MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Μακρόν στην Α. Μέρκελ: Φετιχισμός τα πλεονάσματα – Γερμανία η ωφελημένη της ευρωζώνης

Με το βραβείο του Καρλομάγνου τιμήθηκε χθες στο Άαχεν της Γερμανίας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Στην ομιλία του κατά την τελετή, παρουσία της Καγκελαρίου Α.Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε το Βερολίνο να ξεχάσει τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα». «Πιστεύω σε έναν πολύ πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πιστεύω σε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη, με έναν κοινό προϋπολογισμό», επέμεινε. 

Ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις από την πατρίδα του, ακολουθώντας το γερμανικό πρότυπο, και συμπλήρωσε: “Η Γερμανία είχε τη δύναμη χαρακτήρα να εφαρμόσει στο εσωτερικό της μία τεράστια οικονομική μεταρρύθμιση πριν από δέκα χρόνια η οποία της επέτρεψε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την Ευρωζώνη. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ωστόσο πρέπει να αλλάξει. Και η Γερμανία πρέπει να αλλάξει”. 

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης για μία Ευρώπη που θα αποτελεί «γεωπολιτική και διπλωματική δύναμη» επικρίνοντας την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποδείξουν συμπεριφορά στους Ευρωπαίους, όπως κάνουν στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. 

«Εάν δεχθούμε άλλες μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων συμμάχων και φίλων μας στις δυσκολότερες ώρες της ιστορίας μας, να βρεθούν σε θέση να αποφασίζουν για εμάς, για την διπλωματία μας, την ασφάλειά μας, θέτοντάς μας ορισμένες φορές υπό το κράτος των μεγαλύτερων κινδύνων, τότε δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι σχετικά με την ευρωζώνη υπάρχει διάσταση απόψεων με την Γαλλία. «Ναι, έχουμε δύσκολες συνομιλίες», είπε. «Εχουμε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ευρωπαϊκών θεμάτων», πρόσθεσε λέγοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ μίας Ευρωζώνης «περισσότερο ανθεκτικής απέναντι στις κρίσεις». 

Και οι δύο συμφώνησαν για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, μπροστά στον απομονωτισμό τής Ουάσινγκτον. 

Η Άνγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στον Τραμπ και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της. «Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία μας έχουν παρέλθει. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της». 

Ο Μακρόν στη συνέντευξή του σε Deutsche Welle και ARD 


«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο, απαιτείται αλληλεγγύη, εκείνο που προτείνω είναι μια οικονομία που να συγκλίνει, ζητώ περισσότερη Ευρώπη όχι προς το συμφέρον της Γαλλίας, αλλά προς το συμφέρον όλων» υπογράμμισε στη συνέντευξη του. 

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση από την οποία επί χρόνια ωφελείται η Γερμανία, επειδή είχε το κουράγιο να προχωρήσει από νωρίς σε μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία ωφελείται από την ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν θα διαρκέσει. Ωφελείται και από την ανισορροπία των εμπορικών πλεονασμάτων της ζώνης του ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Εάν δεν δούμε κατάματα το παρόν και το μέλλον μας, η ευρωζώνη θα καταρρεύσει και μαζί της η Ευρώπη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου