MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Η οικονομία βρίσκεται σε μόνιμη στασιμότητα: Τουρίστες χαμηλού εισοδήματος, φορολογική τρέλα & πτώση στις επενδύσεις

Στην κυβέρνηση αναγκάστηκαν να έρθουν σε σύγκρουση με την ίδια την πραγματικότητα η οποία και διέλυσε τις αυταπάτες τους: Ανάπτυξη με φορολογία σε ότι πετάει, κινείται, κολυμπάει και αναπνέει δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Και φυσικά εννοούμε σοβαρή ανάπτυξη και σταθερή, καθώς όπως όλα δείχνουν η χώρα είναι πολύ πιθανό και φέτος να μην ξεπεράσει το «ψυχολογικό» όριο του 2% (που και πάλι δεν είναι κάτι σπουδαίο για μια χώρα η οποία ισοπεδώθηκε από τα μνημόνια σχεδόν μια δεκαετία)

Επενδύσεις στην χώρα δεν γίνονται και γιατί να γίνουν άλλωστε; Ποιος θέλει να έχει συνέταιρό του το ελληνικό κράτος στα κέρδη του και να είναι μόνος στις ζημιές του;

Και τι κέρδη μπορεί να αναμένει κάποιος σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες παίρνουν μισθούς της τάξης των 500 ευρώ, τα οποία δαπανώνται στην άμεση επιβίωση και σε μια τρελή φορολόγηση ενώ ότι προϊόν αγοράζεται έχει ΦΠΑ 24%;

Οι επενδύσεις λοιπόν έχουν μείνει στα επίπεδα του 2016. Τότε στην κυβέρνηση πίστευαν ότι σε 2 χρόνια θα έχουμε ένα «μπουμ» επενδύσεων, φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄τρίμηνο του 2018 δείχνουν στασιμότητα και πτώση στις επενδύσεις και εξηγείται έτσι και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο Ακαθάριστος σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου στη χώρα μας το β΄τρίμηνο του 2018 δεν ξεπέρασε τα 5,216 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο πέρυσι έφτασε στα 5,509 δισ. ευρώ. Οι Επενδύσεις φέτος κινήθηκαν χαμηλότερα και από το β΄τρίμηνο του 2016 (5,416 δισ. ευρώ) και ουσιαστικά επέστρεψαν στα επίπεδα που κινούνταν το 2014 (5,215 δισ. ευρώ τότε), ενώ στο β΄τρίμηνο του 2015 είχαν πέσει ακόμα χαμηλότερα (στα 5 δισ. ευρώ) λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε μετά την επιβολή των Capital Controls.

Aντί της επιστροφής στην Ανάπτυξη έχουμε μια στασιμότητα η οποία όπως φαίνεται δεν μπορεί να «σπάσει» ούτε από την τόνωση που φέρνει ο τουρισμός.

Έτσι λοιπόν αν και υπάρχει αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές (+9,4% στο β΄εξάμηνο φέτος), οι επενδύσεις καταγράφουν πτώση 5,1% και έτσι η Ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο έπεσε κάτω από το 2%.

Το πρόβλημα εδώ όμως είναι ότι όλα αυτά έγιναν ενώ υπήρχε σε εξέλιξη το αφήγημα της «εξόδου από τα Μνημόνια». Τίποτε από αυτά δεν έγινε και ενώ ο τουρισμός, σε νούμερα αφίξεων σπάει κάθε ρεκόρ.

Βέβαια οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα είναι χαμηλής αγοραστικής δύναμης και αυτό πλέον φαίνεται στα νούμερα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές η Ελληνική Στατιστική δείχνουν ότι μετά από 8 χρόνια ύφεσης και απώλειας άνω του 25% του ΑΕΠ, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται με βάση τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει κατρακυλήσει –και όχι ως ποσοστό του αρχικού ύψους του- με τους ρυθμούς αυτούς θα χρειαστούν πολλά χρόνια ή και γενιές ολόκληρες, για να φτάσει ξανά στα σχεδόν 250 δισ. ευρώ που βρισκόταν το 2008.

Στην κυβέρνηση κατάντησαν πλέον να εύχονται να κρατηθεί η ανάπτυξη στο 2%. Με βάση τους αριθμούς, το α΄τρίμηνο του 2018 αποδείχθηκε καλύτερο από ό,τι αρχικά εκτιμάτο (+2,5% αντί 2,3%) αλλά στο β’ τρίμηνο έπεσε στο 1,8% ενώ θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο καθώς επρόκειτο για περίοδο έντονης οικονομικής κινητικότητας.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μία εβδομάδα πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη χώρα μας. Έχει την σημασία του και αυτό. Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές;

Όλα δείχνουν πλέον ότι η κυβέρνηση απλώς επιχειρεί να επιβιώνει πολιτικά μέρα με την μέρα. Και όπου αυτό καταλήξει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου