Γράφει ο Νότης Μαριάς*
Και ξαφνικά η Άγκυρα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο τόλμησε να εκδώσει ανακοίνωση περί δήθεν κακομεταχείρισης των προσφύγων στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Τουρκία λειτουργούν οργανωμένα υπό την ανοχή και την καθοδήγηση του τουρκικού κράτους τα διάφορα δουλεμπορικά κυκλώματα τα οποία έχουν γεμίσει την Πατρίδα μας με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Έτσι μετά τις απειλές του Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα γεμίσει την Ελλάδα και την ΕΕ με χιλιάδες μετανάστες, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο τολμά να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στην Πατρίδα μας η οποία πασχίζει παρά την τεράστια μνημονιακή φτώχεια να αντιμετωπίσει τα μέγιστα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν για την Ελληνική κοινωνία από τις αθρόες μεταναστευτικές ροές.
Είχαμε άλλωστε έγκαιρα καταγγείλει με σειρά παρεμβάσεών μας στην Ευρωβουλή ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με διττό σκοπό. Από τη μια προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην Πατρίδα μας και από την άλλη για να εκβιάσει τις Βρυξέλλες ώστε να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ενθυλακώνει η Άγκυρα λόγω μεταναστευτικού. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία αφενός μεν χρησιμοποιεί τα εκατομμύρια των προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που βρίσκονται στην επικράτειά της ως φτηνή εργατική δύναμη για να αναθερμάνει την οικονομία της και αφετέρου αξιοποιεί το προσφυγικό ως πολιορκητικό κριό για την επιβολή της περίφημης ζώνης ασφαλείας που διαμόρφωσε με την πρόσφατη εισβολή της στη Συρία, εκδιώκοντας ταυτόχρονα από τα σύνορά της τους Κούρδους.
Θα πρέπει λοιπόν ο Ερντογάν να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από την Τουρκία ιδίως σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Αυτό που πρέπει να κάνει η Άγκυρα είναι να αρχίσει επιτέλους να τηρεί τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και να παύσει να εργαλειοποιεί την όλη κατάσταση για γεωστρατηγικούς και άλλους λόγους. Ταυτόχρονα η Άγκυρα οφείλει να διασφαλίσει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης στους εκεί ευρισκόμενους πρόσφυγες καθώς πέραν των άλλων έχει λάβει πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ.
Επιπλέον η ελληνική πλευρά οφείλει να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι ο Ερνταγάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εκβιαστική του πολιτική και με κάθε ευκαιρία θα στέλνει όλο και περισσότερους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο.
Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει:
1.Nα ενταθεί η επιτήρηση και φύλαξη των Ελληνικών συνόρων.
2.Να τεθεί φραγμός στις περιπτώσεις καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου.
3.Επιπλέον σε σχέση με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θα πρέπει να αξιοποιηθεί το κυπριακό μοντέλο το οποίο είναι βεβαίως πολύ πιο ταχύ στις διαδικασίες διεκπεραίωσης από ότι το ισχύον ελληνικό σύστημα.
4.Να αξιοποιηθεί η σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας σε σχέση με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις πρακτικές χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα.
5.Να συνεχιστούν με πιο εντατικό τρόπο οι διαδικασίες επαναπροώθησης στην Τουρκία ή στις χώρες τους όσων προσώπων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
6.Να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες οι ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες για το προσφυγικό αξιοποιώντας μάλιστα και τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ που έχουμε ήδη αναλύσει σε πρόσφατα άρθρα μας και οι οποίες αποτελούν ισχυρό ράπισμα στις χώρες του Βίζεγκραντ που αρνούνται να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους πρόσφυγες.
7.Να ενταθούν οι ελληνικές πιέσεις προς την ΕΕ για την κατάργηση του Δουβλίνο 3 το οποίο έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.
8.Να παλέψει η ελληνική πλευρά προκειμένου να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη ένα πραγματικά «κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου» το οποίο δεν θα ρίχνει τα βάρη διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού στις χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι σήμερα η Ελλάδα και η Ιταλία.
9.Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Αθήνα προκειμένου να υιοθετηθεί εδώ και τώρα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ ως έκφραση στην πράξη της περίφημης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής των προσφυγικών βαρών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
10.Να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα.
11.Να επισπευστεί η διεθνοποίηση του ζητήματος και να ζητηθεί από τις χώρες που πραγματικά ευθύνονται για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή να αναλάβουν το μέρος των προσφυγικών βαρών που τους αναλογεί.
12.Να γίνουν τα hot-spot σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία όπου η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα εξετάζει τα σχετικά αιτήματα ασύλου.
13.Να τεθούν προ των ευθυνών τους οι Αραβικές χώρες και το Ιράν και να πιεστούν και αυτές με τη σειρά τους να αναλάβουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
14.Να παύσουν η Δύση, η Ρωσία, η Κίνα και οι άλλες δυνάμεις την οικονομική αφαίμαξη των αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν βυθιστεί στη φτώχεια με αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου