MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ;

Όλοι συζητάμε για τη διάκριση των εξουσιών και ψάχνουμε να δούμε αν αυτές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους ή όχι. Προσέξαμε άραγε ποτέ ότι στην ουσία σήμερα αυτές καταργούν τη λαϊκή κυριαρχία;

Μας ενδιαφέρει μόνο ο βαθμός της ανεξαρτησίας ή εξάρτησης μεταξύ των τριών εξουσιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής), αλλά δεν μας απασχολεί μου φαίνεται καθόλου, το εάν αυτές οι τρεις εξουσίες, ανεξάρτητες ή εξαρτημένες μεταξύ τους, πηγάζουν πραγματικά και ελέγχονται από το λαό.

Για παράδειγμα, ποιος εκλέγει τον ΠτΔ, που υποτίθεται ότι είναι ο αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας; Ποιος εκλέγει εν τέλει τον πρωθυπουργό; Ποιος διορίζει τους δικαστές; Ποιος τους ελέγχει όλους αυτούς; Που συμμετέχει ο λαός σε όλα αυτά;

Υποτίθεται ότι η σημερινή δημοκρατία είναι πλέον κοινοβουλευτική. Δηλαδή αντί για την παλιά Πνύκα έχουμε το κτίριο της Βουλής και αντί για Εκκλησία του λαού, έχουμε τις συνεδριάσεις των αντιπροσώπων του λαού, δηλαδή των βουλευτών.

Ο λαός συμμετέχει σε μια και μόνη διαδικασία. Σ’ αυτή τη διαδικασία περιορίστηκε πλέον η δημοκρατία. Στην εκλογή των κομματικών βουλευτών; Οι βουλευτές είναι υποτίθεται αρμόδιοι για την εκλογή του ΠτΔ, του πρωθυπουργού κ.λ.π. Όμως ποιος ορίζει το ποιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής και ποιος τον διώχνει αν δεν ακολουθεί τις οδηγίες του; Ποιος χρηματοδοτεί και προβάλει εκείνους που τελικά εκλέγονται; Και αφού εκλεγούν ποια εξουσία έχει πλέον πάνω τους ο λαός; Που είναι η λαϊκή κυριαρχία; Πουθενά. Ούτε δέσμευση των εκλεγέντων ότι θα εκτελέσουν όσα υποσχέθηκαν και για τα οποία εκλέχθηκαν. Ούτε δυνατότητα ανάκλησης από το λαό δεν υπάρχει. Ούτε έστω δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία δεν υπάρχει, ώστε να επικρέμαται ο φόβος ότι ενδέχεται ο λαός να ανατρέψει αντιλαϊκές επιλογές κ.λ.π. Ούτε καν Συνταγματικό Δικαστήριο δεν υπάρχει, ώστε να ακυρώνει άμεσα αντισυνταγματικά νομοθετήματα.

Συζητάμε λοιπόν όλοι για το πόσο εξαρτημένες ή ανεξάρτητες είναι μεταξύ τους οι τρεις εξουσίες, αλλά λίγοι συζητούν για την ουσία του προβλήματος. Δηλαδή, για το κατά πόσο αυτές οι εξουσίες πηγάζουν πραγματικά από το λαό και αν ελέγχονται θεσμικά από το λαό. 

Πέτρος Χασάπης

Πηγή : http://hassapis-peter.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου