MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Το θηριώδες σκάνδαλο των σκανδάλων

Η ΔΕΗ και γενικότερα οι ενεργειακές επιχειρήσεις είναι ότι σημαντικότερο για το μέλλον της Ελλάδας – ενώ το μοναδικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει η κυβέρνηση, είναι να ξεπουλήσει τα πάντα. Όπως λέγεται, η ανικανότητα και η απαξίωση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς δε, ανίκανες διορισμένες διοικήσεις αποτυχημένων κομματικών στελεχών που έχουν στόχο την απαξίωση, είναι το πλέον συνηθισμένο σενάριο στην Ελλάδα – όπως στα ΕΛΠΕ που αντικαταστάθηκε η επιτυχημένη διοίκηση τους με την αποτυχημένη προηγούμενη, προφανώς για να ξεπουληθούν. Εύλογα επομένως θα πρέπει να δοθεί εδώ η μεγάλη μάχη από τους Έλληνες, εάν πράγματι ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους και για τα παιδιά τους – ενώ εμείς είναι αδύνατον να δώσουμε μόνοι μας αυτή τη μάχη, όσο και αν το επιθυμούμε. Πόσο μάλλον όταν μία ακόμη ελληνική κυβέρνηση-υποχείριο της καγκελαρίου ευχαρίστησε χθες τη Γερμανία, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας, των υποκλίσεων και της διεθνούς επαιτείας, εξευτελίζοντας μας διεθνώς – ενώ φυσικά ούτε λόγος για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με αντάλλαγμα την επιμήκυνση των 96 δις € για μετά το 2032, έντοκα ως συνήθως!

Ανάλυση 

Η βασικότερη προϋπόθεση της χειραγώγησης είναι η άγνοια – οπότε ο δικός μας σκοπός είναι η καταπολέμηση αυτής της άγνοιας, όσον αφορά κυρίως το κράτος και την οικονομία, είτε με αναλύσεις, είτε μέσω των δυνατοτήτων που μας δίνονται στη Βουλή. Ειδικά όσον αφορά το θηριώδες, διαχρονικό σκάνδαλο της ΔΕΗ, η οποία ακολουθεί την ίδια οδυνηρή πορεία με αυτήν της Ελλάδας, θύμα της συνεχούς κακοδιαχείρισης και των μνημονίων, θεωρούμε υποχρέωση μας να αναδείξουμε πού οφείλονται τα προβλήματα της και ποιοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι – υποδεικνύοντας επίσης λύσεις. Ελπίζουμε δε οι ερωτήσεις μας προς την κυβέρνηση και οι αναλύσεις μας να κοινοποιούνται από τους αναγνώστες της σελίδας σε όσο περισσότερους φίλους τους μπορούν, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της άγνοιας. 

Στα πλαίσια αυτά, στη χθεσινή συζήτηση της Βουλής η κυβέρνηση κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως παρέλαβε τη ΔΕΗ με κέρδη 90 εκ. € και την παρέδωσε με ζημίες 903 εκ. € στα τέλη του 2018. Δυστυχώς δεν συνέκρινε τα ίδια μεγέθη (κέρδη προ φόρων), οπότε η αλήθεια είναι διαφορετική – αφού την παρέδωσε με κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 137,7 εκ. € (γράφημα). 

Την παρέλαβε δε με ζημίες του 2018, επίσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 509,1 εκ. € (γράφημα), όπου όμως οφείλει κανείς να προσθέσει τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ – του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς ξεπούλησε μέρος των μετοχών του σε κινέζους, σε μία κυριολεκτικά εξευτελιστική τιμή (ανάλυση). Εν προκειμένω, τα κέρδη προς φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΑΔΜΗΕ ήταν 183 εκ. € (πηγή) – ενώ τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ συμμετοχών ΑΕ 42,3 εκ. €, παρουσιάζοντας αύξηση 83,4% και του ΑΔΜΗΕ ΑΕ 85,6 εκ. €, έχοντας αυξηθεί κατά 38,6% σε ετήσια βάση (πηγή). Από αυτό και μόνο συνειδητοποιεί κανείς πόσο πολύτιμα και κερδοφόρα είναι τα δίκτυα, εκτός του ότι είναι μονοπωλιακά – οπότε είναι εντελώς παράλογο οικονομικά να τα πουλάει μία χώρα. 

Αυτό που όμως δεν είπε η κυβέρνηση είναι πως τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ το 2009 ήταν 993,1 εκ. € (γράφημα) , με πολύ μεγαλύτερο τζίρο – ενώ έκτοτε βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, όπως άλλωστε και η ελληνική οικονομία. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής: 

(α) Η κακοδιαχείριση, μεταξύ των οποίων η μη είσοδος της στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας έγκαιρα από τις αρχές του 2000, όπως έκαναν όλες οι άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – φυσικά όχι επειδή δεν το γνώριζε, αλλά επειδή οι κυβερνήσεις επέλεξαν, ενδεχομένως χρηματιζόμενες, να τις αφήσουν στους ιδιώτες. Η τελευταία της ευκαιρία, όπως επίσης της Ελλάδας, ήταν το 2008/09 – όπου όμως η τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αυτή που υπερχρέωσε την Ελλάδα και εκτόξευσε στα ύψη τα δίδυμα ελλείμματα της (ανάλυση), τη θυσίασε, προς όφελος των ιδιωτών. 

(β) Τα μνημόνια, λόγω των οποίων η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση χάνοντας πάνω από το 25% του ΑΕΠ της – γεγονός που οδήγησε στην πτώση του τζίρου και των κερδών χιλιάδων επιχειρήσεων, δημοσίων και ιδιωτικών. Εκτός αυτού απαγορεύθηκαν ουσιαστικά στο κράτος, οπότε στις επιχειρήσεις του οι επενδύσεις – ενώ φυσικά ο δανεισμός τους κατέστη πανάκριβος και δύσκολος. 

(γ) Οι άθλιες συμφωνίες των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, όπως της ΝΔ με την Τρόικα το 2014, με αποκορύφωμα αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – όπου ουσιαστικά η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να χάσει το 50% των πελατών της χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους το ρεύμα σε ιδιώτες! 

Οι ιδιώτες αυτοί, μεταξύ άλλων, το εξήγαγαν σε γειτονικές χώρες εις υγεία των κορόιδων – όλων των Ελλήνων δηλαδή που καλούνται σήμερα να πληρώσουν αυξημένες τιμές κατά 8% (γράφημα), έχοντας προετοιμαστεί από τις συνεχείς, ανεύθυνες δηλώσεις απαξίωσης της επιχείρησης από τον κ. Χατζηδάκη (ανάλυση). Με απλά λόγια, η αιτία όλων αυτών των αρνητικών δηλώσεων του υπουργού ήταν αφενός μεν η αύξηση των τιμολογίων, αφετέρου το ξεπούλημα της επιχείρησης μετά την τιμολογιακή εξυγίανση της από τους φορολογουμένους – όπως ακριβώς συνέβη με τις τράπεζες που αφελληνίσθηκαν, αφού προηγουμένως οι Έλληνες, εσαεί κορόιδα, τις στήριξαν με πάνω από 60 δις € που αύξησαν το δημόσιο χρέος. 

Έτσι έχει καταντήσει λοιπόν να κοστίζει η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο περί τα 650 εκ. €, όταν μόνο τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τα 14 δις € – ενώ η πορτογαλική ΔΕΗ αποτιμάται στα 12 δις €! Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία: τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, επικαλούμενη πως και το ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε μέρος του ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΣΦΑ, οπότε αυτή δικαιούται να ξεπουλήσει τα υπόλοιπα, μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ! 

Να μείνει δηλαδή η Ελλάδα χωρίς καθόλου ενεργειακές επιχειρήσεις, ειδικά όταν διαθέτει ενεργειακά αποθέματα και πρόκειται να διέλθουν ενεργειακοί αγωγοί. Εάν αυτό δεν είναι έγκλημα, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Αναρωτιόμαστε πάντως εάν η κυβέρνηση, εκτός από το ξεπούλημα, έχει κάποια άλλη συνταγή για την ανάπτυξη της χώρας – την οποία μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποκαλύψει. 

Περαιτέρω, υποβάλλαμε ερώτηση στον κ. Χατζηδάκη (πηγή), για την οποία περιμένουμε απάντηση – ενώ συμμετείχαμε στην επιτροπή της Βουλής, όπου ο αξιότιμος κ. υπουργός μαζί με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, όφειλε να παρουσιάσει το σχέδιο του και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στα πλαίσια αυτά, διαπιστώσαμε αμέσως πως θεωρούσε ότι απευθυνόταν σε ηλιθίους – αφού συνέχισε να απαξιώνει την επιχείρηση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να φοβόμαστε γιατί δεν θέλει να την αγοράσει κανείς! Κορόιδευε δηλαδή τους πάντες, αφού ο στόχος του δεν είναι η πώληση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, αλλά των πολύτιμων και μονοπωλιακών δικτύων της – ενώ μας έκανε εντύπωση η αναφορά του νέου διευθυντή της, σύμφωνα με την οποία (εάν δεν ακούσαμε λάθος) το κράτος δανείζει στη ΔΕΗ 550 εκ. € επαναλαμβανόμενα (roll over), με επιτόκιο 27%! 

Δηλαδή εισπράττει τόκους από την επιχείρηση ύψους 148,5 εκ. € κάθε χρόνο, όταν την ίδια στιγμή το δημόσιο, οι δήμοι, ορισμένα κόμματα όπως η ΝΔ κλπ. οφείλουν στη ΔΕΗ μεγάλα ποσά – οπότε μόνο από τους τοκογλυφικούς τόκους αυτούς η επιχείρηση οδηγείται στον αφανισμό. Όσον αφορά δε την απειλή του κ. Χατζηδάκη προς το ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής, την οποία επανέλαβε στην επιτροπή εκτός από τα ΜΜΕ (πηγή), είμαστε σίγουροι πως αποτελεί «άσφαιρα πυρά» – αφού το κόμμα του έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για την καταστροφή που υπέστη η ΔΕΗ. Οι ερωτήσεις τώρα που του υποβάλλαμε, εισπράττοντας τα ειρωνικά του χαμόγελα λόγω προφανώς έλλειψης επιχειρημάτων (πιθανολογούμε πως κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να τα πληρώσει), ήταν οι παρακάτω:

«Αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση, εκτός από τις συνεχείς δηλώσεις σας που απαξιώνουν τη ΔΕΗ και για τις οποίες σας έχουμε υποβάλλει ειδικό ερώτημα, είναι η πρόθεση σας να πουλήσετε το υπόλοιπο του ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα δίκτυα δηλαδή που είναι εξαιρετικά πολύτιμα τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την Ελλάδα. 

Είναι σαν να έχει κάποιος μία επιχείρηση με μονάδες παραγωγής που διαθέτουν πολλοί άλλοι, χωρίς επώνυμα προϊόντα και με δύο μονοπωλιακά Σούπερ Μάρκετ, τα οποία μπορούν να πουλούν προϊόντα από διάφορους παραγωγούς. Λογικά θα προτιμούσε λοιπόν να πουλήσει τις παραγωγικές μονάδες, εάν ήταν αναγκασμένος και όχι τα Σ/Μ! 

Όσον αφορά δε το νέο διευθυντή της, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως προέρχεται εντελώς τυχαία από την ιταλική ΕΝEL. Από τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών δικτύων δηλαδή που σίγουρα θα ενδιαφερθεί για την απόκτηση τουλάχιστον του ΔΕΔΔΗΕ. Επειδή τώρα είναι παρών, ενώ έχω καταθέσει ήδη ερώτημα σε εσάς, θα ήθελα να απευθύνω σε αυτόν ορισμένα ερωτήματα, με βάση τη συνέντευξη του: 

(1) «Θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη«. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι πότε θα γίνει αυτό; Ήδη υπάρχουν μονάδες που κλείνουν. Με τι σχέδιο και προγραμματισμό, όταν ο λιγνίτης καλύπτει το 35% της ενέργειας και θέλετε να πάει στο 17%; Τι θα τον αντικαταστήσει (ΑΠΕ, εισαγωγές ή άλλα) και πότε; Πώς θα γίνει η μετάβαση σε νέες δραστηριότητες των εργοστασίων, όπως της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης ή του Αμύνταιου; Των ευαίσθητων περιοχών δηλαδή που ζουν από την ΔΕΗ άμεσα ή έμμεσα; Τι άλλο θα κάνετε και σε τι βάθος χρόνου; Τι ενέργειες έχουν γίνει ή θα γίνουν; Θέλουν να διώξετε κόσμο από την Μακεδονία; 

(2) «Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%« 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή το μερίδιο είναι στο περίπου 80%; Πως θα γίνει η μείωση έστω στο 65%; Με τι αντάλλαγμα θα το αποκτήσουν οι ιδιώτες, όταν τόσο καιρό εισπράττουν τα ΝΟΜΕ αλλά μόνο επιλεκτικά παίρνουν πελάτες και κυρίως εξάγουν; (βλέπε προσφυγή της ΔΕΗ, πηγή

(3) «Θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες« 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα γίνει η ανάπτυξη ΑΠΕ, αφού ως τώρα η ΔΕΗ έχει αποκλειστεί; Γιατί έχει αποκλειστεί στην πράξη; Σε τι ΑΠΕ θα αναπτυχθεί; Με τι κεφάλαια; Με τι συνεταίρους; Τι εννοείτε στις νέες τεχνολογίες; Συμπεριλαμβάνεται η διακράτηση C02 (carbon sequestration) που θα δώσει ζωή σε λιγνιτικές μονάδες, όπως και φυσικού αερίου ή πετρελαίου; 

(4) «Θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών – κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης συνέπειας«

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της νέας οικονομικής πολιτικής; Αύξηση των εσόδων για τη ΔΕΗ, οπότε και αύξηση σε καταναλωτικό επίπεδο σε μέσο όρο των τιμών; Αν γίνουν επιλεκτικά προσφορές σε πελάτες, τότε σε ποιους πελάτες θα γίνουν και σε τι προϊόντα; Σε χαμηλόμισθούς; Σε βιομηχανικούς; Σε μεγάλους χρήστες; 

Σύμφωνα με συνδικαλιστές και με δημοσιεύματα, η τιμολόγηση της Αλουμίνιον Ελλάδος (Μυτιληναίος) είναι σκάνδαλο – μεταξύ άλλων επειδή και ο συγκεκριμένος όμιλος παράγει ενέργεια. Το σύνολο της άμεσης ζημιάς της ΔΕΗ από τον όμιλο Μυτιληναίου θεωρείται πως είναι πάνω από 235 εκ. ευρώ. Ισχύει;

(5) «Θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες« 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα γίνει αυτό; Με εισπρακτικές; Θα κάνουν ξανά πάρτι; Με τι κόστος και με τι αναμενόμενα έσοδα; Με άλλα μέσα, για παράδειγμα από την ίδια ΔΕΗ με προσφορές, συμψηφισμούς κλπ; Η μέριμνα για ασθενείς ομάδες είναι θέμα ΔΕΗ και δαπάνη ΔΕΗ ή αντίθετα θα έπρεπε το κράτος να την επιχορηγεί, όπως με επίδομα θέρμανσης; 

Τι θα προκύψει από το κυνήγι κακοπληρωτών σε επίπεδο εσόδων, αφού με βάση τις προβλέψεις στον ισολογισμό έχουν οι περισσότερες διαγραφεί ως ανεπίδεκτες εισπράξεως; (γράφημα). Οι ιδιώτες παίρνουν ως πελάτες μόνο τους καλοπληρωτές. Θα πρέπει κατά την άποψη μας να καταργηθεί η δυνατότητα επιλογής. Να παίρνουν και κακοπληρωτές, με παράλληλη ανάληψη ή όχι των οφειλών τους (σταδιακή αποπληρωμή ή παραχώρηση σε κοινό ταμείο) 

Τι θα γίνει με τους μεγάλους οφειλέτες-βιομηχανικές εταιρίες; Oι οφειλές της ΛΑΡΚΟ ανέρχονταν το Δεκέμβριο του 2018 στα 309,8 εκ. ευρώ. Oι απαιτήσεις της ΔΕΗ από τη Χαλυβουργική 270 εκ. €. Εκτός αυτού έπαιρνε με βιομηχανικό τιμολόγιο ρεύμα ενώ δεν λειτουργούσε. Που πήγαινε το ρεύμα; 

(6) «Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι στα μέτρα που εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ«. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ποσό θα τιτλοποιηθεί; Από ποιόν και με τι προμήθεια; Το σύνολο της απαίτησης είναι 3,5 δις € (31.12.18) με εκτιμώμενη ζημιά 78% (2,6 δις €) 

(7) «Θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής;« 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποια αποτίμηση θα πουληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, αν πουληθεί; Μόνο σαν χαλκός για 240.000 χλμ. δίκτυο κοστίζει πάνω από 1 δις €. Σε τι ποσοστό θα πουληθεί και σε ποιον (Κινέζους, Ιταλούς); Ήδη η ΕΕ έχει εγείρει θέμα για την είσοδο τρίτων χωρών στην ενέργεια. 

(8) «Πιθανή η έκδοση ομολόγου«

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τι επιτόκιο θα γίνει αυτό; Σε τι ποσόν; Ποιος θα το αναλάβει; Μήπως επειδή το επιτόκιο Ελλάδας είναι πολύ χαμηλό στο 1,73%, καλύτερα να γίνει είτε: 
(α) τιτλοποίηση των απαιτήσεων με εγγύηση από το κράτος κατά το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια τραπεζών, είτε 

(β) απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος με κάποιον άλλον τρόπο; Για παράδειγμα, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καθόλου δάνεια. Θα μπορούσε να μπει ενέχυρο η ανυπολόγιστη περιουσία του (δίκτυο) 
(9) «Θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια!« 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τους έντιμους! Θα επιβαρύνουν την οικονομία! Αυτό γίνεται για να δοθεί με υψηλότερο κόστος στους ιδιώτες αγοραστές αύριο όπως στην τηλεφωνία (ΟΤΕ) που έχουμε το υψηλότερο κόστος στην ΕΕ; Ξέρετε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό για θέρμανση, λόγω προβλημάτων με τα κοινόχρηστα; Ή ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, νοσούντες) τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι (κλιματισμός); Ξέρετε ότι θα αυξήσετε το κόστος ζωής και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων; Θα δώσετε επιδόματα θέρμανσης και κλιματισμού, όπως με το πετρέλαιο; 

(10) «Καθιέρωση μηχανισμού ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2)«

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ίσως να είναι και αντισυνταγματικό, ο καταναλωτής δεν ευθύνεται! Έχουν ανάλογη χρέωση και οι ιδιώτες που παίρνουν αυτό το ρεύμα με ΝΟΜΕ ή με μονάδες φυσικού αερίου που παράγουν CO2; 

Επίλογος 

Ολοκληρώνοντας, εκτός από τα ειρωνικά χαμόγελα του κ. Χατζηδάκη, δεν «εισπράξαμε» καμία απάντηση ούτε από τον ίδιο, ούτε από το διευθυντή της ΔΕΗ – ο οποίος περιορίσθηκε μόνο σε μία αναφορά των δύο λεπτών! Υπήρχαν φυσικά και άλλες ερωτήσεις που δεν προλάβαμε στον ελάχιστο χρόνο που μας δόθηκε, όπως για παράδειγμα, οι εξής: 

(α) Από πού προκύπτουν τα 750 εκ. € που λέτε ότι χρειάζεται η ΔΕΗ; Σε τι θα χρησιμοποιηθούν; Ποιά είναι η κρυμμένη περιουσία που αναφέρατε κ. Χατζηδάκη πως έχει η ΔΕΗ; 

(β) Αποζημίωση για δαπάνες κοινωνικής ωφέλειας (ΥΚΩ): Πόσες είναι; Γιατί δεν τις καταβάλλει το κράτος; Πέρυσι η ΔΕΗ διεκδικούσε 735 εκ. €, αλλά η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) τις εκτιμούσε στα 360 εκ. €, τα οποία και έλαβε το 2018. Επομένως το θέμα έληξε; Υπάρχουν περαιτέρω διεκδικήσεις ή θα δημιουργηθούν μελλοντικά; 

(γ) Η ζημία της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ρεύματος (ΝΟΜΕ) για το 2018 ήταν 223,8 εκ. €. Θα διερευνηθεί γιατί δόθηκαν και πού πήγαν; Υπάρχει άλλωστε προσφυγή στο ΣΤΕ (πηγή). 

(δ) Δεν θα μπορούσε η ΔΕΗ να σχηματίσει αποθεματικό αναβαλλόμενου φόρου για τις προβλέψεις ανείσπρακτων απαιτήσεων (2,6 δις €), όπως οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια; Μετά θα μπορούσαν να αποσχισθούν σε SPV με εγγύηση του κράτους κατά το σενάριο που έχει προτείνει το ΤΧΣ για τις τράπεζες. Το έχετε εξετάσει; 

(ε) Επιβάρυνση για εκπομπές ρύπων: H ζημιά CO2 για την χρήση 2018 ανέρχεται σε 196,3 εκ. €! Έχουμε κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ (πηγή), χωρίς όμως πυρηνικά όπως η Γαλλία, ενώ επιβαρυνόμαστε περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και έχουμε χαμηλότερο ΑΕΠ/κεφαλή. Ας επιβαρυνθούν οι άλλες χώρες της ΕΕ με το κόστος των ρύπων στα πλαίσια της αλληλεγγύης, έως ότου ανακάμψουμε, αντί να μας δίνουν για παράδειγμα δάνεια, ΕΣΠΑ κλπ. 

(στ) Θα διεκδικήσει η κυβέρνηση Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως εξέταζε η προηγούμενη κυβέρνηση; (πηγή). Έχετε μελετήσει την τεχνολογία CO2 sequestration (διαχωρισμός και διακράτηση CO2); 

(ζ) Το ΕΜΠ το έχει κάνει με ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ. Υπάρχει έδρα που ασχολείται με αυτό (πηγή). Είναι δυνατός ο διαχωρισμός με κάποιο κόστος και η αποθήκευση σε υπόγειες κοιλότητες (πχ. Πρίνος που αντίθετα προορίζεται για αποθήκευση φυσικού αερίου!). Έχει δρομολογηθεί η οριοθέτηση περιοχών αποθήκευσης, όπως στην υπόλοιπη ΕΕ; Το κόστος αυτό ίσως εξισορροπεί το πρόστιμο ρύπων (CO2), αλλά το σημαντικότερο είναι ενεργειακή αυτοδυναμία της χώρας. 

(η) Η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος ρύπων επειδή δεν έχει δρομολογηθεί η ηλεκτροκίνηση – ενδεχομένως από βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΟ (ανάλυση). Θα υιοθετηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, ειδικά σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Επαρκεί η παραγωγή για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση; Στην Ευρώπη προβλέπεται πως θα υπάρχουν 10% ηλεκτροκίνητα έως το 2030 (περί τα 500.000 ΙΧ). Δεν αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μας, χωρίς την οποία δεν υπάρχει μέλλον; 

(θ) Είναι δυνατόν να συνδεθεί η Αττική με την Κρήτη για να επιλυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού, χωρίς την οριοθέτηση ΑΟΖ; 

Συμπερασματικά λοιπόν, η ΔΕΗ και γενικότερα οι ενεργειακές επιχειρήσεις είναι ότι σημαντικότερο για το μέλλον της Ελλάδας – ενώ το μοναδικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει η κυβέρνηση, είναι να ξεπουλήσει τα πάντα. Όπως λέγεται, η ανικανότητα και η απαξίωση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς δε, ανίκανες διορισμένες διοικήσεις αποτυχημένων κομματικών στελεχών που έχουν στόχο την απαξίωση, είναι το πλέον συνηθισμένο σενάριο στην Ελλάδα – όπως στα ΕΛΠΕ που αντικαταστάθηκε η επιτυχημένη διοίκηση τους με την αποτυχημένη προηγούμενη, προφανώς για να ξεπουληθούν. 

Εύλογα επομένως θα πρέπει να δοθεί εδώ η μεγάλη μάχη από τους Έλληνες, εάν πράγματι ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους και για τα παιδιά τους – ενώ εμείς είναι αδύνατον να δώσουμε μόνοι μας αυτή τη μάχη, όσο και αν το επιθυμούμε. 

Πόσο μάλλον όταν μία ακόμη ελληνική κυβέρνηση-υποχείριο της καγκελαρίου (μόλις χθες ευχαρίστησε ο κ. Μητσοτάκης τη Γερμανία, προφανώς για τη ύπουλη πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα όσον αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, για τη μη πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων και για τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους της), συνεχίζει την πολιτική της υποτέλειας, των υποκλίσεων και της διεθνούς επαιτείας, εξευτελίζοντας μας διεθνώς – ενώ φυσικά ούτε λόγος για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με αντάλλαγμα την επιμήκυνση των 96 δις € για μετά το 2032, έντοκα ως συνήθως!


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου