MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Χωρίς «νικητή» η κόντρα Κομισιόν και Ιταλίας που δεν υποχωρεί - Την συνάντηση Conte - Juncker (24/11) αναμένουν οι αγορές

Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν δεν θα κινήσει καμία ουσιαστική διαδικασία ενάντια στην Ιταλία πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπραξε αυτό που όλοι είχαν προεξοφλήσει, απορρίπτοντας, για δεύτερη συνεχή φορά, τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 και θέτοντας ουσιαστικά την χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, με στόχο να… τρομάξει αρκετά τη Ρώμη ώστε να υπαναχωρήσει.

Θέτοντας ως βασικό πρόβλημα της ιταλικής οικονομίας το υψηλό χρέος της χώρας –το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό – η Κομισιόν στην 23σέλιδη έκθεσή της υποστηρίζει ότι «η ανάλυσή μας προβλέπει ότι δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος. 

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος».


Όπως είναι φυσικό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis έσπευσε να εκφράσει τους έντονους φόβους του, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος, Pierre Moscovici δικαιολόγησε απόλυτα τις αποφάσεις της Επιτροπής, με δεδομένο ότι η Ιταλία, όντως, παραβιάζει κανόνες στους οποίους η ίδια έχει συμφωνήσει και έχει αποδεχθεί ως μέλος της Ευρωζώνης.

«Το μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, παραμένει το κύριο μέλημα.

Υιοθετήσαμε την 5η έκθεσή μας, με το συμπέρασμα ότι η Ιταλία δεν σέβεται το κριτήριο του χρέους.


Δεν ανοίγει τώρα η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Το αν θα ανοίξει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία θα το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, μετά από διάλογο» υποστήριξε ο Moscovici.

Σαφώς το επόμενο επεισόδιο στο ιταλικό δράμα θα παιχθεί το Σάββατο 24/11 όπου θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.


Ο Conte σε πλήρη αντίθεση με τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, έχει διατηρήσει, μέχρι στιγμής, μία ιδιαίτερα ήπια και προσεκτική στάση, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο τη… φωνή της λογικής και της ηρεμίας και πιθανώς τον βασικό σύνδεσμο μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Αργή και χρονοβόρα η διαδικασία υπερβολικού χρέους 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη της Ιταλίας υπό επιτήρηση και πιθανώς στην επονομαζόμενη διαδικασία υπερβολικού χρέους δεν αποτελεί μία απόφαση που θα φέρει καταιγιστικές εξελίξεις, καθώς θα ακολουθήσει τη γνωστή… αργή και ελαφρώς γραφειοκρατική διαδικασία της Ευρωζώνης.


Το ζήτημα της Ιταλίας θα βρεθεί σαφώς στο επίκεντρο του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρός του Mario Centeno, αλλά οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή μέτρων ενάντια στη Ρώμη θα πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ. 

Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να κινήσουν καμία ουσιαστική διαδικασία ενάντια στην Ιταλία πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

Οι μόνες, όπως όλα δείχνουν που μπορούν να… τιμωρήσουν τη Ρώμη δεν είναι άλλες από τις αγορές, οι οποίες, πάντως, δεν εμφανίζονται προς το παρόν και τόσο επιθετικές, παρά τη σχετική άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. 


Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Δεν ωφελεί κανένα να δραματοποιούνται οι διαφορές ΕΕ – Ιταλίας

Την θέση ότι δεν ωφελεί κανένα να δραματοποιούνται οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ΕΕ και της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019 διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria.

«Ζημιώνει την ιταλική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία» υποστήριξε μιλώντας χθες το βράδυ στην ιταλική τηλεόραση RAI ο Tria.

«Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και την βάση της δέσμευσής μας να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η κύρια διάσταση απόψεων αφορά τον στόχο ενός ελλείμματος που, στην πραγματικότητα, είναι περιορισμένο» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος «εγγυήθηκε ότι η δημόσια οικονομία είναι υπό έλεγχο, όπως θα είναι υπό έλεγχο, με ειδικούς μηχανισμούς, και η μείωση της σχέσης δημόσιου χρέους-AΕΠ».

«Πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος υπογραμμίσθηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση, είναι δέσμευση η οποία θα τηρηθεί» επεσήμανε ο Tria, ο οποίος εξέφρασε και την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν συμμερίστηκε τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία κατέθεσε αυτόν τον προϋπολογισμό για το 2019.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 22/11 01:00)
Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου