MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Μπήκαμε στη νέα δεκαετία με την ίδια συνταγή που βουλιάξαμε…

-Αφήνοντας πίσω μια δεκαετία γεμάτη δάκρυα, πόνο, λουκέτα και κατασχέσεις, με τον λαό να είναι πάντα ο μόνος που φταίει… 

Δεν γίναμε σοφότεροι όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ανακαλύψαμε την… πυρίτιδα ούτε και το φάρμακο, τη συνταγή για να μη βουλιάξουμε και στη νέα δεκαετία, που μας έκανε ποδαρικό την περασμένη Τετάρτη. 

 
Διαβάζοντας το αφιέρωμα του «Βήματος» με τίτλο «Από τη δεκαετία της κρίσης στη δεκαετία των ευκαιριών», λέξη δεν βρήκαμε για το αλαλούμ, τα λάθη, τις παγίδες, τους φταίχτες… 

Όσο κι αν ψάξαμε στα άρθρα των επιφανών υπουργών, τραπεζιτών, οικονομολόγων, ακαδημαϊκών και καθηγητών, που είναι πρώτα ονόματα στον χώρο τους και αρκετοί έχουν ασκήσει εξουσία (Βενιζέλος, Στουρνάρας, Γιαννίτσης, Χριστοδουλάκης, Σταθάκης, Μπαλτάς), δεν είδαμε να καταθέτει ΚΑΝΕΝΑΣ τις προτάσεις του, τα μέτρα και τις πολιτικές που εισηγήθηκε. Δεν είδαμε να λέγεται πουθενά τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Ποιος μπλόκαρε τις καμπάνες που έπρεπε να χτυπήσουν για τη θηλιά που μας έβαλαν, για να μας προειδοποιήσουν ότι πάμε στα βράχια και σωτηρία δεν φαίνεται στον ορίζοντα… Άφησαν το καράβι ακυβέρνητο, με την πορεία να την καθορίζουν οι δανειστές, τα όρνια, που ήθελαν να έχουν την Ελλάδα υποχείριό τους. Τα λεφτά τους φρό­ντιζαν να πάρουν, και μάλιστα πολλαπλάσια, κι ας πολλαπλασιάζονταν οι φτωχοί, τα λουκέτα και οι κατασχέσεις. 

Κανείς τους δεν είχε το θάρρος να βγει με το χωνί και να φωνάξει προς κάθε κατεύθυνση ότι μας έχουν καταδικάσει σε ισόβια, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το οικόπεδο και θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό του… 

Και τους επέτρεψαν να μας βάλουν τον ζουρλομανδύα και να μας περιφέρουν ως φόβητρο, για να δει όποιος δεν είναι υπάκουο παιδί τι θα πάθει… Ό,τι διατάξεις, αφέντη… 

Ακόμη και σήμερα κανένας από τους συγγραφείς της «δεκαετίας των δακρύων, των αυτοκτονιών, των λουκέτων και του στρατού των ανέργων» δεν λέει τι πρέπει να γίνει για να μην είναι η νέα δεκαετία αντίγραφο της δεκαετίας του πόνου και της δυστυχίας που «έζησαν» οι Έλληνες στη μεγάλη πλειοψηφία τους. 

Δυστυχώς, βαδίζουμε στην ίδια ρότα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και τα νταηλίκια του τούρκου γείτονα, ο οποίος ζει στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας… Τον έχει αφιονίσει το 1821 και κάνει ότι δεν υπήρξε… 

Και την ίδια ώρα οι… εταίροι μας θέλουν κι άλλα θύματα, βλέποντας την ανοχή που συνεχίζουμε να δείχνουμε. Χωρίς ίχνος αντίστασης… 

Μια μικρή γεύση για το σε ποιους είχε ανατεθεί η διακυβέρνηση του πλοίου «Η Ελλάς» δίνουν οι τίτλοι των άρθρων τους: 

• Ευ. Βενιζέλος: «Δεκαετία προκλήσεων, αναστοχασμού και ανασυγκρότησης». Καλά, αυτά τα δέκα χρόνια η ανασυγκρότηση πού ήταν; 

• Γ. Στουρνάρας: «Τα μαθήματα… από την κρίση και οι μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας». 

• Τ. Γιαννίτσης: «Η Ελλάδα μετά την κρίση»… 

• Ν. Χριστοδουλάκης: «Όταν η Ελλάδα επιχειρηματολογεί για τα δίκαιά της, χρειάζεται να έχει πειθώ»… 

• Γ. Σταθάκης: «Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Τρεις προκλήσεις». Η ανάπτυξη πού πήγε; 

• Αρ. Μπαλτάς: «Μεγάλες προκλήσεις σε σαθρή βάση». Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να καταλάβετε ότι ήταν σαθρή η βάση; 

• Ν. Μουζέλης: «Μελλοντικές εξελίξεις: Ελλάδα, Ευρώπη, παγκοσμιοποίηση». Για τα δέκα χρόνια κανείς δεν έφταιξε; 

• Θ. Παπαγγελής: «Να ξανασυζητήσουμε τα καλά και συμφέροντα για την κοινωνία μας». Και δέκα ολόκληρα χρόνια πήγαν στον βρόντο; 

• Θ. Πελαγίδης: «Η δεκαετία μπροστά μας φαντάζει αβέβαιη και γεμάτη ρίσκο».
Τα δέκα χρόνια που θυσιάσαμε πήγαν περίπατο; Πάλι το κορόιδο ο ελληνικός λαός; Χωρίς, μάλιστα, τη συναίνεσή του για τον… ζουρλομανδύα που του φόρεσαν… 

Αυτά… 

Μια ζωή ο λαός φταίει για όλα… 

Φταίει γιατί τους ψηφίζει… 

Πηγαίνει από τον ένα στον άλλο μήπως και δει άσπρη μέρα…
Και το αποτέλεσμα το ζει. 

Με τα «κοράκια» να έχουν μαζευτεί για να αρπάξουν μπιρ παρά ό,τι έχει απομείνει από τον πλούτο μας. Πριν από μία εβδομάδα πούλησαν οι τράπεζες το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων «Aeolus» αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για 71,1 εκατ. ευρώ! 

Κατάληξη: Μπήκαμε στη νέα δεκαετία με ακριβώς την ίδια συνταγή που οδήγησε το καράβι στα βράχια… 

Η πυξίδα κολλημένη στην ίδια κατεύθυνση… 

Και κανείς πλέον δεν είναι ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ. 

Από τη στιγμή που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θήτευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου… 
ΥΓ.: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε καμία ευθύνη για το ναυάγιο της οικονομίας μας; Είχε χτυπήσει έγκαιρα την καμπάνα στο Μαξίμου και σε όλες τις κυβερνήσεις που είχαν στα χέρια τους τα κλειδιά της χώρας; Δεν έχουν καμία ευθύνη οι τότε διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου