MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΣΕ…5 ΚΟΜΜΑΤΙΑ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που έγινε από το τουρκικό πανεπιστήμιο, «Bahçeşever Üniversitesi», με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο, «Άτλας των τουρκικών αξιών».

Εκείνο που εντυπωσιάζει σε αυτή την έρευνα είναι η διαπίστωση ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τους… Τούρκους, καθώς και η τεράστια αντίθεση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Τουρκίας, όσον αφορά την παραδοχή της εθνικής τουρκικής ταυτότητας, άλλο ένα σοβαρό σημάδι εσωτερικής διαφοροποίησης.

Έτσι ενώ στην Άγκυρα το 88% δηλώνει πως είναι υπερήφανοι που είναι Τούρκοι, στις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου κατοικούν οι Κούρδοι, το ποσοστό αυτό πέφτει μόλις στο 25%. Επίσης σε περιοχές όπως στην ανατολική Θράκη και σε περιοχές των παραλίων του Αιγαίου, το ποσοστό αυτό διαφοροποιείτε στο 71%. Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, το ποσοστό αυτό είναι 78% και 72% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή του Bahçeşever Üniversitesi, η Τουρκία είναι η χώρα όπου οι κάτοικοι της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν… εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που είχε σαν βασικό αντικείμενο τις κοινωνικές τάσεις της σύγχρονης Τουρκίας, ανακοινώσε ο καθηγητής και πρόεδρος του «Κέντρου Ερευνών» του πανεπιστημίου, Yılmaz Esmer.

Ο Esmer επισήμανε ότι οι Τούρκοι δεν… εμπιστεύονται τους Τούρκους, σε ποσοστό που φέρνει τη Τουρκία πρώτη στον τομέα της έλλειψης εσωτερικής εμπιστοσύνης, κάτι που καθιστά εύθραυστο όλο το σύγχρονο τουρκικό κρατικό οικοδόμημα. Η διαπίστωση αυτή, που αποκαλύπτει μια εσωτερική ανασφάλεια και αφορά άμεσα την εσωτερική συνοχή της Τουρκίας, οφείλετε σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι ότι ακριβώς η σύγχρονη Τουρκία δεν είναι ένα ομοιογενές κατασκεύασμα, όπως θέλουν να το προβάλλουν οι δημιουργοί του. Η σύγχρονη Τουρκία είναι ένα ετερογενές συνονθύλευμα που αποτελείται από διαφορετικές εθνοφυλετικές και θρησκευτικές ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων συχνά βρίσκονται σε αντίθεση και φτάνουν μέχρι και τις ένοπλες συγκρούσεις, όπως γίνετε εδώ και χρόνια με το κουρδικό ζήτημα.

Τα γενικότερα συμπεράσματα αυτής της έρευνας καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της εσωτερικής συνοχής της Τουρκίας που έρχεται σε σοβαρή αντίφαση με το νεοοθωμανικό όραμα της τουρκικής ηγεσίας. Αυτό το πρόβλημα της εσωτερικής συνοχής για πολλούς ερευνητές και Τουρκολόγους είναι το σημαντικότερο σύγχρονο πρόβλημα για την χώρα αυτή που θέλει να προβάλλετε σαν η ανερχόμενη υπερδύναμη, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με την ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας. 



ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου