MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Το βρετανικό οικονομικό θαύμα

Εάν για να συμβεί ένα ελληνικό «θαύμα» πρέπει προηγουμένως να χρεοκοπήσει επίσημα η χώρα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι υπεύθυνοι, δεν πρέπει να διστάσουμε καθόλου – συνειδητοποιώντας επιτέλους πως είναι αδύνατον σταθεί ένα βιώσιμο οικοδόμημα επάνω σε σαθρά θεμέλια, όποιο νόμισμα και αν έχουμε, οπότε πρέπει προηγουμένως να γκρεμιστεί.
«Με το απίστευτα διεφθαρμένο και βρώμικο κομματικό σύστημα που έχει καταφέρει να επιβιώσει στην Ελλάδα, να ζει και να βασιλεύει καλύτερα παρά το ότι τη χρεοκόπησε, παραμένοντας μαζί με τις οικονομικές και τις υπόλοιπες ελίτ που το στηρίζουν το μοναδικό που δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κρίση, δεν υπάρχει λύση – αφού δεν επιτρέπει καν την πρόσβαση στην πολιτική Ελλήνων που είναι σε θέση να προσφέρουν στη χώρα τους. Σε ένα προικισμένο από το Θεό κράτος, όπως ασφαλώς είναι η Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα να τα καταφέρει – εάν απελευθερωνόταν από τον κομματικό ζυγό που για να μην εμποδίζεται η διαφθορά του, έχει διαφθείρει τους πάντες».

Ανάλυση 

Όπως φαίνεται, η Γερμανία θα συνεχίσει το ίδιο παιχνίδι των καθυστερήσεων και στην περίπτωση του BREXIT, αφού έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην απομύζηση των άλλων και στις επιτυχίες της μετά το 2010 – μέσω της εκμετάλλευσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία ξεκίνησε από τον ανόητο και όχι αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης. Από την Ελλάδα δηλαδή, μέσω της οποίας η Γερμανία στην κυριολεξία θησαύρισε – ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό της με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, καθώς επίσης παράγοντας τεράστια πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ύψους σχεδόν 300 δις $ ετησίως! 

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που διαρρέουν, η πρόθεση της Κομισιόν που ως γνωστόν ελέγχεται πλήρως από την καγκελάριο, είναι η παράταση ενός έτους για τις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία – η οποία όμως, γνωρίζοντας πως θα της κοστίσει πανάκριβα, ενώ θα διατηρήσει την οικονομία της σε μία παρατεταμένη ασάφεια χωρίς τελικά να κερδίσει τίποτα, δεν φαίνεται πως θα το αποδεχθεί παρά το ότι η ανεξέλεγκτη, «σκληρή» έξοδος (= χωρίς συμφωνία), δεν είναι ασφαλώς ότι καλύτερο. 

Έχουμε πάντως την εντύπωση πως η Μ. Βρετανία δεν κάνει λάθος εγκαταλείποντας το καράβι της ΕΕ – αφού οδηγείται στο γκρεμό, με αφετηρία τη διάλυση της Ευρωζώνης, από μία Γερμανία που δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το εγκληματικό παρελθόν της. Φυσικά η χώρα θα βιώσει πολλά προβλήματα λόγω των δυσχερειών της οικονομίας της (κυρίως εμπορικά ελλείμματα και μεγάλη εξάρτηση από το χρηματοπιστωτικό τομέα, με το 50% των εσόδων του στην Ευρώπη), ενώ θα δεχθεί τις εκδικητικές επιθέσεις της Γερμανίας μέσω της ΕΚΤ κλπ., αλλά εάν τελικά καταρρεύσει η νομισματική ένωση θα βρεθεί κερδισμένη – υπενθυμίζοντας πως όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, στην οποία μοιάζει πολύ σήμερα η ΕΕ, δεν απέφυγε την καταστροφή ούτε ο ηγεμόνας της, η Ρωσία, όπως νομίζει η Γερμανία σήμερα. 

Περαιτέρω, έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως θαύματα δεν γίνονται – αναφέροντας το δήθεν οικονομικό θαύμα που πέτυχε η Γερμανία μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο κάθε άλλο παρά θαύμα ήταν. Ειδικότερα, πως το γερμανικό «θαύμα» οφειλόταν (α) στα χρήματα και στο χρυσό που έκλεψαν οι ναζί από τις χώρες που είχαν υποδουλώσει (πηγή) κρύβοντας τα στην Ελβετία ή στη Ν. Αμερική – τα οποία επαναπατρίσθηκαν με τη βοήθεια των Η.Π.Α. αυξάνοντας κατακόρυφα τις επενδύσεις παγίου εξοπλισμού, (β) στη διαγραφή άνω του 50% των χρεών της το 1953, όπου η εξυπηρέτηση των υπολοίπων ήταν με ρήτρα εξαγωγών και (γ) στην αναβολή των πληρωμών των πολεμικών επανορθώσεων για μετά την τυχόν ένωση της – όπου τελικά η Γερμανία αρνήθηκε να τιμήσει την υπογραφή της μετά το 1990 (πηγή), με κύριους ζημιωμένους την Ελλάδα και την Πολωνία

Σήμερα δε, εκτός από την εκμετάλλευση όλων των εταίρων της από το ξεκίνημα του ευρώ, με την ύπουλη πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα, καθώς επίσης με την κρίση χρέους που η ίδια πυροδότησε μέσω της Ελλάδας, οι επιτυχίες της οφείλονται στα εξής: (α) είναι ο παράδεισος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, (β) ευρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά τις απάτες (άρθρο), (γ) στην 8η θέση παγκοσμίως ως φορολογικός παράδεισος (άρθρο), (δ) μεταξύ των πρωταθλητών της φοροδιαφυγής, καθώς επίσης (ε) πρώτη σε σχέση με τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην ήπειρο μας. Εύλογα λοιπόν κερδίζει μεγάλα ποσά και προσελκύει τεράστια κεφάλαια – όπως ορισμένες άλλες χώρες, έχοντας ήδη αναφερθεί στην Ολλανδία, στην ΙΚΕΑ και στο Λουξεμβούργο

Θαύμα δεν ήταν ούτε το ότι η Νορβηγία, μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη πριν τη δεκαετία του 1990, κατάφερε να ανήκει στις πλουσιότερες σήμερα – αφού ανακάλυψε ενέργεια στα χωρικά ύδατα της, κερδίζοντας έκτοτε τεράστια ποσά, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ενός πανίσχυρου επενδυτικού κεφαλαίου (ανάλυση). 

Βέβαια θα πρέπει να προσθέσει κανείς εδώ πως δεν αρκεί μόνο ο υπόγειος πλούτος μίας χώρας για να ευημερήσει – όπως στο παράδειγμα της Ρωσίας που παραμένει φτωχή, με ένα ΑΕΠ της τάξης των 1,6 τρις €, όταν της Γερμανίας είναι περί τα 3,7 τρις $ με το μισό σχεδόν πληθυσμό. Ότι απαιτούνται αρκετά άλλα, με κυριότερο όλων την ύπαρξη λειτουργικών Θεσμών – όπως τεκμηριώθηκε απόλυτα από την ανάπτυξη της Κίνας μετά το 1980 (πηγή). Ως εκ τούτου, ακόμη και να βρει η Ελλάδα εκμεταλλεύσιμη ενέργεια στο θαλάσσιο υπέδαφος της, θα παραμείνει φτωχή – εάν δεν βελτιώσει τους Θεσμούς της, οι οποίοι αποτελούν μακράν το νούμερο ένα πρόβλημα της. 

Επίσης δεν οφείλεται σε θαύμα η ραγδαία άνοδος της Ιρλανδίας τη δεκαετία του 1990, ούτε η έξοδος της από την κρίση – αφού μέσω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που υιοθέτησε, σε συνδυασμό με τη γλώσσα, με τη θέση και με τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη/ΕΕ, προσέλκυσε πλήθος αμερικανικών εταιρειών που εκτόξευσαν την Οικονομία της – στηρίζοντας την πρόσφατα σε συνεργασία με την ΕΕ (ανάλυση). 

Η Μ. Βρετανία 

Περαιτέρω, η άνοδος της Μ. Βρετανίας το 16ο αιώνα και η εξέλιξη της σε μία παγκόσμια αυτοκρατορία, δεν προήλθε επίσης από κάποιο θαύμα – παρά το ότι από τότε ξεκίνησε η σύγχρονη εποχή, με αφετηρία την (για πρώτη φορά) συσσώρευση κεφαλαίων, η οποία μεταξύ άλλων έκανε εφικτή τη βιομηχανική και την τεχνολογική επανάσταση. 

Ειδικότερα, οφειλόταν στην κλοπή του θησαυρού (χρυσού και ασημιού) που είχε φέρει η Ισπανία στον παλαιό κόσμο από το νέο – από τον Drake το 1580 που επέστρεψε στην Αγγλία με το «Golden Hind» (Pelican στην αρχή), μεταφέροντας τα τεράστια λάφυρα που έκλεψε από την Ισπανία. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν σημαντικός μέτοχος της Κοινοπραξίας που χρηματοδότησε την εκστρατεία – ενώ με το μερίδιο της εξόφλησε όλα τα εξωτερικά χρέη της Αγγλίας, ισοσκέλισε τον προϋπολογισμό της χώρας και κράτησε για τον εαυτό της 40.000 στερλίνες. Τα χρήματα αυτά τα επένδυσε στην εταιρεία «Levant» που αποδείχθηκε πολύ κερδοφόρα, μονοπωλώντας το εμπόριο με την Οθωμανική αυτοκρατορία – ενώ με τα κέρδη της «Levant» δημιουργήθηκε η «Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών» (East India Company), τα τεράστια έσοδα της οποίας αποτέλεσαν τα θεμέλια των επομένων εξωτερικών επενδύσεων της Αγγλίας. 

Ουσιαστικά τώρα οι 40.000 στερλίνες του 1580, τοποθετημένες με επιτόκιο 3,25% και ανατοκισμένες, ήταν ίσες με το πραγματικό σύνολο των εξωτερικών επενδύσεων της Αγγλίας τις διάφορες εποχές – φτάνοντας το 1930 στα 4 δις στερλίνες! Ως εκ τούτου, κάθε μία στερλίνα που μετέφερε στην πατρίδα του ο Drake το 1580, κατάφερε να «παράγει» 100.000 στερλίνες μέσα σε 350 περίπου χρόνια – τεκμηριώνοντας τη δύναμη του ανατοκισμού, μέσω του οποίου γίνονται πραγματικά θαύματα! (πηγή: Keynes). 

Η ίδρυση βέβαια της σημαντικότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη, η οποία υιοθέτησε για πρώτη φορά τα τραπεζογραμμάτια το 18ο αιώνα, της Τράπεζας της Αγγλίας το 1694 που είναι σήμερα η 8η στον πλανήτη, συνέβαλλε τα μέγιστα – σημειώνοντας πως οι πρώτες πραγματικές τραπεζικές εργασίες εντοπίζονται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τους «τραπεζίτες». Επρόκειτο βέβαια για απλές τράπεζες (αργυραμοιβοί) που προσέφεραν κυρίως υπηρεσίες ανταλλαγής διαφόρων νομισμάτων – επίσης πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του τότε «διεθνούς εμπορίου». 

Επίλογος 

Ολοκληρώνοντας, χωρίς να χρειαστεί να παραθέσουμε άλλα παραδείγματα, θαύματα δεν γίνονται, ούτε χρειάζονται για να ευημερήσει μία χώρα – ενώ μπορεί σήμερα η Ελλάδα να ευρίσκεται σε μία απελπιστικά άσχημη θέση, με τους τίτλους τέλους να έχουν ήδη πέσει, αλλά θα μπορούσε ακόμη να τα καταφέρει. Σε καμία όμως περίπτωση εάν δεν ξεκινήσει από την αποτελεσματική καταπολέμηση του διεφθαρμένου κομματικού της συστήματος – σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υπολοίπων Θεσμών που δεν αφήνουν τίποτα να ευδοκιμήσει. 

Ως εκ τούτου, εάν για να συμβεί κάτι τέτοιο θα όφειλε προηγουμένως να χρεοκοπήσει επίσημα η χώρα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι υπεύθυνοι, ίσως δεν πρέπει να διστάσουμε καθόλου – συνειδητοποιώντας επιτέλους πως είναι αδύνατον σταθεί ένα οικοδόμημα επάνω σε σάπια, σαθρά θεμέλια, οπότε είναι αναγκαίο προηγουμένως να γκρεμιστεί. 

Πότε και πώς χρεοκοπεί μία χώρα; Το έχουμε αναλύσει ήδη από το 2009 (πηγή), με ένα κείμενο που στην παλαιότερη σελίδα μας, στο CASSS, είχε πάνω από 1 εκ. επισκέπτες – γεγονός που σημαίνει πως η πλειοψηφία των Ελλήνων γνώριζε από πολύ καιρό πριν πού βαδίζει η πατρίδα τους, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, εγκλωβισμένη από το άθλιο σύστημα που κυβερνάει τις τελευταίες δεκαετίες την Ελλάδα.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου