Παγκόσμια αναταραχή προκαλεί το νέο «επεισόδιο» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, μετά την υποτίμηση του γιουάν από το Πεκίνο και την «απάντηση» της Ουάσινγκτον, που εξαπέλυσε επισήμως σφροδρές κατηγορίες για «εσκεμμένη» ενέργεια.
Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο πιο επικίνδυνο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, καθώς η Ουάσινγκτον δεν έχει αποδώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό από το 1994, ενώ η υποτίμηση του γιουάν (που ακολούθησε την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα) έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.
Οι εκατέρωθεν κίνησεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνουν τη νευρικότητα στις αγορές, που κατέγραψαν μεγάλες απώλειες την Δευτέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.
Με την εμπορική διαμάχη να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε την Δευτέρα με ισχυρές απώλειες σχεδόν 3%.
Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.
Στην αγορά συναλλάγματος, το γιουάν υποχώρησε, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο καθώς οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Γράφημα του Bloomberg δείχνει την πτώση του γιούαν μετά την υποτίμηση:
Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο για «χειραγώγηση νομίσματος», ενώ αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματός της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται «χειραγώγηση ισοτιμίας». Ακούς Ομοσπονδιακή Τράπεζα; Αυτή είναι μια μεγάλη παραβίαση που θα αποδυναμώσει την Κίνα στην πορεία του χρόνου», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πτώση 2,9% για τον Dow Jones
Χθες Δευτέρα, στο κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει στις 25.717,74 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47%.
Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%.
Παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών
Η υποτίμηση του κινεζικού γιουάν ενίσχυσε τους φόβους για γενίκευση του εμπορικού πολέμου και επέκτασή του στο νομισματικό πεδίο, με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, γεγονός που προκάλεσε ξεπούλημα μετοχών παγκοσμίως.
Η ισοτιμία του γιουάν πέρασε το όριο του 7 προς 1 δολάρια, υποχωρώντας κατά 1,3% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008 και έκλεισε στην αγορά της Ασίας στο 7,0324 έναντι του δολαρίου.
Το γιουάν επιτρέπεται να διακυμαίνεται κατά 2% πάνω από μια κεντρική ισοτιμία που καθορίζει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία προσδιορίστηκε τη Δευτέρα στο 6,9225 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, όταν οι εμπορικές εντάσεις είχαν πάλι κορυφωθεί.
Οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια υποχώρησαν, με το γερμανικό δείκτη DAX να πέφτει κατά -2,05% τις απογευματινές ώρες, τον βρετανικό δείκτης FTSE100 κατά -2,77% και τον δείκτη ευρωπαϊκών μετοχών Stoxx600 να πέφτει κατά -2,57%.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,83%.
Αντιστρόφως κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων και του χρυσού, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε αυτές τις αξίες αναζητώντας ασφάλεια. Η ανησυχία που προκαλεί η εμπορική διένεξη ώθησε τους επενδυτές προς τα κρατικά, κυρίως, ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή καταφύγια με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να δεχθούν έντονες πιέσεις προς τα κάτω.
Με μεγάλες απώλειες, μετά από βουτιά, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 2,31% στις 369,43 μονάδες, ύστερα από απώλειες κατά 2,5% την Παρασκευή, τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέχρι στιγμής το 2019.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 2,47%, στις 7.223,85 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων.
Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,80%, στις 11.658,51 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτκης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,19%, στις 5.241,55 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 1,30%, στις 20.773,30 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 8.777,20 μονάδες.
Ο δείκτης των εταιριών εξόρυξης και άλλων πρώτων υλών παρουσίασε μεγάλες απώλειες, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των μετάλλων ύστερα από την υποχώρηση σε ιστορικό χαμηλό του κινεζικού γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, γεγονός που έκανε ακριβότερο για τη χώρα που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαλκού στον κόσμου να αγοράζει μέταλλα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο.
Πτώση 3,83% για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στη δίνη των διεθνών πιέσεων που πυροδοτεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και της μη βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, υπέκυψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με sell-off στις τράπεζες και μεγάλες απώλειες στα blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα στις 851,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,83%.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 8,15%.
Οι προσδοκίες που διαμορφώνονται σήμερα στην αγορά δεν είναι θετικές, καθώς το κλίμα και στις διεθνείς αγορές είναι άκρως αρνητικό, με τους επενδυτές να καταφεύγουν μαζικά σε ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια», όπως το ιαπωνικό γεν, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλοι οι τίτλοι έκλεισαν με πτώση και καμία μετοχή δεν κατέγραψε κέρδη.
Η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 10,24%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με -8,22% και -8,06% αντίστοιχα. Στο -7,33% η Eurobank, στο -6,60% η ΕΧΑΕ, με τις ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να κλείνουν με πτώση 5,23% και 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΛΠ και άνω του -3% οι Cenergy, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.
Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-» διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook, αλλά η αγορά ανέμενε τουλάχιστον μια αναβάθμιση των προοπτικών.
Πηγή : https://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου