MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Η πλειοψηφία των Ελλήνων κατά του ΝΑΤΟ - ''Μας ανήκουν εδάφη γειτονικών χωρών''

Μία δημοσκόπηση έκπληξη ήρθε στο ''φως'' της δημοσιότητας.

Οι Έλληνες για πρώτη φορά δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ. Οι κριτικές για την Συμμαχία μάλιστα είναι οι χειρότερες και το αξιοσημείωτο είναι στο ότι δεν ''ψηφίζουν'' κατά οι αριστεροί, αλλά πολίτες από όλα τα ιδεολογικά ''φάσματα'' και αυτό έχει την σημασία του.

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το 53% των πολιτών σε 16 χώρες- μέλη έχουν θετική εικόνα για τη Συμμαχία και μόνο το 27% αρνητική. Ωστόσο, οι απόψεις σε διάφορα ζητήματα ποικίλλουν- ειδικά όσον αφορά στις υποχρεώσεις περί συλλογικής άμυνας που προκύπτουν από το Άρθρο 5, βάσει του οποίου επίθεση εναντίον μιας χώρας- μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων.

Τα ποσοστά αυτών που έχουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ στις χώρες- μέλη του ποικίλλουν, από ένα 82% στην Πολωνία (το υψηλότερο ποσοστό) μέχρι το 21% στην Τουρκία (το χαμηλότερο, με το 55% των Τούρκων να εκφράζουν αρνητική γνώμη για τη Συμμαχία), και την Ελλάδα να βρίσκεται επίσης στις χαμηλότερες θέσεις, με 37% (το 51% των Ελλήνων έχουν αρνητική άποψη για το ΝΑΤΟ). Οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρίσκονται περίπου στη μέση, με 52% και 57% αντίστοιχα. Επίσης, σε χώρες που δεν είναι μέλη, η Σουηδία και η Ουκρανία βλέπουν θετικά τη Συμμαχία, με 63% και 53% αντίστοιχα, ωστόσο στη Ρωσία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16% (κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη).

Τα ποσοστά βέβαια είναι λογικά. Από την στιγμή που η Συμμαχία κάνει τα ''στραβά'' μάτισ στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει δυσφορία.

Όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά το ελληνικό FIR και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απλά λέει ''βρείτε τα'', τότε είναι φυσιολογικό οι Έλληνες να τους ''γυρίζουν την πλάτη''.

Πόσοι Έλληνες πιστεύουν ότι εδάφη γειτονικών χωρών τους ανήκουν

Το ερώτημα είναι «Υπάρχουν μέρη γειτονικών χωρών που στην πραγματικότητα ανήκουν σε εμάς;».

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Pew Resarch Center, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει η Ελλάδα. Το 60% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα θεωρεί πως εδάφη γειτονικών χωρών ανήκουν στην ίδια, ενώ το ίδιο πιστεύουν Τούρκοι και Βούλγαροι σε ποσοστό 58%.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Ουγγαρία με ποσοστό 67%. Από εκεί και πέρα υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν και οι Ρώσοι, με το 53% θα θεωρεί πως ορισμένα εδάφη ξένων χωρών θα έπρεπε να ανήκουν σε εκείνους. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 48%, οι Ουκρανοί με 47% και οι Σλοβάκοι με 46%.

Αντίθετα πολίτες από χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν αντίθετα συναισθήματα.
Το 82% των Σουηδών, το 74% των Ολλανδών, το 72% των Βρετανών, το 62% των Γερμανών, το 60% των Ισπανών και το 59% των Γάλλων θεωρούν πως άλλες χώρες δεν κατέχουν εδάφη τους.

Κανείς δεν ξεχνάει τις αλησμόνητες πατρίδες στην χώρα μας.

Δείτε τις κάρτες από την έρευνα στο gallery:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου