MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Καταρρέει η Τουρκική λίρα

Μεγάλους κινδύνους για την τουρκική Οικονομία βλέπουν οι αναλυτές του οίκου Moody’s, η τουρκική λίρα κατρακυλά και προειδοποιούν για μεγάλες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και το δημόσιο χρέος! 

Η λίρα έχει χάσει 12% της αξίας της από την αρχή του έτους, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα είχε απώλειες της τάξης του 8%. Οι πόλεμοι, οι απειλές και η κινδυνολογία, έφεραν σύννεφα, που εντείνουν την αβεβαιότητα και δυσκολεύουν το έργο των παραγωγικών δυνάμεων της Οικονομίας. 

Ακριβότερη χρηματοδότηση και αύξηση των κόκκινων δανείων, προκαλούν πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες, ενώ δημιουργούν αμφιβολίες στους ξένους επενδυτές. 

Σε νέο δελτίο του οίκου, επισημαίνεται ότι η βουτιά του εθνικού νομίσματος, είναι αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες, καθώς η παρατεταμένη αδυναμία, μαζί με τον πληθωρισμό που «καλπάζει» αναμένεται να αυξήσει τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τουρκικών τραπεζών. 

Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα μειώσουν την αποδοτικότητα των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς δείκτες, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο να μειωθεί η διαθεσιμότητα ξένης χρηματοδότησης. 

Σύμφωνα με το δελτίο, το 33% των τουρκικών τραπεζικών δανείων στα τέλη του 2017 ήταν κυρίως σε δολάρια και ευρώ, εάν η λίρα παραμείνει στα χαμηλά αυτά επίπεδα, τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν. 

Η επίμονη υποτίμηση θα μειώσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια και δεν έχουν αντιστάθμιση, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η υποτίμηση αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, μειώνοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυξάνοντας επίσης τα προβληματικά δάνεια. 

Γενικά για την γειτονική οικονομία, επισημαίνεται ότι την περασμένη Τετάρτη η τουρκική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα το οποίο εμφανίζεται 60% μεγαλύτερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017, και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται σημαντικά πάνω από τις δυνάμεις της για δεύτερη χρονιά. 

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του νομίσματος είναι ιδιαίτερα προβληματική για την οικονομία της χώρας καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά και λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει. 

Το περασμένο έτος, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ από 3,8% το 2016, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της ισχυρής ζήτησης για εισαγωγές. Οι εισαγωγές αντιστάθμισαν τη διψήφια αύξηση των εξαγωγών οι οποίες οδηγήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση των εμπορικών εταίρων αλλά και από την ανάκαμψη του τουρισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου