MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

“Η αποσύνθεση επίκειται.” Γιατί η ΕΕ έχει διαφωνούσε τόσο έντονα για τη βοήθεια των αδύναμων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρετούν ο ένας τον άλλον στην πρώτη κατ’ ιδίαν σύνοδο κορυφής της ΕΕ μετά την πανδημία 

ΜΟΣΧΑ, 21 – RIA Novosti, Σοφία Μελνίτσουκ. “Η πανδημία υπονόμευσε σοβαρά την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τα ήδη αδύναμα μέλη του μπλοκ. Ωστόσο, οι ισχυροί δεν βιάζονται να βοηθήσουν – οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό διήρκεσαν τέσσερις ημέρες. Αν και ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε τελικά, πολλοί ήταν δυσαρεστημένοι. Το γιατί οι πλούσιοι δεν θέλουν να μοιραστούν, ανέλυσε το RIA Novosti. 

Ο προϋπολογισμός δεν θα περάσει 

Οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ ζωντανεύουν πάντα τις ήρεμες Βρυξέλλες. Γεμάτα ξενοδοχεία, αποκλεισμένοι κεντρικοί δρόμοι, πλήθη δημοσιογράφων, αστυνομικοί παντού, το κτίριο “Ευρώπη” όπου κινήθηκε η έδρα της οργάνωσης πριν από πέντε χρόνια και όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις, είναι αποκλεισμένο. 

Αλλά ο coronavirus έχει κάνει σοβαρές προσαρμογές στους κανονισμούς του γεγονότος. Όλοι με μάσκες, χωρίς χειραψίες, ούτε ένας δημοσιογράφος – ο Τύπος δεν επιτρεπόταν. 

Η σύνοδος κορυφής απέτυχε να περατώσει τις εργασίες της στις δύο ημέρες που της είχαν παραχωρηθεί, από τις 17 έως τις 18 Ιουλίου. Έπρεπε να συναντηθούν την τρίτη και τέταρτη ημέρα. 


© REUTERS / Johanna Geron / Pool 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες 

Η μοίρα των τρισεκατομμυρίων 

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό για την 2021-2027, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αποκατάσταση των οικονομιών των χωρών που πλήττονται από τον coronavirus. Είναι περίπου 1,82 τρισεκατομμύρια ευρώ. 

Την Κυριακή. Σημείωμα συντάκτη) Μερικές φορές φαινόταν ότι όλα ήταν άσχημα, αλλά πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε πρόοδο”, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρτιν Ρούτε σε δημοσιογράφους. Και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν ήταν αισιόδοξη. Το Σάββατο, τα πάθη έγιναν τόσο έντονα που μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν η Κυρία έφυγε από το κτίριο. Ο Γάλλος ηγέτης, σύμφωνα με ΜΜΕ, απείλησε με άλλο διάβημα τη Δευτέρα. 

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την προοπτική της μεγαλύτερης ύφεσης της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3 τοις εκατό αυτό το έτος. Ωστόσο, οι ” τέσσερις τσιγκούνηδες”, όπως αποκαλούν τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία, αντιτάχθηκαν στα σχέδια των Βρυξελλών να διαθέσουν 500 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία ως επιχορήγηση. 

Δεν μπορείτε απλά να πάρετε τα χρήματα, θα πρέπει να έχετε δάνεια για να δαπανήσετε τα χρήματα σκόπιμα, διαβεβαίωσαν οι “τέσσερις”. Επιπλέον, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε από όσους έχουν ανάγκη να υποβάλουν σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους. Η Ιταλία και η Ισπανία το πήραν με ξιφολόγχες. 

Ως αποτέλεσμα, το ποσό των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων μειώθηκε από 500 σε 390 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι πλούσιες χώρες έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τις επιστροφές που καταβάλλουν στο ευρωπαϊκό δημόσιο ταμείο, καθώς και να διατηρήσουν στον προϋπολογισμό τους το μεγαλύτερο μέρος των τελωνειακών πληρωμών. Το τελευταίο ήταν θέμα αρχής στις Κάτω Χώρες, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος λιμένας διέλευσης του Ρότερνταμ. 


© REUTERS / Φρανσίσκο Seco/Pool 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ολλανδία ήταν αυτή που έλαβε τις περισσότερες επιπλήεις από τους “προσβεβλημένους”. Ο Ρούτε διορίστηκε υπεύθυνος «για όλο αυτό το χάος» στη σύνοδο κορυφής, όπως το έθεσαν πηγές του Reuters. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν είναι πυρ και μανία με αυτόν τον πολιτικό, τον αποκαλούν ” ο Κύριος. “Όχι, όχι, όχι.” 

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι οι Κάτω Χώρες έχουν τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα σε σύγκριση με άλλες, επομένως η απροθυμία να δαπανήσουν χρήματα δεν δικαιολογείται. Στο Αμστερνταμ, αποκρούουν: η ευημερία είναι το αποτέλεσμα μιας αυστηρής επιχειρηματικής ηθικής και δεν αποτελεί λόγο για να το μοιραστούμε με εκείνους που έχουν ακόμη και μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης. 

“Η εσωτερική πολιτική κατάσταση επηρεάζει επίσης: τον Μάρτιο του επόμενου έτους στις Κάτω Χώρες, οι εκλογές και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, Mark Rutte, θα πρέπει να ανταγωνιστούν για ψήφους με τους ευρωσκεπτικιστές. 

“Σε τελική ανάλυση, όλα τα μέλη της ΕΕ λογοδοτούν στους ψηφοφόρους, και βλέπουμε ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα δεν έχει σχηματιστεί, δεν σχηματίζεται, και σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση γίνεται σοβαρό πρόβλημα”, δήλωσε ο Αλεξέι Κουζνέτσοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημονικών Πληροφοριών για τις Κοινωνικές Επιστήμες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο RIA Novosti. 

Η καραντίνα έπληξε σκληρά την οικονομία, και το ερώτημα του ποιος θα πληρώσει έχει φυσικά προκύψει. Η δυσκολία είναι ότι η ΕΕ έχει μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές, οι συζητήσεις για αυτό το θέμα καταλήγουν συνεχώς σε αδιέξοδο, αν και στο τέλος καταλήγουν σε συμβιβασμό”, συνεχίζει ο Kuznetsov. Υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 εγκρίθηκε επίσης στο πλαίσιο της κρίσης στη ζώνη του ευρώ. 


© REUTERS / Yves Herman 

Σημαία της ΕΕ έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες 

Δημοκρατία ή χρήματα 

Υποστηρίζουν, ωστόσο, όχι μόνο για το υλικό, αλλά και για το πνευματικό. “Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι εάν η συμφωνία μπλοκαριστεί, δεν είναι δικό μου λάθος, αλλά σφάλμα του τύπου από την Ολλανδία, επειδή το ξεκίνησε”, δήλωσε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Κατηγόρησε την ολλανδική αντιπροσωπεία ότι επιβάλλει φιλελεύθερες αξίες με αντάλλαγμα τις επιδοτήσεις. 

Η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβενία και η Πολωνία είναι δυσαρεστημένες με τις πολιτικές πιέσεις των Βρυξελλών. Το γεγονός είναι ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία κατηγορούνται τακτικά για παραβίαση των ιδεολογικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, για παράδειγμα, επιτρέπει στον εαυτό του να ισχυρίζεται ότι η ομοφυλοφιλία είναι χειρότερη από τον κομμουνισμό. Και το κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης προσπαθεί να περιορίσει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. 

Ο Όρμπαν επικρίθηκε για νόμο που ψηφίστηκε το Μάρτιο για παράκαμψη του κοινοβουλίου. Συχνά κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για αυταρχικά σχέδια. 

«Και δεν αφορά μόνο τις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των χωρών, αλλά και τη θέση τους για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει η Natalia Eremina, Ph.D., Καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Η Ομάδα Του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Ουγγαρία. Σημείωμα συντάκτη) αντιτάχθηκε στις ποσοστώσεις μεταναστών και εμπόδισε τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Αρνείται να υπολογίσει εκ νέου την οικονομική στήριξη και δεν τηρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία”. 


© REUTERS / Oliver Matthys/pool 

Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις μιλά σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες 

Ταυτόχρονα, η Πολωνία είναι μία από τις πλέον επιδοτούμενες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Ουγγαρία εξαρτάται σοβαρά από τις επιδοτήσεις, προσθέτει η εμπειρογνώμονας. 

“Υπάρχει επίσης η έννοια της κυριαρχίας: ορισμένες χώρες θέτουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα πανευρωπαϊκά, και αυτό αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση. Και οι Βρυξέλλες δεν διαθέτουν ειδικούς μηχανισμούς επιρροής. Μπορεί να σας απαγορευτεί η συμμετοχή σε συνεδριάσεις, αλλά είναι απίθανο να γίνει”, δήλωσε η Ερεμίνα. 

Διευκρινίζει ότι εάν οι Βρυξέλλες αρνηθούν τα χρήματα σε όσους είχαν ανάγκη, αυτό θα διαιρέσει τελικά την ΕΕ σε οικονομικές ομάδες. “Αλλά η αποσύνθεση είναι αναπόφευκτη, αν και διστάζει να την δηλώσει. Η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με μια προσπάθεια να εξαπλωθεί το βούτυρο σε ένα ετοιμόρροπο κομμάτι ψωμί – δεν θα λειτουργήσει”, καταλήγει η ειδικός. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία: οι έντονες διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχωρήσουν και πάλι. Οι κρίσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο, οι ευρωσκεπτικιστές αυξάνονται. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικές απειλές για την ακεραιότητα της ΕΕ στο εγγύς μέλλον. 


© REUTERS / Francois Lenoir / Pool 

Πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες μετά την πανδημία

Πηγές : 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου