MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Πέφτουν ιταλικές φάπες στο Βερολίνο: Ξηλώνουν το νόμο για τα εργασιακά – Οχι στο Δουβλίνο της Γερμανίας- Οι μετανάστες να ετοιμάζουν βαλίτσες

Πέφτουν ιταλικές φάπες στο Βερολίνο: Ξηλώνουν το νόμο για τα εργασιακά – Οχι στο Δουβλίνο της Γερμανίας- Οι μετανάστες να ετοιμάζουν βαλίτσες

Σικελία,Τοσκάνη, Λιγουρία. Πανζουρλισμός για την νέα ιταλική Κυβέρνηση και ήδη έπεσαν οι πρώτες φάπες στην ΝΤΠ και το Βερολίνο. Ο νόμος για τα εργασιακά που πέρασε ο Ρέντσι καθ’ υπόδειξη του Βερολίνου αποτελεί σύντομα παρελθόν ενώ ο Σαλβίνι τόνισε χτες:

«ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας» . Το αξιοσημείωτο είναι πως και ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, χαρακτήρισε τις ΜΚΟ «θαλάσσια ταξί»!

Ολα αλλάζουν πλέον στο μεταναστευτικό στην ΕΕ και η σύγκρουση με την Γερμανία θα είναι μέχρι τέλους σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σαλβίνι θα συμμετάσχει την Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μια σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Στην ατζέντα: η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου που αναγκάζει τους μετανάστες να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φτάνουν. Μια συνθήκη που επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ιταλία, όπου από το 2013 έχουν φτάσει περισσότεροι από 700.000 μετανάστες.

Ο Σαλβίνι είπε ήδη σχετικά με αυτό χτες:

«Θέλουμε την Rosolini (Συρακούσες) πίσω. Θέλουμε μια φυσιολογική ζωή, θέλουμε τη χώρα πίσω. Θα πούμε ΟΧΙ στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου γιατί καταδικάζει της χώρες της Μεσογείου».

Συνεπώς, σε συγκρουσιακή πορεία βρίσκεται ήδη η Γερμανία με την Ιταλία, αν κρίνουμε απο τις πρώτες δηλώσεις της Αγκέλας Μέρκελ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine, η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του δεν πρέπει να μετατρέψει το ενιαίο νόμισμα σε μία «ένωση κοινού χρέους».

«Θα προσεγγίσω ανοικτά τη νέα ιταλική κυβέρνηση και θα δουλέψω μαζί της αντί να κάνω εικασίες για τις προθέσεις τους», προσθέτει στην ίδια συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, η Αγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ επέμεινε πως ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι σημαντική, η αρχή αυτή «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους».

Η τελευταία φράση τα λέει όλα. Θα έχουμε σκληρή μάχη Ιταλίας-Γερμανίας.

Πρώτη κίνηση-ματ Ντι Μάιο.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα τροποποιήσει τη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας Λουίτζι ντι Μάιο.

Η μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2015 έδινε στις μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια στις απολύσεις, ενώ παρείχε ευνοϊκά, προσωρινά φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που προσελάμβαναν μόνιμους εργαζόμενους με νέους, λιγότερο προστατευμένους όρους.

«Ο κόσμος όχι μόνο δεν έχει καμιά (εργασιακή) ασφάλεια για να παντρευτεί, αλλά δεν έχει ούτε (εργασιακή) ασφάλεια για να κλείσει κάπου να πάει στις διακοπές του», έγραψε ο Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, σε μήνυμά του στο Facebook.

O Ντι Μάιο διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Εργασίας και βιομηχανίας.

Σαλβίνι προς μετανάστες: Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, που διορίστηκε αυτή την εβδομάδα υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σικελία.

Ο Σαλβίνι ήταν την Πέμπτη στην Τοσκάνη και τη Λιγουρία, το Σάββατο το βράδυ στη Βενετία και χτες στη Σικελία για να στηρίξει τους υποψήφιους της Λέγκας στις μερικές περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου.

Σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη δημοτικότητά του για να ενισχύσει την παρουσία της Λέγκας στη νότια Ιταλία.

Στο πρόγραμμά του πρόσθεσε μια εμφάνιση το κέντρο ταυτοποίησης του Ποτσάλο. Το λιμάνι αυτό της νότιας Σικελίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή:

εκεί, όπως και στα λιμάνια της ανατολικής Σικελίας, φτάνουν τα ανθρωπιστικά ή στρατιωτικά πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με πολιτοφυλακές στη Λιβύη επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων κατά περισσότερο από 75% από το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο από τις αρχές του έτους οι ιταλικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 13.500 αφίξεις.

Η τελευταία έγινε την Παρασκευή το βράδυ λίγες ώρες προτού ορκιστεί ο Σαλβίνι: 158 άνθρωποι, μεταξύ τους εννέα παιδιά, έφτασαν στο Ποτσάλο αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από ένα πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης σε συνεργασία με το ιταλικό λιμενικό.

Όμως πια «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας», προειδοποίησε Σαλβίνι χθες το βράδυ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα κράτη πρέπει να ξαναρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και πλέον κανένας διαφθορέας- διακινητής δεν θα πρέπει να ελλιμενίζεται στα ιταλικά λιμάνια», πρόσθεσε σε μια ξεκάθαρη επίθεση εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες κατηγορεί τακτικά ότι συνεργάζονται με τα δίκτυα των διακινητών.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, έχει επίσης χαρακτηρίσει τις ΜΚΟ «θαλάσσια ταξί», αν και οι απόψεις του είναι πιο ήπιες αναφορικά με τη μετανάστευση σε σχέση με αυτές της Λέγκας.

Για να επιταχυνθούν οι απελάσεις, οι οποίες το 2017 ήταν 6.5000, ο Σαλβίνι σκοπεύει να αυξήσει τα κέντρα κράτησης και να συνάψει περισσότερες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, πολλές όμως από τις οποίες δεν βιάζονται να δουν τους πολίτες τους να επιστρέφουν.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι, ζητεί «ένα καλό ψαλίδι ύψους 5 δισεκ. ευρώ» στα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει προϋπολογισμό ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ για τους μετανάστες, εκ των οποίων το 18% θα πήγαινε σε θαλάσσιες διασώσεις, το 13% στην υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και το 65% στα κέντρα κράτησης των αιτούντων άσυλο, όπου αυτή τη στιγμή ζουν σχεδόν 170.000 άνθρωποι.

Αυτά τα κέντρα είναι κυρίως στο στόχαστρο του Σαλβίνι. Πληρώνονται κατά μέσο όρο 35 ευρώ ημερησίως και κατά άτομο για να προσφέρουν στέγη, τροφή, μαθήματα ιταλικών, νομική και ψυχολογική στήριξη στους μετανάστες. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε αυτά, ενώ γύρω από αυτά έχουν ανθίσει πολλά επαγγέλματα.

Σαλβίνι: Η Σικελία δεν μπορεί να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης

Στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό αναφέρθηκε ο γραμματέας της Λέγκα και νέος υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Σικελία.

«Στο μεταναστευτικό δεν θα επιλέξουμε σκληρή γραμμή, αλλά εκείνη της κοινής λογικής», δήλωσε ο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι «θα ληφθούν υπόψη μόνον όσα περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο με τα Πέντε Αστέρια».

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι «χρειάζονται κέντρα για να γίνονται απελάσεις» διότι δεν θα μείνει απαθής να παρακολουθεί τον πολλαπλασιασμό των αποβιβάσεων και «η Σικελία δεν μπορεί να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης».

Ο νέος επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών υπογράμμισε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι «δεν με ενδιαφέρουν τυχόν αμφισβητήσεις, διότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα που η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει».

Με αναφορά, τέλος, στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν σήμερα την ζωή τους στην Μεσόγειο, ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να σωθούν οι ζωές αυτές. Να επιβιβάζονται λιγότεροι άνθρωποι στα πλοιάρια και να μπορέσουν να γίνουν περισσότεροι επαναπατρισμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου