαλλικού επιμελητηρίου η εταιρεία έως και τον περασμένο Δεκέμβριο εμφανιζόταν στο όνομά της. Η κυβέρνηση ούτε χθες αντέδρασε στη νέα ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες».

«Τι κρύβει η εν λόγω εταιρεία και δεν τη δηλώνει;», ανέφερε η Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας: «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η αποκάλυψη της παρανομίας από τον πρωθυπουργό θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.
Προσπάθεια συγκάλυψης

Στο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη αρκούν τα τηλεφωνήματα στα κανάλια, αφού από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μόνο το Open είχε ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις και την τραγελαφική προσπάθεια συγκάλυψης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ούτε καν η Δημόσια Τηλεόραση, η οποία για ακόμη μία φορά λογόκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για χάρη του “αυτοκράτορα”».

Και η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Να ξέρει ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Η αλήθεια θα λάμψει και ο ίδιος, όση προστασία και αν έχει από τα Μέσα, θα κληθεί να λογοδοτήσει».
 
Υπερχρεωμένοι υπουργοί


Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι το κυβερνών κόμμα, που χρωστάει 340 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και έχει ουσιαστικά ομολογήσει ότι δεν θα τα αποπληρώσει ποτέ, διαθέτει στελέχη που επίσης χρωστάνε ουκ ολίγα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους «πρωταθλητές» στον δανεισμό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης έχει δάνεια ύψους 662.000 ευρώ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (μαζί με τη σύζυγό του) χρωστούν 631.231 ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης χρωστάει 582.000 ευρώ και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης περίπου 300.000 ευρώ.

Χρεωμένο είναι και σημαντικό κομμάτι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης έχει δανειστεί μαζί με τη σύζυγό του από τις τράπεζες BCE, Alpha και Πειραιώς και οφείλει ακόμη 962.949 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης χρωστάει 23.000 ευρώ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός έχει δανειστεί από τράπεζες του εξωτερικού (Banque NagelMackers και Banco Bilbao) και οφείλει 76.237 ευρώ, ενώ ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός αρμόδιος για τα φορολογικά, έχει δανειστεί με τη σύζυγό του και οφείλει 96.528 ευρώ.
 
Οι άλλοι αρχηγοί

Σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2018 είναι τα στοιχεία για τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ αυξημένες εμφανίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, από 450.000 ευρώ πέρυσι, στις 520.000 ευρώ φέτος.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση περιλάμβανε συνολικά 1.114 «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
 
 
 
Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ για τα «πόθεν έσχες» από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου