MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η νέα πολιτική εξαπάτηση

Οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, από το 1995 και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οποιαδήποτε κυβέρνηση και η σημερινή, μπορούσε και μπορεί απλά με την έκδοση ΠΔ (χωρίς ανάγκη ψήφισης πάλι νόμου) να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 νμ σε ολόκληρη την επικράτεια και φυσικά και στο Αιγαίο, ώστε να καταστεί ελληνική λίμνη. Το γιατί δεν το έκαναν ή δεν το κάνουν; Ο λόγος είναι προφανής και δεν πρέπει να τον κρύβουμε. Είναι η δειλία εξ αιτίας του casus Belli.

Άποψη 

Η πολιτική εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη με τα 12 ν.μ.

Του Πέτρου Χασάπη 

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια γύρω από τα 12 νμ στο Ιόνιο και όχι μόνο. Ο κ. Μητσοτάκης με την εξαγγελία για επέκταση σε 12 νμ των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, μάλλον στέλνει το θέμα στις καλένδες, θέλοντας μόνο να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του και να βάλει δήθεν κάτι στο τραπέζι της επερχόμενης διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν για τα μάτια πολιτικά αφελών. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο κ. Τσίπρας, όταν παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς. Πολλές εξαγγελίες, αλλά από πράξεις τίποτα. 

Υπενθυμίζω δύο πράγματα: Πρώτον, με βάση το άρθρο δεύτερο του ν. 2321/1995 που κύρωσε την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), δόθηκε τότε εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην κυβέρνηση, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 νμ μόνο με την απλή έκδοση σχετικών ΠΔ και επομένως δεν απαιτείται ξανά νόμος (βλ. ΥΓ. 2). Δεύτερον, αυτά τα ΠΔ (σε ότι αφορά μόνο το Ιόνιο) ήταν έτοιμα και μάλιστα, κατά τον κ. Κοτζιά, είχαν αποσταλεί στον ΠτΔ για υπογραφή, λίγες μέρες πριν την παραίτησή του. Όμως αυτό που έκανε τότε ο κ. Τσίπρας, όταν απέσυρε τα ΠΔ και είπε αναληθώς ότι θα φέρει νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά ουδέποτε έφερε, το επανέλαβε τώρα ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα φέρει νομοσχέδιο (αντί να προχωρήσει στην έκδοση ΠΔ), προκειμένου προφανώς να υπηρετήσει τους στόχους που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρόκειται να το κάνει, αν δεν του δώσουν το πράσινο φως Τουρκία, Γερμανία και ΗΠΑ. 

Επομένως και προκειμένου να μην τρώνε πολιτικό «σανό» οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από το 1995 και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οποιαδήποτε κυβέρνηση και η σημερινή, μπορούσε και μπορεί απλά με την έκδοση ΠΔ (χωρίς ανάγκη ψήφισης πάλι νόμου) να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 νμ σε ολόκληρη την επικράτεια και φυσικά και στο Αιγαίο, ώστε να καταστεί ελληνική λίμνη. Το γιατί δεν το έκαναν ή δεν το κάνουν; Ο λόγος είναι προφανής και δεν πρέπει να τον κρύβουμε. Είναι η δειλία εξ αιτίας του casus Belli. 

Ακόμα και με το άρθρο δεύτερο της τώρα κυρωθείσας συμφωνίας με Ιταλία, δίνεται πάλι εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακήρυξη της σχετικής ΑΟΖ και άλλων σχετικών θεμάτων στην οριοθετηθείσα θαλάσσια ζώνη, με απλά ΠΔ (βλ. ΥΓ. 2). Επομένως, για ποιο νομοσχέδιο για επέκταση στα 12 νμ στο Ιόνιο μας ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης; 

Ενδέχεται κάποιοι να βγουν και να πουν διάφορα νομικά σοφίσματα, για να αντικρούσουν τα ανωτέρω και να δικαιολογήσουν τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Μητσοτάκη, όμως η αλήθεια είναι αυτή που αναφέρεται πιο πάνω. 

ΥΓ1. Ο κ. Δένδιας μας είπε ότι η κυβέρνηση μελετά να επεκτείνει σε 12 νμ και νότια της Κρήτης στην έκταση που έχει υπογραφεί η συμφωνία με την Αίγυπτο. Μα η συμφωνία με την Αίγυπτο καλύπτει ένας μέρος της Κρήτης, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη μισή Ρόδο. Τι θα γίνει λοιπόν γι’ αυτή την περιοχή και γι’ αυτά τα νησιά; Δεν θα επεκταθούν σε 12 νμ τα χωρικά ύδατα για τα νησιά αυτά; Προφανώς κι εδώ επικρατεί η πολιτική δειλία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώμε πολιτικό «σανό». 

ΥΓ2. Το ανωτέρω άρθρο δεύτερο του ν. 2321/1995, λέει κατά λέξη: «Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρούμενης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν.μ. Για την εφαρμογή στην εσωτερική έννομη τάξη της διατάξεως αυτής και την εφαρμογή ή εκτέλεση των λοιπών διατάξεων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, καθώς και των σχετικών με τη συνορεύουσα ζώνη, τα στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας και την ερμηνευτική δήλωση που έκανε η χώρα μας σχετικά με αυτά κατά την υπογραφή της Συμβάσεως, την υφαλοκρηπίδα, τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα, την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κάθε άλλης διατάξεως της με τον παρόντα νόμο κυρουμένης Συμβάσεως, εκδίδονται σχετικά προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.» 

Επίσης το άρθρο δεύτερο της συμφωνίας με την Ιταλία που κυρώθηκε τώρα, λέει κατά λέξη: 

«1. Για την ανακήρυξη από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην οριοθετούμενη με την παρούσα Συμφωνία περιοχή μετά από τη Θέση αυτής σε ισχύ, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

2.Άλλα θέματα σχετικά με την υλοποίηση της κυρούμενης Συμφωνίας ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου