Σε ένα λάθος που αποδείχτηκε σημαντικό για το αν θα συζητούνταν και θα έμπαιναν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαίκή Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα υπέπεσαν 10 ευρωβουλευτές, η οποίοι δήλωσαν εκ των υστέρων ότι πάτησαν λάθος κουμπί στην δεύτερη ψηφοφορία. Δυο ευρωβουλευτές έκαναν το αντίθετο λάθος, ενώ ένας καταψήφισε τη συζήτηση για τις τροπολογίες, αλλά ήθελε να δηλώσει παρόν. Είναι άγνωστο αν το αποτέλεσμα θα άλλαζε, ωστόσο τα λάθη αποδείχθηκαν σημαντικά για την δεύτερη ψηφοφορία, καθώς έληξε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων (317-312)
Σύμφωνα με το Russia Today και τον Guardian συνολικά δεκατρείς ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι έκαναν λάθος στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα πρέπει να τονιστεί ότι είχε ερωτήμα τη συζήτηση για τις τροπολογίες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές μπορούν να προσθέσουν διορθώσεις εκ των υστέρων στην ψήφο τους, αλλά αυτό δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που μπερδεύτηκαν δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας ή Ελληνίδα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Emanuel Karlsten στο medium, που κάλυψε την ψηφοφορία με crowfunding στο kickstarter για αυτόν τον σκοπό η λίστα περιλαμβάνει βουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες μάλιστα, που είχαν τρία μέλη συνολικά να κάνουν λάθος, έβγαλαν και ανακοίνωση εξηγώντας τι συνέβη.
Αν επρόκειτο όντως για λάθη και αν μπορούσαν να προστεθού αυτές οι ψήφοι, το αποτέλεσμα θα ήταν 320 υπέρ και 308 κατά, επομένως θα ακολουθούσε συζήτηση για τις τροπολογίες, μια εκ των οποίων ήταν η κατάργηση του άρθρου 13, που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε όμως ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Όπως προσθέτει ο Karlsted, το να πατήσουν λάθος κουμπί οι ευρωβουλευτές είναι κάτι που συμβαίνει αρκετές φορές. Μία έρευνα σουηδικού περιοδικού για τους ευρωβουλευτές της χώρας κατέγραψε ότι υπήρχε μέλος που μέχρι το 2016, είχε 49 λάθος ψήφους και ένα ακόμα με 26. Ωστόσο, προσθέτει ο δημοσιογράφος, στη συγκεκριμένη ψηφοφορία καταγράφηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός λάθος ψήφων. Ο Karlsted καταλήγει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η συνηθισμένη σε κάθε ψηφοφορία του ευρωκοινοβουλίου και δεν θα πρέπει κανείς να επικαλεστεί «χάος», αφού οι ευρωβουλευτές και οι συνεργάτες τους όφειλαν να είναι προετοιμασμένοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου