MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Με πρόσχημα τη διαχείριση των κόκκινων δανείων το "ακαταδίωκτο" των τραπεζικών στελεχών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το "ακαταδίωκτο" για τραπεζικά στελέχη που προωθείται με την θέσπιση διάταξης για δίωξή τους μόνο κατ' έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως, χρησιμοποίησε τα επιχειρήματα της ανάπτυξης και της δυνατότητας διαχείρισης των "κόκκινων δανείων" . 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ANT1 υποστήριξε ότι η επίμαχη ρύθμιση θα βοηθήσει τους τραπεζίτες να διαχειρίζονται ελεύθερα τα κόκκινα δάνεια χωρίς να επικρέμεται επάνω τους η δαμόκλειος σπάθη της αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης. 

Η ρύθμιση, όπως του επισήμαναν οι δημοσιογράφοι είναι αποδεκτή αν στοχεύσει στη διευκόλυνση χιλιάδων δανειοληπτών, αλλά είναι πιθανό να αποτελέσει αφορμή για να "κουρευτούν" δάνεια επιχειρηματιών ή ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για να αγοραστούν στη συνέχεια καθαρές από βάρη οι επιχειρήσεις από τους νέους ιδιοκτήτες τους. 

Ερώτηση: Υπάρχουν βέβαια κάποια θέματα με το "ακαταδίωκτο", όπως το καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, των τραπεζικών στελεχών, ότι θα είναι στο απυρόβλητο. Ότι θα διώκεται μόνο κατ΄έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως. Αυτό γιατί το κάνατε; 

Τσιάρας: Ειναι η στιγμή που πρέπει να ξεπεράσουμε μία προσέγγιση καθαρά κομματική σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με την ανάπτυξη της οκονομίας αλλά και με τη διασφάλιση πολλών, ενδεχομένως χιλιάδων, θέσεων εργασίας. Που βρισκόμαστε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή: Το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στη λογική του ότι υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη που επικρέμεται επάνω του όταν αυτεπάγγελτα μπορεί να κινηθεί κανείς για οποιαδήποτε απόφαση λάβει ένα στέλεχος της τράπεζας. Και εδώ πρέπει να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Οι τράπεζες στη σημερινή πραγματικοτητα που βρισκόμαστε βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο . Βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει αναβαθμίσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, αλλά βεβαίως και υπό τον έλεγχο διοικητικών συμβουλίων που συμμετέχουν άνθρωποι εκτός Ελλάδος. 

Ερώτηση: Υπό μία αίρεση. Μπορεί όμως μία τράπεζα, δηλαδή κάποια στελέχη μιας τράπεζας, να αποφασίσουν να ευνοήσουν το Γιώργο Παπαδάκη για ευνόητους λόγους . Εγώ να πάρω ένα δάνειο το οποίο δεν θα πληρώσω ποτέ, σε αντίθεση με τον συνάδελφό μου Μανώλη Κοττάκη, ο οποίος θα πρέπει να στερηθεί από κάποια πράγματα για να μπορεί να είναι συνεπής στις υποχρεώεις του και δεν θα έχει καμία συνέπεια η τράπεζα που τον Παπαδάκη ευνόησε, ενώ κυνηγάει και παίρνει το σπίτι του Κοττάκη. 

Τσιάρας: Ποιος σας το λέει αυτό; Δεν ισχύει αυτό . Δεν ισχύει διότι όπως σας είπα νωρίτερα υπάρχουν αφενος μεν τα φίλτρα που σε ένα μεγάλο βαθμό ελέγχουν όλες τις επιλογές των τραπεζικών στελεχών, αλλά από την άλλη πλευρά δίνεται η δυνατότητα στο διοικητικό συμβούλιο και αυτής και της επόμενης ενδεχομένως διοίκησης της κάθε τράπεζας να κάνει μήνυση, δηλαδή να κάνει έγκληση 

Τσιάρας: Είμαστε εντελώς σε μία διαφορετική εποχή. Εγώ δέχομαι ότι σε μία άλλη εποχή που αφορούσε μία διαφορετική κοινωνική και οικονομική εποχή υπήρξαν τέτοια ζητήματα. Που βρισκόμαστε αυτη τη στιγμή. Οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Και η μόνη δυνατότητα τότε η οποία έχουν είναι να τα πουλήσουν στα funds. Σε αυτούς τους ομίλους, σε αυτούς τους φορείς, τους οργανισμούς, όπως θέλετε πείτε τους, οι οποίες είναι τα γνωστά "κοράκια" για την αντιπολίτευση. Τι θέλουμε, λοιπόν, θέλουμε να μείνουμε σε αυτή τη λογική, ή θέλουμε να μπορούν να υπογράψουν τα τραπεζικά στελέχη των ελληνικών τραπεζών τη ρύθυμιση των κόκκινων δανείων; Διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά πολύ περισσότερο δίνοντας τη δυνατότητα στους πραγματικούς ανθρώπους που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα να τύχουν μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης . Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο δίλλημα που καλούνται όλοι να απαντήσουν 

Ερώτηση:΅Μία ένσταση, Αν η τράπεζα θέλει να πουλήσει στα funds τα κοκκινα δάνεια για να τα ξεφορτωθεί και τα δίνει σε μία τιμή του 15% της αξίας τους και έρθουν μετά αυτά τα funds και απαιτήσουν από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το δάνειό του και του λένε εγώ το πήρα θέλω το 100%, ανεξάρτητα αν η τράπεζα το πούλησε 15% . Αυτό δημιουργεί αίσθηση στον άνθρωπο ο οποίος βλέπει ότι χάνει την περιουσία του όχι γιατί είναι κακοπληρωτής, αλλά γιατί η κρίση τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο. 

Τσιάρας: Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει μέχρι τώρα. Θέλετε να συνεχίζεται αυτό ή θέλουμε απευθείας η τράπεζα να μπορεί να διαχειριστεί και να "πουλήσει" το κόκκινο δάνειο να μην σας πω με 15% που θα το δώσει στο fund αλλά να το πουλήσει με 30% στον πραγματικό κάτοχο Η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει στα τραπεζικά στελέχη είναι να πουλήσουν μαζικά δάνεια στα funds. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Αν θέλουμε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η διαπραγμάτευση απευθείας με τον δανειολήπτη, ΄΄οπως τα λέτε και να δοθεί το δάνειο σε μία πολύ χαμηλότερη τιμή δεν πρέπει να επικρέμεται η ποινική ευθύνη του όποιου τραπεζικού στελέχους 

Ερώτηση: Η λειτουργια των τραπεζών είναι προς αυτή την κατεύθυνση; 

Τιάρας: Πρέπει να καταλάβουμε είναι μια συζήτηση που κάνουμε με τους θεσμούς Και ξέρουν τι είναι οι θεσμοί οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Γιατί ήταν εξαιρετικά δοτικοί περισσότερο από όσο δείχνανε. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν έτοιμη να ενταχθεί στον νέο Κώδικα τον προηγούμενο Ιούνιο, αλλά προφανώς για να μην καταρρεύσει το αφήγημα περί της χρηματοδότησης των κομμάτων Μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο δεν το ενέταξε τελικά. Και για αυτό κάλεσα και τα πολιτικά κόμματα να δείξουν και την ευθύνη και την γενναιότητα. Σε μία χρονική στιγμή που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Αλλά ή θα δώσουμε τη δυνατότητα της απελευθέρωσης στο τραπεζικό σύστημα να ρυθμίσει κόκκινα δάνεια, να δώσει νέα δάνεια, γιατί η χώρα μας, η οικονομία μας αυτή τη στιγμή αρχίζει να ανηφορίζει το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι όλες οι τράπεζες θα κανουν βήματα πίσω. 

Για τις μολότοφ 

Για την «υιοθέτηση κοινής λογικής που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη» έκανε λόγο, αναφερόμενος στις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Δικαιοσύνης. 

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα των μολότοφ, είπε πως πλέον η κατοχή μολότοφ είναι αδίκημα, ενώ στην περίπτωση που η αυτοσχέδια βόμβα εκτοξευτεί θα υπάρχει ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια. 

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε χρήση μολότοφ στην Ευρώπη», είπε ο Κώστας Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα είναι βαρύ αδίκημα η εύρεση υλικών για την κατασκευή της. 

Ο Υπουργός σημείωσε πως «αλλάξαμε ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζοντας πως «η Δικαιοσύνη υπάρχει για να προστατέψει τους πολίτες» και αναφέρθηκε σε «σωρηδόν αποφυλάκιση ανθρώπων που έκαναν βαριά εγκλήματα». 

Αυστηροποίηση ποινών για οδήγηση υπό τυν επήρεια ναρκωτικών 

Ειδικότερα, φέρνοντας παραδείγματα αυστηροποίησης ποινών αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, η οποία μετατρέπεται σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και την ενεργή δωροδοκία, που «ήταν θέμα για το οποίο τιμωρούμασταν». 

Αναφέρθηκε όμως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και στην υποχρέωση της χώρας για την επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. 

«Το προηγούμενο διάστημα η ΕΛΑΣ δεν μπορούσε να επέμβει για διατάραξη κοινής ησυχίας, πλέον την αναβαθμίσαμε σε πλημμέλημα», συμπλήρωσε ο Κώστας Τσιάρας. 

Για τους παιδεραστές 

Ερωτηθείς σχετικά με το έγκλημα της παιδεραστίας κυρίως σε συνάρτηση με τα αυξημένα κρούσματα του πρόσφατου παρελθόντος, αν και εξέφρασε τη θέση του λέγοντας πως «δεν πρέπει να νομοθετούμε με βάση του τι απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά με βάση του τι βασανίζει τον πολίτη», ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα κατατίθεται τροπολογία για την αυστηροποίηση των ποινών. 

Τροπολογία, όμως, κατατίθεται και για την αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές ανθρώπων, έκανε γνωστό ο Υπουργός. 

Ειδική αναφορά έγινε και στην καταστροφή ξένης περιουσίας, χαρακτηρίζοντάς την «ανοιχτή πληγή που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, το πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζεται, όπως και αυτό των συλλογικοτήτων που βρίσκονταν με άνεση υπουργεία, νοσοκομεία, πρεσβείες.

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου