Πτωτικές τάσεις στην ελληνική οικονομία βλέπει ο ΟΟΣΑ για το επόμενο εννεάμηνο, ενώ ταυτόχρονα κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Από την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, φαίνεται ότι η φορολογία παραμένει βαριά και μη ανταγωνιστική εξαιτίας των υψηλών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα από τις άλλες χώρες (ή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών) που διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές. Οπως αναφέρεται, μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, σε 12 χώρες ο συντελεστής παρέμεινε σταθερός και σε 6 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες μειώθηκαν οι συντελεστές αλλά αντίθετα στις χώρες που αυξήθηκαν οι συντελεστές και συγκεκριμένα από το 24% στο 29%, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 21,4%.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και αφορούν τα κέρδη του 2018, θα φορολογηθούν με συντελεστή 29%.
Στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις την περίοδο 2000-2018 περιλαμβάνονται η Ανδόρα και η Χιλή (κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, μεταξύ 2000 και το 2018, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Νήσος Μαν και η Παραγουάη μείωσαν τους φορολογικούς τους συντελεστές κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2017-2018, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στη Γαλλία (σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (μείωση κατά 13,07 ποσοστιαίες μονάδες). Στη Γαλλία καταργήθηκε μια σημαντική επιβάρυνση για τα εταιρικά κέρδη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε ο βασικός φορολογικός συντελεστής.
Δυσοίωνα μηνύματα
Στο μεταξύ, αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Με τίτλο «επιβεβαιωμένα σημάδια κάμψης του momentum της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες», ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι έως εννέα μηνών, δείχνουν επιβράδυνση των οικονομιών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας. Για την Ελλάδα ο οργανισμός καταγράφει πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Μάιο του 2018 και η οποία συνεχίζεται μέχρι και τον Νοέμβριο, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία μέτρηση.
Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 98,42, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο, και 1,76 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.
Σημειώνεται ότι οι πρόδρομοι δείκτες του ΟΟΣΑ έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τα πρώτα σημάδια μεταστροφής στην επιβράδυνση ή στην επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων που ιστορικά δείχνουν αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα.
Επιβράδυνση όμως της οικονομίας διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο αμερικανικός δείκτης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 99,6 μονάδες, κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων που σηματοδοτεί σταθεροποίηση. Αντιθέτως, ο κινεζικός δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς στο 98,8 σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση ίσως να φτάνει στο τέλος της. Για την Ευρωζώνη ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 100 μονάδες για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τους αναλυτές να τονίζουν πως η νομισματική ένωση θα συνεχίσει την καθοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Γερμανία και στη Γαλλία ο δείκτης κινείται πτωτικά κάτω από τις 100 μονάδες.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου