MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Απειλητικό non paper της Άγκυρας στους Ευρωπαίους: «Μείνετε αμέτοχοι στην κυπριακή ΑΟΖ»

Μετά την σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με την ανακοίνωση και τις δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων, η Άγκυρα αποφάσισε να απαντήσει στον ίδιο τόνο και να αποστείλει non paper των θέσεων της στο Κυπριακό, με το οποίο απειλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μείνουν αμέτοχα.

Η διπλωματική μάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή κυρώσεων που θα αφήνουν κόστος στην Τουρκία, για την εισβολή της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όχι μόνο δεν έχει κριθεί με την απόφαση της συνόδου κορυφής, αλλά τώρα αρχίζει.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία υποχρεούται να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια για επιβολή κόστους προς την Άγκυρα, έχοντας απέναντί της όχι μόνο τους Τούρκους αλλά και τη Βρετανία, που υπογείως συντηρεί τις προσπάθειες αποδόμησης της θέσης που διατύπωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η Άγκυρα κλιμακώνει την προσπάθεια της να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να επιβάλει τους δικούς της όρους. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», απέστειλε σε 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία) «non paper» με το οποίο ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υποδεικνύει πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή». «Είμαστε της άποψης –προσθέτει– ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τ/κ υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημά της ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου