MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η τραπεζική σύγκρουση απόψεων

Ο επικεφαλής της ΤτΕ επιμένει στην Bad Bank που ισχυρίζεται πως μπορεί να λειτουργήσει μαζί με τον Ηρακλή ΙΙ, ενδεχομένως επειδή η κατάσταση της Ελλάδας από την οπτική γωνία της εποπτείας της είναι πιο χαλαρή λόγω της κρίσης του Covid – ενώ εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, οι τράπεζες θα μετατραπούν σε πραγματικά ζόμπι και δεν θα τις πλησιάζει κανείς. Η απορία όμως που έχει δημιουργηθεί είναι γιατί το οικονομικό επιτελείο αναφέρθηκε εννοώντας την Bad Bank στο ότι, όποια λύση και αν υιοθετηθεί πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά την Ελλάδα – ειδικά σε μία εποχή που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα, έχοντας εκτοξεύσει το έλλειμμα στα 24,1 δις € ή στο 15% του ΑΕΠ, οπότε ανάλογα το δημόσιο χρέος. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός οικονομικών δεν έδωσε καμία απάντηση, όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 – αφού όλα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό δεν ισχύουν, γεγονός που σημαίνει πως είναι για τα σκουπίδια. Παραδόξως ισχυρίσθηκε πως η ερώτηση ήταν εκτός θέματος – ενώ ακόμη και ένας άσχετος γνωρίζει ότι, η επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων εξαρτάται από την εξέλιξη της οικονομίας, οπότε ασφαλώς δεν ήταν εκτός θέματος η ερώτηση.


Επικαιρότητα

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών, μετά τον αφελληνισμό τους που αποδίδεται στον Γ. Βαρουφάκη το 2015, ενώ για να είμαστε δίκαιοι οφειλόταν στις παράνομες ενέργειες τότε της ΕΚΤ, στους εκβιασμούς της καλύτερα (ανάλυση), είναι αρκετά περίπλοκο – ενώ δεν βοήθησε καθόλου στην κατανόηση του η πρόσφατη επιτροπή της Βουλής, όπου διαπιστώθηκε η σύγκρουση της Τράπεζας της Ελλάδας με την Bad Bank που προτείνει, με το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών που προκρίνει τον Ηρακλή ΙΙ, έχοντας την έγκριση της ΕΕ που δεν έχει ακόμη η πρόταση της ΤτΕ.

Σε γενικές γραμμές το πρόβλημα των τραπεζών είναι το ύψος των πραγματικών κεφαλαίων τους – σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο/φορολογικές απαιτήσεις και το κόστος των τιτλοποιήσεων (πηγή). Το σχέδιο Ηρακλής της κυβέρνησης θεωρείται μεν πιο γρήγορο στην υλοποίηση του και φθηνότερο για τις τράπεζες, χωρίς άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις (ανάλυση), αλλά θα έχει κόστος για τους φορολογουμένους – ενώ η Bad Bank με την ονομασία «Αργώ» της ΤτΕ θα έχει κόστος για τις τράπεζες ίσο με το 6,4% της καθαρής λογιστικής αξίας των κόκκινων δανείων που θα μεταφέρουν για πέντε χρόνια (πηγή).

Σύμφωνα δε με τον πίνακα του υπουργείου οικονομικών, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι με ημερομηνία τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 συνολικού ύψους 58,7 δις € ή στο 35,8% του Ισολογισμού τους – ενώ μπορεί μεν όλες οι τράπεζες να τοποθετούνται στον ίδιο «σάκο», αλλά η Τράπεζα Πειραιώς θεωρείται από πολλούς πως θα έπρεπε να εξαιρείται, αφού έχει μεγαλύτερα προβλήματα.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η εξέλιξη των καταθέσεων τους, από 134,7 δις € τον Απρίλιο του 2019 στα 163 δις € του 2020, σύμφωνα με την ΤτΕ – όπου ο επικεφαλής της ισχυρίσθηκε ότι δεν έχουν σχέση με το διπλασιασμό των οφειλών τους απέναντι στο Target 2 της ΕΚΤ, παρά το ότι επικρατεί διεθνώς η αντίθετη άποψη (ανάλυση), ενώ δεν απάντησε στα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο Ευρωσύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ελαχιστοποιείται ίσως το ρίσκο/κόστος του δημοσίου με την Bad Bank, αλλά δεν μηδενίζεται όπως ισχυρίσθηκε ο επικεφαλής της ΤτΕ – αφού το κράτος θα παρέχει εγγύηση για τις ταμειακές ροές του χαρτοφυλακίου, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ της καθαρής λογιστικής αξίας των δανείων, δηλαδή της τιμής μεταφοράς τους και της τιμής αγοράς, όπου η τιμή αγοράς θα είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού μεταξύ επενδυτών που θα κληθούν να αγοράσουν τα δάνεια.

Με βάση τώρα τους υπολογισμούς του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, το κάθε 1 δις € κόκκινων δανείων που τιτλοποιούν οι τράπεζες, τους κοστίζει 200 εκ. € ίδια κεφάλαια (20%) – οπότε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Ηρακλή Ι, θα έχουν χάσει περί τα 6 δις €. Εάν δε ισχύσει το ίδιο ποσοστό για τον Ηρακλή ΙΙ, αν και η ποιότητα των εναπομεινάντων δανείων είναι χειρότερη, θα χάσουν ακόμη 6 δις € – συν φυσικά ότι χρειαστεί για τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιουργούνται, λόγω της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης της κρίσης του Covid που, σύμφωνα με την ΤτΕ θα είναι της τάξης των 8-10 δις €.

Επομένως η ζημία που θα έχουν στο τέλος θα είναι κατ’ ελάχιστο 12 δις € συν ακόμη 2 δις € από τα νέα κόκκινα δάνεια – οπότε 14 δις € από τα 20,9 δις € που διαθέτουν, αφού τα υπόλοιπα (περί τα 15,5 δις € σήμερα) αφορούν τον αναβαλλόμενο φόρο.

Ο επικεφαλής πάντως της ΤτΕ επιμένει στην Bad Bank που ισχυρίζεται πως μπορεί να λειτουργήσει μαζί με τον Ηρακλή ΙΙ, ενδεχομένως επειδή η κατάσταση της Ελλάδας από την οπτική γωνία της εποπτείας της είναι πιο χαλαρή λόγω της κρίσης του Covid – ενώ εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, οι τράπεζες θα μετατραπούν σε πραγματικά ζόμπι και δεν θα τις πλησιάζει κανείς.

Η απορία όμως που έχει δημιουργηθεί είναι γιατί το οικονομικό επιτελείο αναφέρθηκε εννοώντας την Bad Bank στο ότι, όποια λύση και αν υιοθετηθεί πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά την Ελλάδα – ειδικά σε μία εποχή που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα, έχοντας εκτοξεύσει το έλλειμμα στα 24,1 δις € ή στο 15% του ΑΕΠ, οπότε ανάλογα το δημόσιο χρέος.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός οικονομικών δεν έδωσε καμία απάντηση, όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 – αφού όλα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό δεν ισχύουν, γεγονός που σημαίνει πως είναι για τα σκουπίδια. Παραδόξως ισχυρίσθηκε πως η ερώτηση ήταν εκτός θέματος – ενώ ακόμη και ένας άσχετος γνωρίζει ότι, η επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων εξαρτάται από την εξέλιξη της οικονομίας, οπότε ασφαλώς δεν ήταν εκτός θέματος η ερώτηση.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου