MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Γερμανία: Ένα κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα που απειλεί την Ευρώπη

Τι έδειξε η αποτυχία συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank

Η γερμανική οικονομία μπορεί να είναι η ισχυρότερη της Ευρώπης, αλλά ο τραπεζικός της κλάδος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως απόλυτα υγιής, με πιο κλασσικό παράδειγμα την Deutsche Bank.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, ενώ η ακύρωση του γάμου της με την Commerzbank αφήνει πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της.

Τι μπορεί να ακολουθήσει μετά από αυτόν τον αποτυχημένο αρραβώνα;

Οι γνώμες των αναλυτών είναι αντικρουόμενες.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι δύο τράπεζες θα είναι καλύτερα χώρια και κάποιοι άλλοι εξηγούν ότι αποτελούν μία πληγή που απειλεί σαφώς τη γερμανική οικονομία και κατ’ επέκταση και την ευρωπαϊκή.

Ο Davide Serra, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων δήλωσε ότι η κατάρρευση των συνομιλιών δημιούργησε "κερδοφορία" και για τις δύο τράπεζες.
«Είναι καλύτερα να εκτελούν τα αυτοτελή τους σχέδια.

Και οι δύο πρέπει να μειώσουν το κόστος, αλλά είναι πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό να το κάνουν κατά μόνας».

Ελαφρώς διαφορετική άποψη εκφράζει ο Anke Reingen, αναλυτής της RBC Capital Markets.

«Το γεγονός ότι μπήκαν σε συνομιλίες υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες στρατηγικές δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση των αναμενόμενων στόχων», εκτιμά.

Οι δύο τράπεζες φέρνουν βαθιά σημάδια από τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι μετοχές τους διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι τα σχέδιά τους για την ανάκτηση κερδών σε επίπεδα που επιδιώκουν οι επενδυτές είναι εξωπραγματικά, καθώς αντιμετωπίζουν τα αρνητικά επιτόκια, την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και τον έντονο ανταγωνισμό, τόσο σε εγχώριο επίπεδο από τους κρατικούς ομότιμους όσο και διεθνώς από τους ανταγωνιστές της Wall Street.

Η Commerzbank, η οποία τον Φεβρουάριο προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα οικονομικά της μεγέθη, σίγουρα θα αποτελέσει στόχο για ξένους ομίλους.

Η ιταλική UniCredit και η ολλανδική ING έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους γι’ αυτήν.

«Αναμένω ότι η Commerzbank θα αγοραστεί από άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα και είναι θέμα" πότε "παρά" εάν »,," δήλωσε ο Filippo Alloatti, αναλυτής της Hermes Investment Management.

Για την Deutsche Bank, οι επιλογές είναι λιγότερο απλές.

Ενώ η Deutsche Bank σχεδιάζει να επιταχύνει την αναδιάρθρωση των λιανικών εργασιών της, αυτό δεν θα παρουσιάσει ουσιαστικά αποτελέσματα πριν από το 2021. 

«Η ερώτηση γι 'αυτούς τώρα είναι πόσο πρέπει να πάνε σε μια άλλη αναδιάρθρωση;", δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan, Kian Abouhossein . 

Ωστόσο, δύο ανώτερα στελέχη της Deutsche Bank δήλωσαν στους Financial Times ότι η τράπεζα δεσμεύτηκε να επιτύχει τον στόχο της βελτίωσης της απόδοσης του ενσώματου μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό άνω του 4% μέχρι το τέλος του έτους, από μόλις 0,4% πέρυσι. Ωστόσο, κανένας από τους 17 κύριους αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία δεν πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό, προβλέποντας κατά μέσο όρο απόδοση το πολύ 1,5% φέτος. 


Την ίδια ώρα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά στην είδηση ότι ο αρραβώνας Deutsche Bank και Commerzbank κατέρρευσε.

Τα CDS της Deutsche Bank εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση.

Ένας λόγος για τη συγχώνευση ήταν η ελπίδα ότι η μεγάλη βάση καταθέσεων λιανικής της Commerzbank θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης της Deutsche και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επενδυτικής της τράπεζας.

Παράλληλα με τις συνομιλίες σχετικά με τη συγχώνευση με την Commerzbank, η Deutsche είχε ομάδες εργασίας που εξέταζαν άλλες επιλογές σε περίπτωση μη επίτευξης αποτελέσματος, ανέφερε ένα άτομο που ενημερώθηκε για το θέμα. 

Η Deutsche διερευνά μια πιθανή συγχώνευση των πράξεων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με τις δραστηριότητες της UBS της Ελβετίας για να δημιουργήσει μια κυρίαρχη ομάδα στην επενδυτική βιομηχανία της Ευρώπης. 

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία θα αντιμετωπίσει ελάχιστα τα πιο πιεστικά προβλήματα της τράπεζας.

Επίσης εξετάζεται και το σπάσιμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Όμως οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας πιέζουν τη διοίκηση να μειώσει ακόμη περισσότερο την προβληματική μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση της Deutsche Bank, έχει εξετασθεί και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας περί των 20 δισ. ευρώ, αλλά ακόμη και αυτό μοιάζει με «σταγόνα στων ωκεανό των προβλημάτων».

Ο ρόλος του γερμανικού κράτους

Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προσώπου της γερμανικής τραπεζικής. 

Ως κάτοχος του 15% στην Commerzbank, κατέχει το κλειδί για κάθε ενοποίηση στην οποία συμμετέχει η τράπεζα. 

Οι αξιωματούχοι του Βερολίνου δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπλοκάρει κάθε προσφορά από έναν Ιταλό ανταγωνιστή, όπως η UniCredit, για την Commerzbank - η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους δανειστές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γερμανίας. 

Οι πολιτικοί φοβούνται ότι μια πιθανή δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να μεταφερθεί στον γερμανικό εταιρικό τομέα - που μεταδίδεται από τη μεγάλη έκθεση σε ιταλικά κρατικά ομόλογα μιας τράπεζας όπως η UniCredit. 


Μία ολλανδική ή γαλλική τράπεζα –η ING ή η BNP Paribas- μπορεί να είναι πολιτικά πιο αποδεκτή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Βερολίνο, ιδίως εάν ο ξένος δανειστής μετεγκαταστάσει σημαντικά μέρη της επιχείρησής του στη Φρανκφούρτη.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου