MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Η κυβέρνηση έχει χάσει το λογαριασμό

Δεν γνωρίζουμε για πόσον καιρό μπορεί να κυβερνηθεί μία χρεοκοπημένη χώρα, αποικία χρέους των δανειστών της, με ψέματα και με κενές υποσχέσεις – διαπιστώνοντας πως έχει χαθεί εντελώς ο έλεγχος από το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του. Δυστυχώς, γεγονός που ασφαλώς δεν μας ευχαριστεί για την πατρίδα μας, τα συμπεράσματα που βασίζονται σε νούμερα δεν είναι ποτέ λανθασμένα – ενώ το σημαντικότερο δεν είναι τα ποσά που διατίθενται για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά το πού ξοδεύονται. Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε πως ούτε ένα ευρώ δεν οδηγείται στην αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου, έτσι ώστε να καταστεί ξανά βιώσιμη η οικονομία μας, οπότε ότι πρόκειται για μία ανεύθυνη σπατάλη των περιορισμένων πόρων μας, είμαστε σίγουροι πως βαδίζουμε ταχύτατα σε μία επόμενη χρεοκοπία – η οποία αυτή τη φορά δεν θα μας κοστίσει μόνο το βιοτικό μας επίπεδο και την απώλεια των σπιτιών μας, αλλά τον ακρωτηριασμό της εθνικής μας κυριαρχίας.

Επικαιρότητα 

Η κυβέρνηση, με αφετηρία την 30η Μαρτίου, ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας – ξεκινώντας από 6,8 δις € (πηγή). Στις 18 Απριλίου ανακοινώθηκαν μέτρα 17 δις € έως το τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων τα 7 δις € δημοσιονομικά (πηγή). Στις 20.05.2020, ένα μήνα δηλαδή αργότερα, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε 24 δις € (πηγή) – ενώ ο υπουργός οικονομικών την ίδια ημέρα 14,5 δις € δημοσιονομικά (πηγή, δημοσιονομικά είναι αυτά που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό). 

Στη συνέχεια, στις 17.07.2020, ο υπουργός οικονομικών περιέγραψε τα 59 μέτρα ύψους 24 δις € πού έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης (πηγή). Στις 18.06.2020 όμως το δημοσιονομικό συμβούλιο, το οποίο είχε εγγράψει μέτρα ύψους 5 δις € στον προϋπολογισμό τον Απρίλιο, δήλωσε πως σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2020, οι συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το 2020 θα ανέλθουν σε περίπου 9,5 δις € (πηγή). 

Στο νομοσχέδιο τώρα που θα ψηφισθεί αύριο, στις λοιπές διατάξεις του στο άρθρο 6 που αφορά το συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό του 2020 (πηγή, σελίδα 88 χειρόγραφη), αναφέρονται 6,076 δις € – γεγονός που σημαίνει πως μαζί με τα 5 δις € που εγγράφηκαν προηγουμένως, το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων για το 2020 θα είναι 11,076 δις €, εκ των οποίων το 1,4 δις € για τις αναδρομικές συντάξεις. Επομένως τα περίπου 9,5 δις € που είχε προϋπολογίσει το δημοσιονομικό συμβούλιο για το 2020 θα ήταν σωστά, εάν δεν είχαν προστεθεί τα αναδρομικά μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Ο πρωθυπουργός βιάστηκε δε να τα πληρώσει, για να «κουρέψει» τα 2,5 δις € από τα συνολικά 3,9 δις € των αναδρομικών που εκδικάσθηκαν. 

Στη χθεσινή ομιλία του όμως στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανέφερε 6,8 δις € (πηγή) αντί 6,076 δις € που ψηφίζονται αύριο – σημειώνοντας πως στην 6η αξιολόγηση της Ευρώπης το Μάιο του 2020 (πηγή), στη σελίδα 42, αναγράφονταν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,2 δις € στον τακτικό προϋπολογισμό για το 2020 και συνολικά 11,667 δις € (γράφημα που ακολουθεί). 


Ο υπουργός ανάπτυξης πάντως, σε ερώτημα μας (πηγή) σχετικά με τα 14,5 δις € δημοσιονομικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί, απάντησε στις 6.7.2020 πως τα συνολικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν 11,5 δις € (πηγή) – ενώ δεν απάντησε καθόλου ο υπουργός οικονομικών. Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα μη δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή τις καθυστερήσεις πληρωμών εντός του 2020, τις κρατικές εγγυήσεις, τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ κλπ., δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές – αλλά μόνο οι διαμαρτυρίες της αγοράς που δεν διαπιστώνει να εγκρίνονται δάνεια στο ύψος που αναφέρονται ούτε από το κράτος, ούτε από τις τράπεζες που επιδιώκουν με διάφορα τεχνάσματα την 100% εγγύηση των δανείων τους από το δημόσιο (πηγή). 

Κατά διάφορα δημοσιεύματα τώρα του Ιουλίου, το ΤΕΠΙΧ που χορηγείται με επιτόκιο 8% (!) έχει εξαντληθεί (το 8% συν τον αποπληθωρισμό 1,9% φτάνει στο 9,9%) – ενώ υπεβλήθησαν 108.000 αιτήσεις συνολικού ποσού 10,5 δις €, όταν ο προϋπολογισμός της δράσης ήταν 1,8 δις €. Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας υπεβλήθησαν 67.000 αιτήσεις, ενώ το αιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 18 δις €. Συνολικά για το ΤΕΠΙΧ και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, υπεβλήθησαν προτάσεις για 175.000 δάνεια ύψους 28 δις € – όταν δίνονται 5,4 δις €, ενδεχομένως λιγότερα (πηγή). 

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό: το ότι η κυβέρνηση αφενός μεν έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομίας, αφετέρου εμπαίζει τους Πολίτες ανακοινώνοντας περισσότερα μέτρα και εφαρμόζοντας πολύ λιγότερα. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δεν έχουν καμία προθυμία να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, παρά τα θηριώδη επιτόκια που χρεώνουν – προβλέποντας ένα μεγάλο κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, άνοδο της ανεργίας, βαθιά ύφεση κοκ. 

Συνθήκες δηλαδή ακόμη χειρότερες από αυτές των πρώτων χρόνων των μνημονίων – εύλογα, αφού η κατάσταση των Πολιτών είναι τρισχειρότερη από τότε, έχοντας χάσει το 50% σχεδόν των μισθών και των συντάξεων τους, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων όπως των σπιτιών τους έχουν καταρρεύσει, τα κόκκινα δάνεια πλησιάζουν το 200% του ΑΕΠ από 10-20% το 2010 κοκ. Εάν εδώ προσθέσουμε το μεταναστευτικό χάος που επικρατεί, την πανδημία και τα εθνικά, παράλληλα με την κατάρρευση του τουρισμού, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σκοτεινή. 

Επίλογος 

Ολοκληρώνοντας, δεν γνωρίζουμε για πόσον καιρό μπορεί να κυβερνηθεί μία χρεοκοπημένη χώρα, αποικία χρέους των δανειστών της, με ψέματα και με κενές υποσχέσεις – διαπιστώνοντας πως έχει χαθεί εντελώς ο έλεγχος από το οικονομικό επιτελείο, όπως τεκμηριώσαμε παραπάνω, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του. 

Δυστυχώς, γεγονός που ασφαλώς δεν μας ευχαριστεί για την πατρίδα μας, τα συμπεράσματα που βασίζονται σε νούμερα δεν είναι ποτέ λανθασμένα – ενώ το σημαντικότερο δεν είναι τα ποσά που διατίθενται για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά το πού ξοδεύονται. 

Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε πως ούτε ένα ευρώ δεν οδηγείται στην αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου, έτσι ώστε να καταστεί ξανά βιώσιμη η οικονομία μας, οπότε ότι πρόκειται για μία ανεύθυνη σπατάλη των περιορισμένων πόρων μας, ενώ ακόμη και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρησιμοποιείται για την πληρωμή μισθών (200 εκ. € για προσλήψεις του υπουργείου παιδείας κλπ.), είμαστε σίγουροι πως βαδίζουμε ταχύτατα σε μία επόμενη χρεοκοπία – η οποία αυτή τη φορά δεν θα μας κοστίσει μόνο το βιοτικό μας επίπεδο και την απώλεια των σπιτιών μας, αλλά τον ακρωτηριασμό της εθνικής μας κυριαρχίας. 

Υστερόγραφο: Εάν στα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα των 11,8 δις € συνολικά, προσθέσουμε την απώλεια εσόδων κατά 4,231 δις € έναντι του στόχου του προϋπολογισμού στο επτάμηνο (πηγή), υποθέτοντας πως θα διπλασιασθούν έως το τέλος του έτους στα 8 δις € περίπου, τότε το έλλειμμα θα είναι της τάξης των 20 δις € ή στο 10,64% του ΑΕΠ του 2019 (187,5 δις €). Στο προβλεπόμενο δε ΑΕΠ του 2020 ύψους 168 δις €, θα εκτοξευθεί στο 11,9% – όσο περίπου αυτό του 2009, πριν την διόγκωση του από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε κάθε περίπτωση, η ακαθάριστη επιδότηση των 19 δις € που θα εκταμιευθεί στα επόμενα τρία χρόνια από την Κομισιόν, ίσα που θα καλύψει το έλλειμμα του 2020 – οπότε το προδιαγραφόμενο για το 2021 θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου