MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τόση απαξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με …φωτογραφία η Μέρκελ στη τηλεδιάσκεψη κορυφής, έβαλε ταφόπλακα στο “όνειρο”

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Copyright: European Union

Με …φωτογραφία εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην τηλε-σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοιού.

Αντί να εμφανιστεί “live” όπως όλοι οι συνάδελφοί της, προτίμησε να μείνει αόρατη! Πίσω από τη γνωστή φωτογραφία με το μπλε σακάκι.

«Ένα είδωλο πίσω από το οποίο η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη έμεινε αόρατη», όπως έγραψε με μπόλικη δόση ειρωνείας η ιταλική La Repubblica”’. Οι υπόλοιποι ηγέτες άκουγαν μόνο τη φωνή της με την μεσολάβηση του μεταφραστή… Μια φωνή πολύ μακρινή και προσεκτική. Τι να πει άλλωστε;
• Ότι ενδιαφέρεται μόνο για την Γερμανία, άντε και τους πιο κοντινούς «δορυφόρους» της στη Βόρεια Ευρώπη; Ότι δεν θέλει να μοιραστεί το κόστος αντιμετώπισης της εφιαλτικής πανδημίας με τους Νοτιοευρωπαίους; Ότι είναι τόσο αποδυναμωμένη στο κόμμα της,το οποίο αρνείται να δώσει βοήθεια στους Νότιους;
H Mέρκελ, από κοινού με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτ, τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε και τους Σκανδιναβούς ομολόγους τους αντί να αποδεχθούν το μόνο λογικό αίτημα σε τέτοιες κρίσιμες ώρες -την έκδοση ευρωομόλογου-απαίτησαν να δανειστούν οι χώρες μέλη που έχουν ανάγκη από τον ESM.

Φυσικά με όρους και δεσμεύσεις!

Και αν το 2010 τιμώρησε και έπνιξε με τον τρόπο αυτό κυρίως την Ελλάδα, τώρα θέλει να θέσει σε καθεστώς μνημονίου όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη. Πολύ σωστά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε – ο μόνος που αντέδρασε σοβαρά μαζί με τον ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ- είπε στην Μέρκελ χωρίς φόβο: «Αν σκέφτεστε πάλι μνημόνια αφήστε το, θα συνεχίσουμε στο εξής μόνοι μας»

Ακόμη και η γερμανική Die Zeit γράφει ότι «προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση απαιτούνται χρηματικές ενισχύσεις. Η λογική αυτή έχει παγκοσμίως υιοθετηθεί. Εντός της Ένωσης θα πρέπει να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Για το σκοπό αυτό θα έπρεπε να εκδοθούν ομόλογα Corona. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Ολλανδία εκφράζουν όμως επιφυλάξεις πως τα Coronabonds θα μετατραπούν σε ευρωομόλογα».

Ε και! Κοστίζει λιγότερο η ανθρώπινη ζωή στη Νότια από την Βόρεια Ευρώπη;
Όταν πριν από λίγες ημέρες γράφαμε ότι ο κορονοιός απειλεί να βάλει ταφόπλακα στην Ευρωπαική Ένωση,δεν περιμέναμε ότι η επιβεβαίωση θα ερχόταν τόσο γρήγορα. Οχι γιατί δεν ξέραμε τη γερμανική ηγεσία.Απλώς περιμέναμε ότι τουλάχιστον την ύστατη ώρα θα πρυτανεύσει ο…ανθρωπισμός! Και όχι βέβαια η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όταν η αλληλεγγύη φτάνει στο χρήμα, οι Γερμανοί σφίγγουν την στρόφιγγα.
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

Όσο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Προσπαθεί παρασκηνιακά να βρει λύση, αλλά φαίνεται να την αναζητά από τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Η Ευρωπαική Ενωση μπορεί να έσωσε προσωρινά την ψυχή της τουλάχιστον, χάρη στο βέτο που άσκησαν Κόντε και Σάντσεθ. Ούτε καν ο Μακρόν, ούτε κάποιος άλλος .

Η ισπανική El Pais περιγράφει το σκηνικό, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές: « Μετά από τρεις ώρες συζητήσεων ,ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ρώτησε όλους τους συμμετέχοντες αν συμφωνούν με το αόριστο και ανακριβές κείμενο.

“Όχι”, απάντησε ο Σάντσεθ . Δεν θα υπογράψω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει σαφή μέτρα και ξεκάθαρη εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να συνεχίσουν να εργάζονται” σε ένα σχέδιο κατά της κρίσης. Η απειλη του βέτο από Ισπανία και Ιταλία ανάγκασε τον Μισέλ να επανεξετάσει τους όρους του κειμένου. Κόντε και Σάντσεθ πρότειναν μάλιστα την εκπόνηση του σχεδίου να αναλάβουν οι πέντε Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαικό Συμβούλιο, Ευρωπαική Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Eurogroup και ΕΚΤ).

Και εδώ οι Βόρειοι έβαλαν το χέρι τους.

Πίεσαν και αποφασίστηκε τελικά να δοθεί η σχετική εντολή για το σχέδιο εξόδου από την κρίση μόνο στους δύο πιο «ελεγχόμενους» από το Βερολίνο: την Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν και τον Βέλγο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως έγραψε η Corriere della Sera «ένας συμβιβασμός, προκειμένου να αποτραπεί να κλείσει η τηλεσύνοδος χωρίς κοινή δήλωση. Ένα σενάριο που θα αποτελούσε τρομερό πλήγμα για την εικόνα της ΕΕ όταν οι πολίτες της αντιμετωπίζουν μια δραματική πανδημία υγείας που σύντομα θα μετατραπεί σε οικονομική κρίση».
Και μετά από ένα μακρύ ράβε ξήλωνε (η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε έξι ώρες), συμφωνήθηκε ακόμη να δοθεί προθεσμία στους υπουργούς Οικονομικών να παρουσιάσουν το νέο σχέδιο. «Τρεις εβδομάδες» ήταν η πρόταση των Βορείων και των Βρυξελλών. «Οχι,υ, 10 μέρες», απαίτησε ο Κόντε .Αποτέλεσμα: Οι υπουργοί Οικονομίας έλαβαν τελικά διορία 15 ημερών για να παρουσιάσουν τις προτάσεις» . Μέχρι τότε πόσοι θα πεθάνουν άραγε επειδή δεν μένουν στο …σπίτι;
Η γερμανική Die Zeit προειδοποιεί ότι «σε δυο εβδομάδες θα διεξαχθεί νέα σύνοδος κορυφής. Αν αυτή δεν είναι επιτυχημένη, δεν θα έχουν μείνει πολλά από το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αφού το κύριο βάρος αντιμετώπισης της κρίσης πέφτει στα εθνικά κράτη».

Η γαλλική Liberation διερωτάται αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει το μάθημά της από τις τις κρίσεις του παρελθόντος, την περίοδο 2007-2008 και 2011-2012 όταν ενήργησε “πολύ λίγο, πολύ αργά και προκρίνοντας το εθνικό έναντι του ευρωπαϊκού”… Πολλά κράτη, όπως η Γαλλία, πιστεύουν ότι η σημερινή απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου κρίση παραμένει ανεπαρκής και θεωρούν ότι η απάντηση δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική, καθώς οι λαϊκιστές παραμονεύουν».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το είπε πολύ καθαρά: Μόνο με ένα νέο, γιγαντιαίο σχέδιο Μάρσαλ μπορεί να νικηθεί η πανδημία,αλλά και να αποκατασταθεί η κοινωνική, οικονομική και βιομηχανική ομαλότητα της ηπείρου μετά το τέλος του εφιάλτη. Το ίδιο λέει και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και για αυτό η Μέρκελ τον απέκλεισε από την ομάδα που θα παρουσιάσει σε δύο εβδομάδες το νέο σχέδιο…

Πόσο δίκιο έχει η El Pais όταν γράφει ότι όπως και πριν 10 χρόνια έτσι και τώρα «οι υποστηρικτές της λιτότητας συνεχίζουν να εμποδίζουν κάθε βήμα προς την αμοιβαία κάλυψη του κόστους της κρίσης»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου