Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παρουσιάσει σχέδιο ξεπουλήματος του 20% του Ε. Βενιζέλος έως τις 29 Οκτωβρίου του 2019, ενώ εντός του Οκτωβρίου να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ – της εξαιρετικά κερδοφόρας ενεργειακής μας εταιρείας δηλαδή, σε μία εποχή που η χώρα πρόκειται να προβεί σε εξορύξεις για την εύρεση/εκμετάλλευση των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο, ενώ αποτελεί βασική περιοχή διέλευσης αγωγών αερίου με προορισμό την Ευρώπη! Εκτός αυτού σχεδιάζει την εκποίηση των πλέον πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, των δικτύων της (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και την κατάθεση νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους, για το ξεπούλημα των δέκα περιφερειακών λιμανιών μας – καθώς επίσης της άλλης σημαντικής ενεργειακής μας εταιρείας, των ΕΛΠΕ, έχοντας ήδη αντικαταστήσει την επιτυχημένη διοίκηση τους με την αποτυχημένη προηγούμενη.
Επικαιρότητα
Η νούμερο ένα ευθύνη της κυβέρνησης είναι η υγιής ανάπτυξη της Ελλάδας – παράλληλα με την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης με την τοποθέτηση κόκκινων γραμμών όσον αφορά την Τουρκία (άρθρο) και με την ανακήρυξη ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών μας αποθεμάτων. Βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης οφείλουν να είναι ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση του, όπου προσφέρονται μεγάλα ποσά από την ΕΕ για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας του, η βιομηχανία και η ενέργεια – ενώ πρέπει να σταματήσει η επικέντρωση της χώρας μας στη δήθεν βαριά της βιομηχανία, στον τουρισμό, πόσο μάλλον ενόψει της προβλεπόμενης παγκόσμιας ύφεσης.
Εν προκειμένω το παράδειγμα της χρεοκοπίας της βρετανικής Thomas Cook, στην οποία φερόταν ως νέος ιδιοκτήτης η κινεζική FOSUN (πηγή), πιθανότατα με στόχο να καθυστερήσει η χρεοκοπία της και να εισπράξει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε, είναι χαρακτηριστικό των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος – ενώ εάν ισχύει το ότι, η βρετανική εταιρεία έχει μερίδιο 10% στον ελληνικό τουρισμό (περί τα 3 εκ. τουρίστες), ενώ το 5% του ΑΕΠ της Κρήτης εξαρτάται από αυτήν, τότε οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι καταστροφικές.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η FOSUN δεν θα συμμετέχει στην επένδυση του Ελληνικού, ούτε οι Άραβες – ενώ κατά τις διεθνείς ειδήσεις οι κινεζικές εταιρείες αποσύρονται από τα ακίνητα, όπως για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη, επειδή η κυβέρνηση τους, απαίτησε να μειώσουν το δανεισμό τους (πηγή). Με δεδομένο δε το ότι, μαίνεται ο πόλεμος Η.Π.Α. – Κίνας, με φόντο την αγορά ιρανικού πετρελαίου μυστικά από την τελευταία, ενάντια στις απαγορεύσεις της υπερδύναμης (πηγή), φαίνεται πως υπάρχει φόβος επιβολής κυρώσεων στις κινεζικές επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο απόσυρσης της FOSUN από το Ελληνικό – ενώ είναι πιθανόν ο όμιλος Λάτση να μην έχει την πρόθεση να επενδύσει ούτε ένα δικό του ευρώ, στο δήθεν εμβληματικό εγχείρημα στην Ελλάδα.
Περαιτέρω, για να τα καταφέρει η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα των κερδοφόρων, με σημαντικές μελλοντικές προοπτικές, επιχειρήσεων της – οπότε, όταν διαβάζει κανείς πως το σημαντικότερο κεφάλαιο στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα (με τη Γερμανία στην ουσία) θα αποτελέσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (πηγή), των κρατικοποιήσεων καλύτερα των ελληνικών επιχειρήσεων από ξένες χώρες, κυριολεκτικά εξοργίζεται.
Εν προκειμένω, η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παρουσιάσει σχέδιο ξεπουλήματος του 20% του Ε. Βενιζέλος έως τις 29 Οκτωβρίου του 2019, ενώ εντός του Οκτωβρίου να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ – της εξαιρετικά κερδοφόρας ενεργειακής μας εταιρείας δηλαδή, σε μία εποχή που η χώρα πρόκειται να προβεί σε εξορύξεις για την εύρεση/εκμετάλλευση των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο, ενώ αποτελεί βασική περιοχή διέλευσης αγωγών αερίου με προορισμό την Ευρώπη!
Εκτός αυτού σχεδιάζει την εκποίηση των πλέον πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, των δικτύων της (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και την κατάθεση νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους, για το ξεπούλημα των δέκα περιφερειακών λιμανιών μας – καθώς επίσης της άλλης σημαντικής ενεργειακής μας εταιρείας, των ΕΛΠΕ, έχοντας ήδη αντικαταστήσει την επιτυχημένη διοίκηση τους με την αποτυχημένη προηγούμενη.
Ολοκληρώνοντας, πρέπει να γνωρίζουμε πως η σημαντικότερη χώρα στην περιοχή, όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα, είναι η Αίγυπτος – λόγω της ανακάλυψης του Zohr (850 δις κμ) από την ιταλική ΕΝΙ, καθώς επίσης του Nour δίπλα του (2.250 δις κμ). Λόγω αυτού του γεγονότος και παρά την παρουσία της αμερικανικής ExxonMobil ή της γαλλικής TOTAL, ο ρόλος της ιταλικής εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κομβικός – ενώ ενισχύονται οι τριμερείς συμφωνίες στην περιοχή, με τη συμμετοχή των Η.Π.Α. (3+1, Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία, Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Κύπρος-Λίβανος).
Στα πλαίσια αυτά, είναι έγκλημα τυχόν ξεπούλημα των ενεργειακών μας επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι μόνο κερδοφόρες αλλά, επί πλέον, έχουν τεράστιες μελλοντικές προοπτικές – σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Μπασιάς εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη σε 600 δις € (πηγή). Σχεδόν διπλάσια δηλαδή από το δημόσιο χρέος μας – οπότε θα ήταν εσχάτη προδοσία η εκμετάλλευση τους από τους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες της χώρας μας.
Πηγή : https://analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου