MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Τι σημαίνει clean exit; - Μεταμνημονιακό... «μνημόνιο» με Τρόικα 4 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα – Η Rothschild κατά της πιστωτικής γραμμής

H Rothschild που είναι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου, έχει ξεκάθαρα εναντιωθεί στην λύση της πιστωτικής γραμμής.

Ο δύσκολος γρίφος της «καθαρής εξόδου ή clean exit» αρχίζει να λύνεται και φως να πέφτει σε αυτό το μυστηριώδες μοντέλο εξόδου της Ελλάδος από το τρίτο μνημόνιο και μετάβασης σε ένα υβρίδιο όπου ουσιαστικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να ελέγχεται μες τον ίδιο τρόπο όπως και με το μνημόνιο με επιτόπιους ελέγχους και με επιβολή μέτρων.

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές το μοντέλο της καθαρής εξόδου με διευθέτηση του χρέους σε κάποια υποτυπώδη μορφή θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται το σενάριο του υβριδικού μνημονίου ή μεταμνημονιακού μνημονίου δηλαδή χωρίς πιστωτική γραμμή, παρ΄ ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει πιστωτική γραμμή – πλην Γερμανίας – αλλά με αυστηρότατους ελέγχους και 4 φορές τον χρόνο επιτόπιους ελέγχους στην Ελλάδα.

Οι γερμανικές εφημερίδες επικαλούνται έγγραφο που αναφέρει ότι έχει εξεταστεί η λύση της πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Rothschild που είναι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου, έχει ξεκάθαρα εναντιωθεί στην λύση της πιστωτικής γραμμής.

Κατά την Rothschild η πιστωτική γραμμή θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές και θα συντηρούσε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της.

Πάντως παρά τις αναφορές περί πιστωτικής γραμμής η πιθανότητα να επιβληθεί είναι μηδενική.

1)Ομάδα δανειστών ανάλογο με το σχήμα και σύνθεση που ήδη επισκέπτεται την Ελλάδα, θα έρχεται 4 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα ή 1 φορά ανά τρίμηνο και θα πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των υποχρεώσεων της χώρας.

Στην Πορτογαλία και την Κύπρο οι επιτόπιοι έλεγχοι των δανειστών ήταν 2 φορές τον χρόνο, συνέταξαν έκθεση προόδου την οποία συνυπέγραφαν όλοι δανειστές.

Στην Ελλάδα οι επιτόπιοι έλεγχοι θα είναι 4 φορές τον χρόνο όπως συμβαίνει και τώρα που ισχύει το μνημόνιο με την ίδια σύνθεση προσώπων με την διαφορά ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος.

2)Την ομάδα των δανειστών θα την απαρτίζουν 3 + 1 δανειστές.

Οι εκπρόσωποι του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών δηλαδή της Commission και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ομάδα των ελεγκτών

3)Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, αυτό πρέπει να θεωρείται οριστικό.

Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης στην ευρωζώνη θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 10 δισεκ. ευρώ αλλά δεν θα αποχωρήσει.

Επειδή δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο – μια ευρωζώνη με ενιαίο νόμισμα τι χρειάζεται το νομισματικό Ταμείο – το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και θα συμμετέχει σε όλους τους επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι δανειστές στην Ελλάδα 4 φορές τον χρόνο.

4)Τα μέτρα για το χρέος θα είναι 2 επιπέδων.

Α)Ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνει η Γερμανία και τα οποία θα περιλαμβάνουν μόνο τους 4 επιτόπιους ελέγχους από τους δανειστές.

Β)Εάν η Ελλάδα ζητήσει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους τότε οι θεσμοί ή Τρόικα που θα επισκέπτονται την Ελλάδα ια μπορούν να ζητούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις, ότι δηλαδή πράττουν με το μνημόνιο. 

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει γενναία αναδιάρθρωση χρέους με 100 δισεκ. αντίκτυπο στο συνολικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου