MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Blackstone: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να «ιαπωνοποιηθεί», δηλαδή να έχει χαμηλή ανάπτυξη και αποπληθωρισμό

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ζήσει ότι η οικονομία της Ιαπωνίας πριν από 25 χρόνια, όταν εφαρμόζοντας διάφορα QE, μηδενικά ποσοστά και αρνητικούς συντελεστές από το 1982, έζησε «χαμένες δεκαετίες» με χαμηλή ανάπτυξη και αποπληθωρισμό

Η οικονομία της Ευρωζώνης κινδυνεύει να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας, παρόμοια με εκείνη της Ιαπωνίας, εκτός αν οι κυβερνήσεις χορηγήσουν δημοσιονομικά κίνητρα, σύμφωνα με τον CEO της Blackstone Stephen Schwarzman.

Με αφορμή την πρόσφατη πολιτική απόφαση της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ένα νέο ουσιαστικό πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και μείωσε περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%, που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ, ο Schwarzman είπε στο CNBC σήμερα 7/10, ότι τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη καθιστούσαν όλο και πιο δύσκολο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να κερδίζουν χρήματα.

Σε μια προσπάθεια ανακούφισης της πίεσης από τις αρνητικές ισοτιμίες των τραπεζικών ισολογισμών, η ΕΚΤ εισήγαγε ένα κλιμακωτό σύστημα tiering, ένα μέτρο που ενθαρρύνθηκε από τους επικεφαλής διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να μπορέσουν να ρίξουν περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Αυτό όμως μάλλον δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύσηγια τον Schwarzman και ο λόγος έχει να κάνει με την αύξηση των κεφαλαίων.

«Aυτό που είναι σημαντικό» υποστηρίζει, «είναι ότι αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κερδίζουν χρήματα, δεν μπορούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους».

«Εάν δεν μπορούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους, τότε δεν θα μπορούν να δίνουν περισσότερα δάνεια σε ανθρώπους και σε εταιρείες.

Εάν δεν μπορείς να δανείσεις περισσότερο δεν μεγαλώνεις την οικονομία σου.

Πρέπει να υπάρξει πιστωτική επέκταση για να αναπτυχθεί η οικονομία».

Ο Schwarzman υποστηρίζει ότι στην Ευρώπη τα αρνητικά επιτόκια φαίνεται να θεωρούνται «πανάκεια», αλλά όπως τονίζει η οικονομία της ζώνης του ευρώ έφτασε σε σημείο όπου θα ήταν αναγκαία μια δημοσιονομική ώθηση, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Διαφορετικά, «η εναλλακτική λύση είναι αυτό που έκανε η Ιαπωνία πριν 25 χρόνια, η οικονομία της οποίας δεν μεγάλωσε και πάγωσε.

Αυτό μπορεί να συμβεί, ωστόσο δεν είναι καλό για κανέναν».

«Μερικές φορές ζούμε σε έναν κόσμο μόνο κακών εναλλακτικών λύσεων και νομίζω ότι αυτό είναι αυτό που εξετάζουμε τώρα».

Οι συγκρίσεις μεταξύ του σημερινού ευρωπαϊκού οικονομικού κλίματος και της Ιαπωνίας κέρδισαν έδαφος τους τελευταίους μήνες.

Η λεγόμενη «ιαπωνοποίηση» στη ζώνη του ευρώ αναφέρεται στην αναβίωση στις χώρες της Ευρωζώνης της περιόδου των «χαμένων δεκαετιών» που έζησε η Ιαπωνία με τη μορφή χαμηλής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού.

«Η Ιαπωνία έχει πειραματιστεί με διάφορες μορφές QE, μηδενικά ποσοστά και αρνητικούς συντελεστές από το 1982, αλλά χωρίς πολλές αποδείξεις ότι αυτό είχε πολύ μεγάλη, σημαντική ή θετική επίδραση στην ιαπωνική οικονομία», εξήγησε ο στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας οικονομίας της VTB Capital Neil McKinnon μετά την πρόσφατη ανακοίνωση τη νέα δέσμη κινήτρων της ΕΚΤ.

«Οι υπερασπιστές του QE και άλλων «αντισυμβατικών» νομισματικών πολιτικών θα υποστηρίξουν ένα τόσο «αντικρουόμενο» μέτρο, λέγοντας ότι χωρίς τέτοιες πολιτικές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου